https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Elektro Maribor v Pomurju načrtuje za 4,1 milijonov evrov investicij

Murska Sobota, 13.02.2013 ob 12:00  

Danes je Elektro Maribor d.d., OE Murska Sobota, pripravil novinarsko konferenco, na kateri so predstavili tudi podatek, da je v letu 2012 Elektro Maribor na območju severovzhodne Slovenije vložil približno 3,8 milijonov evrov v visokonapetostno, srednjenapetostno in nizkonapetostno omrežje, v letu 2013 pa na tem področju načrtuje skupaj 4,1 milijone evrov investicij.


Na novinarski konferenci so tako predstavili  projekte, ki so jih realizirali v preteklem letu, načrte za letošnje leto in njihov pomen za prebivalce severovzhodne Slovenije. Predstavili bomo tudi trend porabe električne energije na tem območju.

Sporočili so, da so v letu 2012 na območju Pomurja distribuirali 509 milijonov kWh električne energije, kar je za 0,1 % manj kot v letu 2011. Po drugi strani pa je vršna moč ob stalni rasti zaradi dinamike gospodarstva narasla tudi zaradi klimatskih razmer narasla za 1,4 % v primerjavi z letom poprej in dosegla 96 MW. Intenziven investicijski ciklus je po njihovem mnenju posledica potreb po obnovi elektroenergetskega omrežja in uvajanja novih tehnologij, zlasti sistema naprednega merjenja. Več kot 14.700 vključenim merilnim mestom se bo v letu 2013 priključilo novih 5.670 merilnih mest. Sporočili so tudi, da se je na celotnem področju Elektra Maribor poraba električne energije v letu 2012 glede na leto 2011 zmanjšala za 1,4 %, od tega v gospodinjstvih 1,8 %, poraba poslovnih odjemalcev na srednji napetosti za 0,5 %, na nizki napetosti pa za 2,6 %.

Največje investicije bodo v visokonapetostnem omrežju

Silvo Ropoša iz Elektro Maribor d.d. je navedel, da bodo največje investicije v visokonapetostnem omrežju, saj bodo izgradili novo razdelilno transformatorsko postaj (RTP) Mačkovci, izvedli tri daljnovode (DV), in sicer: DV Murska Sobota – Mačkovci, DV Murska Sobota – Lendava in DV Lenart – Radenci.

Obnovljivi viri prispevali več kot šestino potrebne energije

Po besedah Silva Ropoša, so v letu 2012 »obnovljivi viri energije in viri z visokim izkoristkom na območju Pomurja, ki so vključeni v omrežje Elektra Maribor,prispevali že več kot šestino potrebne energije. Leta 2012 je bilo razmerje med energijo iz prenosnega omrežja in razpršenimi proizvodnimi viri na območju Pomurja 82 : 18, kar je največ na območju Elektra Maribor.«

Zanimiv je tudi podatek, da je na območja Pomurja bil delež proizvodnih virov pred letom 2007 zelo majhen, zatem pa je začel tako strmo rasti, da je leta 2012 dosegel 18 % delež. V obdobju od leta 2005 do leta 2012 je proizvodnja električne energije iz proizvodnih virov na območju Pomurja, ki so vključeni v distribucijsko omrežje Elektra Maribor v povprečju rasla vsako leto podvojila.

Razpršeni viri zahtevajo dodatna vlaganja

Na Elektru Maribor sporočajo, da imajo razpršeni viri tudi negativne učinke. Zahtevajo namreč dodatna vlaganja v obstoječo infrastrukturo, dodatne ukrepe in aktivnosti pri njihovem vključevanju v omrežje in spremljanju obratovanja, lahko pa tudi negativno vplivajo na kakovost napetosti in zanesljivost obratovanja omrežja.  Za potrebe vključevanja obnovljivih virov so v Pomurju na Elektro Maribor v preteklih petih vložili v njihovo infrastrukturo skoraj 800.000 EUR dodatnih sredstev.

Širi se sistem naprednega merjenja

Prav tako so sporočili, da se sistem naprednega merjenja v okviru AMI stalno širi. Tako je po besedah Silva Ropoše na območju Pomurja v sistem vključenih že več kot 14.700 merilnih mest. Tem odjemalcem je že omogočena izbira med eno in dvotarifnim merjenjem ter obračun po dejanski porabi od prvega do zadnjega dne v mesecu. Skupno je v Elektro Maribor v sistem daljinskega merjenja vključena že več kot četrtina merilnih mest.

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2013 ob 13:04 jezenPomurec gost

      In kaj so in kaj bodo imeli od teh investicij Pomurci ??????? NIČ !!!!!! Denar gre v zasebne žepe !!!!! RTP Mačkovci in DV do tja je itak za elektrifikacijo železnice. Gre za tranzitni železniški promet. OD TEGA NIMA POMURJE NIČ !!!!! EDINO VELIKO ŠKODO !!!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2013 ob 13:12 goričanec gost

      NEJ NA PAMET.!!

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2013 ob 20:11 občan gost

      Naj napišejo kaj so do sedaj vložili za Pomurje in v katere občine??? Drogovi se ponekod podirajo in so stari 30 let! Samo cene dvigujejo in plače sebi znajo dvigovati, pa nagrade, stimulacije, regrese, božičnice od nas revežev skasirane!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2013 ob 21:26 jezenPomurec gost

      To je samo pesek v oči, ker so v vse medije objavili, koliko so "kao investirali" v Pomurje. Prav NIČ NISO INVESTIRALI !!!! Vsa ta infrastruktura je njihova last, PLAČAMO PA MI VSI, ko DOBIMO VISOKE POLOŽNICE !!!! TO JE HUDOOOO ZAVAJANJE LJUDI !!!!! Radi bi se pokazali, kot neka dobrodelna organizacija, ki ne vem koliko investira v ta konec. Čas je, da se tudi tem pove GOTOVI SO !!!! Da država, kot krovni lastnik postavi nove nadzorne svete in nadzorniki potem nove uprave in tako dalje. TA firme so ponavadi odlagališče starega političnega kadra, ki ga nikjer več nočejo in tukaj čaka penzijo. Upam, da raja ne nasede, da še kdo vsaj malo razmišlja s svojo glavo !!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2013 ob 14:43 Andrej gost

      Nekoč je mogoče bilo tako, vendar se časi povsod spreminjajo. občan in jezen pomurec se naj prej informirata. pošteno je da so komentarji točni in ne lažni ter celo žaljivi.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.