https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

ZZV zbira podpise za podporo ohranitve njihove samostojnosti

Murska Sobota, 28.01.2013 ob 9:17  

Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota, vključno z ostalimi enotami po vsej Sloveniji, zbira podpise v podporo ohranitvi samostojnosti zavoda, saj se jim skupaj z Inštitutom za varovanje zdravja obeta združitev v eno ustanovo. Prejšnji torek so se v svojih zahtevah priključili vsem ostalim stavkajočim v javnem sektorju, o omenjeni problematiki pa smo se pogovarjali tudi z g. Ivanom Meseričem, dolgoletno zaposlenim na ZZV enote Murska Sobota, zdaj v pokoju.


Kot je uvodoma povedal Mesarič, jim nameravajo ukinit samostojnost tekom tega leta, ko bo sledilo eno leto prehodno obdoblje, po tistem pa bi nastala dva nova oblika zavoda in sicer Zavod za javno zdravje ter laboratoriji.

ZZV se je prilagajal specifičnim potrebam Pomurja

Po mnenju Mesariča sedanja oblika sistema deluje zelo dobro in je velika škoda, da bo prenehal delovati. Kar se tiče poslovanja nikoli niso imeli izgube, njihovo delo je merljivo, poudaril pa je še izjemne uspehe v javnem zdravstvu za časa delovanja ZZV, ki se kažejo v boljšem zdravju in življenjskem slogu prebivalcev Pomurja, pri čemer so se s svojimi produkti prilagodili specifičnim potrebam pomurske pokrajine in tukaj živečim prebivalcem. Ljudje so po njegovih opažanjih bili zadovoljni, pri tem je svoje naredila tudi prilagodljivost zavoda in prijaznost, je poudaril še Mesarič ter opozoril še na številne projekte, med njimi najbolj odmeven  Živimo zdravo, po čigar zaslugi so ljudje tudi spoznali, da morajo za svoje zdravje  najprej preventivno skrbeti sami.

Združitev desetih zavodov, kot predvidevajo spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, ni ustrezna, saj regijski zavodi uspešno skrbijo za javno zdravstvo, država jih financira le 20-odstotno, preostale prihodke pa ustvarijo z delom po pogodbah.

Nova oblika organiziranja bi po njihovem mnenju pomenila veliko škodo. Poslabšalo bi se zdravstveno stanje prebivalcev, sami programi javnega zdravja bi se izvajali slabše, ob zmanjšanju zaposlenih od 20 do30 ljudi pa bi bila prisotna tdi manjša odzivnost in prilagodljivost. Velik problem predstavlja tudi izguba možnosti za črpanje evropskih sredstev.

Potrebujejo 40.000 podpisov

Kar se tiče uspešnosti zbiranja podpisov na dan stavke javnega sektora, ZZV Murska Sobota ni bila pretirano uspešna, prav tako pa niso pretirano zadovoljni na tem področju v drugih organiziranih oblikah zbiranja podpisov, ki so do sedaj potekale in še potekajo. Po besedah Mesariča je svoje naredilo vreme, vendar so po njegovem mnenju ljudje tudi preveč ležerni, saj se razen elektronskega podpisa, drugod nekako ne odzovejo. V upanju, da se bodo pomurski prebivalci zavedali pomembnosti sedanje oblike ZZV ter jih s podpisi podprli pri njihovi težnji po ohranitvi samostojnosti, je še poudaril, da pri podpisih ne smejo pozabiti, da je treba podpisan papir vrniti na njihovo enoto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2013 ob 10:06 biban gost

      Rejdki so tisti v javnon sektori, ka poslüvlejo pozitivno. Vanek poderan tvoja prizadejvanja za ohranijtev samostojnosti ZZV v našoj regiji, ka či tou šče zgibijmo te več pejnez šlo v Lüblano mij pomurci pa kratko potegnemo!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2013 ob 11:29 dr gost

      V šteri gostilni zbirajo podpise.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. dobrastreha
      28.01.2013 ob 11:55 dobrastreha

      Odmeven projekt ,,Živimo zdravo,, seveda če imaš sluüžbo pa pejneze! Podpise baje zbirajo v neki gostilni, kjer plešejo bosi. Probaj vprašati na ZZV.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.01.2013 ob 17:41 goricccaanec gost

      na upravnih enotah se podpijšete , oddate ka van "poštemplajo", pokažete osebni dokument in te papir odnesete na ZZV vsaj tak smo eni napravili...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.