https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Društvo Johann Janez Puch izdalo zbornik Lotmerški Puhovci

Ljutomer, 28.01.2013 ob 12:09  

Na 20. občnem zboru vseh članov Društva Johann Janez Puch so predstavili delo v minulem letu,  ob tej priložnosti pa so predstavili tudi zbornik Lotmerški Puhovci.


20. občni zbor vseh članov društva je potekal v Termah Banovci, na njem pa se je zbralo 90 članov in 20 posebnih gostov (predstavniki različnih klubov, predstavnik občine Ljutomer, PGD Stara Cesta - Mekotnjak ipd). Predstavili so delo v minulem letu in plan dela za 2013 in s tem povezano finančno strukturo. Sledila je predstavitev novo nastalega zbornika - Lotmerški Puhovci, kjer najdemo pregled dela društva v 20 letnem obdobju.

Zbornik Lotmerški Puhovci

Zbornik so izdali ob jubilejni dvajseti obletnici Prleškega Društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine "Johann - Janez Puch" Ljutomer, v svojem govoru pa ga je predstavila urednica Manica Hartman. Kot je povedala, so zbornik začeli pripravljati v prvi polovici lanskega leta s pomočjo finančnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

"Knjigo smo odeli v lično zeleno barvo, ki krasi tudi vaše društvene prostore. A upala bi si trditi, da smo jo odeli v barvo življenja, kajti vsi stari jekleni lepotci, avtomobili, motorji, kočije… so z vašo pomočjo ponovno oživeli in ne le da so vam ljubi, vedno znova dokazujete, da se da s skupnimi močmi stare, redke starodobnike obnoviti in ohraniti, svoje znanje in izkušnje pa z veseljem delite z drugimi podobno mislečimi in jih prenašate na mlajše generacije", je še povedala Hartmanova.

Izpostavila je pomembno vlogo sodelovanja z različnimi institucijami, ki se ukvarjajo z varovanjem tehnične dediščine. Zavedati se je namreč potrebno, da so to muzejski eksponati z bogato zgodovino, mnogi izmed njih tudi dediščina rojaka Janeza Pucha. In vse to so dodane vrednote, ki jih puhovci ob delu, družini in bližnjih, že 20 let ohranjajo ob skupnem druženju in iskanju vedno novih izzivov.

V izdanem zborniku so želeli prikazati 20 let dela, truda, znanja in nepozabnih spominov v društvu, in kot so povedali, jim je to tudi uspelo. V knjigi so poskušali zajeti predvsem tiste najpomembnejše dogodke (številne delovne sestanke, prijateljska srečanja, zmage in pokale tekmovalnih relijev, veselje ob vpisu v slovensko Guinesovo knjigo rekordov), čeprav so drugi tukaj nezapisani prav tako pomembni, in bodo o njih pričali zapisi in fotografije v drugih spominskih kronikah.

Kot je še Hartmanova poudarila, je bilo težko narediti izbor med vsemi fotografijami in dokumenti, saj so poskušali narediti takšen izbor, ki bi prikazal delo vseh društvenih članov.

Prav za konec so prihranili "posladek", kajti tam se predstavijo njihova osebna vozila, motorji, kolesa, kočije - oldtajmerji s svojimi lastniki.

Na koncu se je zahvalila še vsem, ki sodelujejo pri celotnem projektu (zborniku) in delovanju društva, in sicer predsedniku društva Milanu Belecu, sourednici zbornika in današnji tajnici društva Poloni Rotar, za obujene spomine v zborniku pa so zaslužni tudi Srečko Lukovnjak Kramberger, Franc Makoter, Miran Preinig, mag. Milan Lovrenčič, Franc Hriberšek in vsi drugi, ki so kakorkoli prispevali k nastanku zbornika.

Okrog 300 fotografij so prispevali člani društva, drugih 400 fotografij in dokumentov pa je urednica zbornika pridobila iz društvenega arhiva in kronik.

Zbornik so prejeli vsi člani, nekateri pa so poleg zbornika prejeli še priznanja za 5, 10, 15 ali 20 let članstva v klubu JJ Puch. Podelili so tudi reverz za Puhovo uro - tradicionalna predaja puhove ure. Za leto 2013 je za uro zadolžen dolgoletni aktivni član Janko Viher.

Druženje se je nadaljevalo ob večerji, klepetu in dobri glasbi člana društva Janija Puhana in njegovega ansambla.

Več fotografij v spodnji galeriji...

FOTO: M. Belec (društvo Johann Janez Puch)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.