https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Predstavitev dveh knjig o holokavstu v Prekmurju

Murska Sobota, 13.02.2013 ob 9:16  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekala predstavitev dveh knjig o preganjanju judovske skupnosti v Prekmurju, in sicer Dežela senc in Po robovih spomina.

 

Knjiga Dežela senc, s podnaslovom Spomin na izgon in izginotje judovske skupnosti v Prekmurju, je delo dveh avtorjev dr. Martina Pogačarja in dr. Ota Lutharja. Po besedah avtorjev, je Dežela senc mišljena kot berilo za uporabo pri pouku zgodovine v slovenskih osnovnih in tudi srednjih šolah. V prvem delu so predstavljene zgodovinske razmere, ki so vodile do anti-semitizma in holokavsta v Evropi, v drugem pa so podrobneje predstavljene slovenske razmere. Avotrja sta tudi pojasnila, da je podrobneje opisana izkušnja preživele interniranke Erike Fürst, posebna pozornost pa je namenjena izboru slikovnenega gradiva, med katerim so tudi odlomki iz dveh grafičnih novel: Maus Arta Speigelmana in Berlin (knjiga 1 in 2) Jasona Lutesa.

Po besedah dr. Ota Lutharja, je berilo »opremljeno tudi s stripi, fotografijami, da bi mladim pokazali tragičnost in nerazumnost holokavstva«. Lahko si jo ogledate na tej virtualni povezavi TUKAJ.

Knjiga Po robovih spomina, s podnaslovom Antisemitizem in uničenje prekmurske judovske skupnosti je delo dr. Ota Lutharja. Razprava je nastala v okviru mednarodnega projekta »Zamolčani holokavst: spomin na deportacijo prekmurskih Judov« ter je izčrpen prikaz ene najbolj groznih in žalostnih epizod sodobne svetovne in slovenske zgodovine. Besedilo je razdeljeno na dva dela, in sicer opis priprav in izvedbo »največjega organiziranega zločina v zgodovini civilizacije« ter predstavitev prizorišč tega zločina na slovenskih tleh.

Po besedah avtorja, so v prvem delu navedene okoliščine, zaradi katerih je do holokavsta in genocida nad slovanskimi narodi sploh prišlo oziroma zakaj in kako sta iz obrobnih ekstremističnih fašističnih in nacističnih idej vzniknila kar dva totalitarna imperija in kako sta človeštvo pripeljala do največje katastrofe v zgodovini. V drugem delu pa je avtor podrobno predstavlil dogajanje na slovenskih tleh, s poudarkom na Prekmurju, kjer so do leta 1944 delovale tri dobro organizirane in za pokrajino izjemno pomembne judovske skupnosti. Avtor je tako abstraktno in težko predstavljiva tragičnost druge svetovne vojne predstavlil skozi konkretne usode pregnanih in skozi zgodbe o tistih, ki se niso nikoli vrnili. Knjigo si lahko ogledate virtualni povezavi TUKAJ.

Po besedah avtorjev, je »namen knjig ozaveščanje ljudi, da le ti ne bi bili nikoli več nemi opazovalec«. Irena Furst pa je dodala : »Upam, da bo mlajša generacija ob teh knjigah izvedela več o dogodkih iz preteklosti in da bo vedela kaj prinaša sovraštvo.« 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.