https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Serije vlomov v Pomurju so v večji meri preiskane

Murska Sobota, 05.02.2013 ob 14:35  

Danes so bila na novinarski konferenci v prostorih Policijske uprave Murska Sobota predstavljena dejstva uspešnih preiskav serij vlomov na pomurskem področju.


Izsledke preiskave, ki še traja, saj še pridobivajo dokaze, sta pojasnila mag. Damir Ivančič, direktor policijske uprave in Jožef PRŠA, tiskovni predstavnik policijske uprave. Serije vlomov v Pomurju so na Policijski upravi Murska Sobota razvrstili v tri sklope, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Združba naj bi zagrešila več kot 60 premoženjskih deliktov

Mag. Damjan Ivančič je pojasnil, sta da policista PP Lendava 26. 1. 2013 v nočnem času med opravljanjem kontrole cestnega prometa zaustavila 29-letnega voznika osebnega avtomobila, ki stalno biva na območju UE Lendava. V vozilu se je  vozil tudi 22-letni sopotnik iz območja UE Lendava. Navedenima osebama je bila odvzeta prostost, saj so po besedah direktorja PUMS, bila zbrana obvestila, da »gre za storilca, ki na območju Pomurja že dalj časa v sodelovanju z več osebami izvršujeta vlome. V nadaljevanju preiskave je bila odvzeta prostosti še štirim osebam oz. osumljenim, ki so v sostorilstvu sodelovali pri izvrševanju premoženjskih kaznivih dejanj in sicer 18-letnemu osumljencu, 20-letni osumljenki in 32-letnemu osumljencu, vsi iz območja UE Lendava in 31-letnemu osumljencu iz UE Ljutomer.«

Uvedene so bile hišne preiskave

Direktor nam je prav tako pojasnil, da so »zaradi suma storitve več kaznivih dejanj vlomov in tatvin v različne objekte, bile opravljene tri hišne preiskave, ob priliki katerih so bile najdene in zasežene kape z izrezom za oči, odtujeni računalniki, monitorji, tipkovnice, cigareti in še bi lahko našteli, prav tako pa so osumljeni v postopku zbiranja obvestil izročili še več ostalih odtujenih predmetov, kot so med drugim tudi avtoradiji, meso, različno vlomilsko orodje in podobno.  Skupna vrednost odtujenih predmetov se ocenjuje nad 10.000 EUR.«

Vir: PUMS

Cilj združbe so bili gostinski lokali, trgovine, slaščičarne,  avtomobili in  tovorna vozila

Na policiji so tudi ugotovili, da so na podlagi doslej zbranih obvestil in dokazov, osumljeni predvidoma v obdobju od meseca junija 2012 pa do dne prijetja z načrtnim in dobro organiziranim delovanjem izvršili 26 vlomnih tatvin in 6 tatvin na območju Pomurja ter več kot 15 primerov primerov vlomnih tatvin in tatvin ter več kot 20 primerov poškodovanja tuje stvari na območju PU Maribor. Po poročanju direktorja PUMS so bili »ciljni objekti napada gostinski lokali, trgovine, slaščičarne,  avtomobili in  tovorna vozila. V objekte so vstopali, da so z naviranjem oz. silo odprli vrata oz. okna, na glavi pa so skoraj vedno imeli zaščitne maske.«  V danem primeru obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je združba izvršila več kot 60 premoženjskih deliktov.

Vir: PUMS

Osumljeni si je pridobil za več kot 3.000 EUR premoženjske koristi

Nadalje je direktor PUMS pojasnil, da je v isti noči 27. 1. 2013 v jutranjih urah ob priliki vloma v gostinski lokal v Bratoncih bil zaloten 21-letni osumljenec iz območja UE Lendava. Osumljeni je poskušal vlomiti v gostinski lokal, vendar je bil zaradi vklopa  alarmne naprave pregnan. Po poročanju policistov je svojo pot nadaljeval v smeri proti Veržeju, kjer je prav tako poskušal vlomiti v gostinski lokal, vendar ga je pri dejanju »presenetil« oškodovanec, pri čemer je osumljeni, ki je imel na glavi kapo z izrezom za oči, s kraja pobegnil (žensko nogavico).   

