https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Čabašek-Travnikova zadnjič v vlogi varuhinje v Murski Soboti

Murska Sobota, 07.02.2013 ob 7:00  

Mursko Soboto je včeraj obiskala varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čabašek-Travnik s sodelavci. Obravnavala je 33 pobud ljudi, ki menijo, da so jim kršene človekove pravice. Bo pa še nekaj pobud, katerih ni uspela obravnavati včeraj, obravnavala danes. 

 

Varuhinja človekovih pravic, dr. Zdenka Čabašek-Travnik, je svoje ugotovitve predstavila na novinarski konferenci v Murski Soboti, ki si jo je zbrala kot zadnjo postajo v svojem mandatu.

Država krade siromakom

Varuhinja in njeni trije namestniki so obravnavali največ pobud s področja revščine, brezposelnosti in dodeljevanja socialnih pomoči. Pri tem je izpostavila trditev pobudnikov, s katero se mora strinjati, da  »država krade siromakom.« Pojasnila je, da se ljudje znajdejo v stiski zaradi nepremičnin, ki so ocenjena previsoko, prodati jih pa ne morejo, posledično pa zaradi tega ne dobijo denarne socialne pomoči.

Kritike so bile tudi na račun Zavoda za zaposlovanje RS

Eden izmed pobudnikov je varuhinji predstavil tudi primer, ko so na Zavodu za zaposlovanje RS poslali 59 letnega moškega na usposabljanje za delo zidarja, ki ga je sicer uspešno opravil, službe pa vseeno ne more dobiti, ker bi naj bil po navedbah delodajalcev prestar. Pri tem se varuhinja sprašuje »ali je bil v tem primeru smotrno porabljen denar«.

Pobude so bile glede županov in odvetnikov

Pobudniki so omenjali še avtokratski odnos nekaterih županov do svojih občanov in poslovanje odvetnikov brez računa, kjer se pojavi poleg davčne utaje tudi problem, da stranka nima dokazila, da je dala denar. Predstavljena je bil tudi problematika dolgotrajnega reševanja pritožb na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, saj je trenutno na ministrstvu 10.300 pritožb s področja socialnih prejemkov.

Mandat se ji izteče 22. februarja

Varuhinji dr. Zdenki Čabašek-Travnik se mandat izteče 22. februarja. Državni zbor je na predlog predsednika republike za novo varuhinjo človekovih pravic izvolil Vlasto Nussdorfer, vrhovno državno tožilko in predsednico društva Beli obroč.

Poslovanje zunaj sedeža

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano. Na pogovor z varuhinjo in njenimi sodelavci se lahko prijavijo vsi, ki menijo, da so jim kršene njihove pravice oziroma bi jim lahko Varuh človekovih pravic RS v okviru svojih pristojnosti kakorkoli pomagal.

Oblika dela Varuha človekovih pravic RS

Vplivanje Varuha je neformalno in nima pristojnosti oblastnega odločanja, zato njegova moč temelji tudi na sodelovanju z javnostjo. Varuh ne uporablja argumenta moči, ampak moč argumenta. Argumente pa predstavlja na različne načine komuniciranja z javnostmi.

Varuh je samostojen in od drugih državnih institucij neodvisen organ. Bdi nad tem, ali državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil v Republiki Sloveniji pri svojem delu spoštujejo človekove pravice in temeljne svoboščine  posameznikov in skupin.

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2013 ob 8:01 jenamena gost

      Hvala Bogi. ka zadnjič kak varuhinja, kakšne koristi od te varuhinje res nega

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2013 ob 9:00 smrkci gost

      varuh človekovih pravic v današnjem času ne pomeni čisto nič za nas navadne smrtnike.Imam izkušnje ,pisal sem prav zdenki čebašek travnik in nisem dobil konkretnega odgovora,ker mi je napisala da nima moči posredovati ,ker jo politiki zavračajo.Seveda saj so pa naši politiki,kot svinje v hlevu,vsak politik ima svoj zakon in čez dan ta svoj zakon spremeni,kot vreme.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      07.02.2013 ob 10:42 smrt

      Adijo teta vse tou je brezi veze .Delala je samo vejst v prid Romom .Stotine izgovorov .Prijde druga in vse de isto plača pa bog bogovska .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2013 ob 12:43 Ciganjscek gost

      Ta urad je samo sam sezbi namen. BRez vidnnega uspeha ,vedno samo navaja kaj bi, ce bi trebalo narediti oz. Popraviti. Dobra delovna mesta z lepimi placami. Kruh brez motike, zatou nega odnjega haska. Nej prej, nej zdaj nej naj v prihodnosti. Zrel za ukinitev.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2013 ob 13:50 kher gost

      Imeli smo zelo dobro VARUHINJO!!!!!!!!!!!!!!!!!

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.02.2013 ob 18:48 323232 gost

      Ge pa praven, ka glupome narode niti varuhinja nemre pomagate :P

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.