https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Minister Turk obiskal porabske Slovence

30.01.2013 ob 15:56  

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je danes sprejel predstavnike slovenske manjšine na Madžarskem, ki so mu poročali o novostih v zvezi z manjšino. Med dobrimi novicami sta pričetek gradnje ceste med Verico in Gornjim Senikom ter prenos pristojnosti za dvojezične šole v Porabju na Državno slovensko samoupravo.

Predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem in Državne slovenske samouprave, Jože Hirnök in Martin Ropoš, sta poleg omenjenih novosti v zvezi z manjšino Turka opozorila še na nekatera odprta vprašanja, ki izhajajo iz zapisnika zadnjega zasedanja mešane slovensko-madžarske komisije.

Gre predvsem za željo, da bi Madžarska sofinancirala slovenski kulturni center Lipa. Prav tako je še nekaj zapletov v zvezi s financiranjem dvojezičnega šolstva. Sicer pa sta predstavnika manjšine ministra opozorila tudi na kadrovske težave pri pouku slovenskega jezika na dvojezičnih šolah.

Minister je predstavnike manjšine sprejel pred svojim skorajšnjim srečanjem z madžarskim ministrom za človeške vire Zoltanom Balogom, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Danes se je poleg tega sestal tudi s predstavniki madžarske manjšine v Sloveniji. Poslanec madžarske narodnosti v DZ Laszlo Göncz in predsednik samoupravne skupnosti madžarske narodne skupnosti v Sloveniji Ferenc Horvath ugotavljata, da varčevalni ukrepi niso prizadeli manjšine, saj vprašanje kakovosti zdaleč presega učinke morebitnih varčevalnih rezov.

Ministra pa sta opozorila na nekatere probleme, kot je zagotovitev ustreznega pouka v madžarščini za učence s posebnimi potrebami, kar bi bilo mogoče urediti v sodelovanju s podobno šolo na Madžarskem. Zavzela sta se tudi za nadaljevanje pilotnega projekta dvojezičnega učenja, ki ga poučujejo na osnovni šoli v Lendavi.

Sicer pa je Turk v okviru priprav na srečanje z madžarskim ministrom v torek ločeno sprejel že slovenskega generalnega konzula v Monoštru Dušana Snoja in madžarskega veleposlanika v Sloveniji Istvana Szent-Ivanyija.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2013 ob 21:50 gost gost

      Spoštovano uredništvo! Kako to, da nič ne omenjate obravnave na sodišču, ko Franc Huber toži znanega odvetnika Francija Matoza? Kalibri tipa Huber, bi že davno morali biti na DOB-u !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2013 ob 10:12 gost gost

      Huber pa Matoz bi si mogla deliti celico na Dobu. O ton šalabajzerskon ministri zgorja pa je brezveze sploh kaj gučati.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.