Mag. Damjan Ivančič je pojasnil, da »je bilo ugotovljeno, da je osumljeni v času od meseca novembra 2012 pa do prijetja vlomil v najmanj 15 različnih objektov na območju Pomurja. Ciljni objekti so bili v večini primerov gostinski lokali, predmet storitve pa cigareti, denarnice z denarjem, denar, blagajne itd.. Ena od odtujenih blagajn je bila tudi najdena in zasežena.«  S storitvijo kaznivih dejanj pa si naj bi osumljeni pridobil za več kot 3.000 EUR premoženjske koristi. Osumljeni je bil zaradi pripornega razloga priveden k preiskovalnemu sodniku, ki pa za njega ni odredil pripora in se bo v procesu sojenja na sodišču branil s prostosti.

Kazniva dejanja v Bogojini naj bi storili storilci iz Madžarske

Glede dogodkov v Bogojini, kjer je bilo izvršenih več kot 10 vlomnih tatvin oz. tatvin, je direktor Policijske uprave pojasnil, da »lahko  z veliko odgovornostjo in verjetnostjo potrdimo, da gre za storilce iz Madžarske«. Pojasnili so še, da v danem primeru že potekajo aktivnosti v sodelovanju z madžarskimi varnostnimi organi, ki so pri osumljenih opravili hišne preiskave in zasegli tudi nekaj odtujenih predmetov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2013 ob 15:15 lol gost

      če je srmak noso tej copate kak so na sliki te se mi vse smili ka je nej mogo niti telko nakradniti ka bi si bokše copate kujpo ali pa bar vkradno nendri bokše copate v trgovini.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2013 ob 17:42 PREKMURSKI ZET gost

      Čestitke policistom in kriminalistom PU Murska Sobota, kapa vam dol!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.02.2013 ob 17:51 mirko gost

      Eden prej dela v Catrhagoji.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2013 ob 20:30 mađarska gost

      kolega mi pravo ka je cuo ka je Kepe pa prste meu poleg Marko of "ceden"

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2013 ob 2:59 lauraas gost

      Ko je kaj narobe, se ne izda, da so romi, ko pa treba denar, se pa kriči, da so romi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.02.2013 ob 4:31 Ciganjscek gost

      Zalostno! Vijdi se srmastvo Prekmurja. Telko vlomov pa kraj pa tak mali hasek. Nasvet: ite kradnot v Ljubljano , tam z eno krajo mate vecji hasek! Policiji pa vsaka cast! Dobro opravljeno!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2013 ob 21:48 cool gost

      omg...kama so tej prišli dečki enin je negada fejst dobro šlo saj so pa lopovi gratali..samota ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.02.2013 ob 21:55 fajsno gost

      katastrofica dečki...kam boste zdaj gledali?a še boste v kak lokal lahko šli?nekoč ste bili fakeri zdaj pa vlomilci.bmw pa take stvari ..svaka vam čast.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.02.2014 ob 9:25 vrabec gost

      glede na to da so vlomi Pomurskih Romov tako pogosti, tu naj bi bili najbolj civilizirani, si lahko mislite kaj delajo novomeški Romi,policuja ima z njimi polne roke dela vendar kriminala še zdaleč ne dohajajo,da ne omenjam KS občino romske svetnike in druge zadolžene za Rome. Gledal sem posnetek seje komisije za človekove pravice in enake možnosti,prava farsa,M.Potrata,civilna iniciativa je povedala kar je imela za povedati! t. vonta so težave ,nekateri pa brez besed Kdo bo plačal škodo ki jo Romi povzročajo? Če so tako pomembni naj jih prijatelji vzamejo v svojo bližino Naj se vsi prelselijo v Ljubljano,saj že sedaj vozijo avtomobile z ljubljansko registracijo Lep pozdrav

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.