https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom trajnostne mobilnosti v Ljutomeru do kvalitetnejšega življenja občanov

Ljutomer, 14.02.2013 ob 17:19  

V prostorih Občine Ljutomer so danes županja mag. Olga Karba, direktor občinske uprave Tomislav Zrinski in vodja projekta ACTIVE TRAVEL NETWORK Mitja Kolbl, zainteresirani javnosti predstavili projekt trajnostne mobilnosti v občini Ljutomer, ki je med tremi finalisti za nagrado Evropske unije na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov.


Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je v okviru projekta integriranega javnega potniškega prometa izvajalo aktivnosti na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov. Skladno z usmeritvami Evropske unije je pripravilo Smernice za izdelavo celostne prometne strategije za lokalne skupnosti, te pa so bile pilotno preizkušene prav v Ljutomeru.

Občina Ljutomer je na osnovi izdelanih smernic in pod vodstvom projektne skupine izvajalcev naloge izdelala Prometno strategijo Občine Ljutomer z naslovom Prijazna mobilnost za zadovoljno prihodnost in se uvrstila med tri finaliste za nagrado na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov (poleg Občine Ljutomer še Aberdeen v Veliki Britanij in Toulouse v Franciji). Izbor je Evropska komisija objavila v četrtek, 7. 2. 2013. Letne nagrade se podeljujejo mestom in regijam, ki izkažejo odličnost v razvoju in udejanjanju svojih trajnostnih mestnih prometnih načrtov oz. strategij. Nagrajenca bosta na slovesni podelitvi v Bruslju 6. marca 2013 razglasila evropska komisarja za promet, Siim Kallas in komisar za okolje, Janez Potočnik.

Trajnostni prometni načrt

Kot je na začetku predstavitve povedala Karbova, je v sklopu tega projekta predvsem pomembno izpostaviti, da je vključenih več različnih generacij, in tudi to je veliko prispevalo k temu, da so med tremi finalisti, saj so potekale aktivnosti od vrtca, pa vse do starejših občanov, prav v okviru lanskega tedna mobilnosti so izpeljali veliko aktivnosti. Izdali so tudi brošuro, kjer so predstavljene peš in kolesarske poti.

Ozadje, iz katerega je izpeljan projekt, izhaja iz potrebe po krepitvi kakovosti bivanja v ljutomerski občini, iz težavnih gospodarskih in socialnih razmer, problematike staranja in upadanja prebivalstva, skrbi glede zaskrbljujočega zdravstvenega stanja, še posebej mladih (povečanje števila predebelih otrok in mladostnikov), potrebe po majhni obremenitvi okolja in potenciala reševanja podnebnih težav.

Mitja Kolbl, vodja projekta Active Travel Network, je poudaril, da je v ljutomerski občini velik potencial za hojo in kolesarjenje, slaba dostopnost pomembnih lokacij v mestu, pomanjkljivi pločniki in prehodi, nepovezanost kolesarskih stez in nevarne ureditve za kolesarje. Prav tako predstavlja problem upad povezav in nizka kakovost ponudbe javnega potniškega prometa (JPP), prav tako je ovira tudi železnica, saj so prehodi ozko grlo, ko se ob prometnih konicah promet dobesedno ustavi (potrebovali bi nadvoz). Težavo v občini predstavlja tudi cestni motorni promet, predvsem parkiranje je večen problem, prav tako pa so težave s tovornim tranzitom.

Mitja Kolbl, vodja projekta

Slabe potovalne navade ljudi, predvsem mladih

Kolbl je izpostavil bistven problem, in sicer vse manjšo aktivnost predvsem mladih, ki so » vse manj aktivni in vse bolj avtomobilni«. Večina zaposlenih se v službo še vedno vozi z avtomobili. Pojavlja pa se velik potencial kolesarjenja med osnovnošolci in prevladujoča želja srednješolcev po avtomobilu.

Ključni izzivi in sprejeti ukrepi za izboljšanje stanja

Kot ključne izzive je izpostavil posodobljeno prometno in prostorsko načrtovalsko prakso, izkoriščanje potencialov za hojo in kolesarjenje, izboljšanje ponudbe JPP, upravljanje parkiranja, obvladovanje tranzita in spreminjanje potovalnih navad.

5 strateških stebrov, iz katerih so pri projektu izhajali, je: trajnostno načrtovanje mobilnosti, celovita promocija hoje, izkoriščen potencial kolesarjenja, privlačen javni potniški promet in optimiziran cestni promet.

Zadane cilje bodo uresničevali s sledečimi ukrepi: pilotni projekt umirjenega prometa v manjšem naselju, dopolnitve varnih poti v šolo, ureditev problematičnih prečkanj cest, ureditev primera rekreacijske poti - povezave z enim od naselij, dopolnitev manjkajočih delov kolesarskega omrežja ob glavni cesti v Ljutomeru, občinske smernice za gradnjo kolesarske infrastrukture, 20 parkirnih stojal in ena pokrita kolesarnica letno, zagotavljanje fiksnega financiranja za kolesarjenje: 15% proračuna za mobilnost, ureditev ožjega mestnega središča za kolesarje, pilotni projekt območja umirjenega prometa, pilotni projekt ureditve povezave z enim od naselij v zaledju, navezava naselij v neposrednem zaledju, ena polnilnica električnih koles letno.

Glede javnega potniškega prometa bodo ukrepi sledeči: aktivno sodelovanje pri vzpostavljanju enotne državne vozovnice, predvsem pri prestopanjih iz železnic na lokalne avtobuse, organiziranje »prevozov na poziv« ali taksi prevozozov, sklenitev pogodbe o sofinanciranju večjega obsega ponudbe občine z državo, prevozniki in ostalimi občinami, povečanje števila voženj  avtobusov ob delavnikih na glavni osi v smeri proti MS in Ormožu, povečanje števila voženj avtobusov v večernih urah, sobotah, nedeljah in praznikih na glavni osi v smeri proti MS in Ormožu ter podvojitev sredstev namenjenih JPP do leta 2015 glede na leto 2010.

Pri optimiziranem cestnem prometu ukrepi vključujejo prepoved daljinskega tranzitnega tovornega prometa skozi občino, izgradnjo obvoznice, dodatno omejevanje motornega prometa v ožjem središču, ureditev problematičnih prečkanj glavnih cest, pilotni projekt območja umirjenega prometa v Ljutomeru, pilotni projekt umirjanja prometa v manjšem naselju, okrepljen nadzor nad nepravilnim parkiranjem, širitev nadzorovanega parkiranja na zaledje mestnega središča in zmanjšanje hitrosti na glavnih cestah skozi naselja.

Zdaj v občini čakajo na razglasitev rezultatov ter upajo, da se bodo čim prej lahko lotili izpolnjevanja zadanih ciljev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2013 ob 10:36 Prlek gost

      Kdaj bo g. županja Olga Karba poskrbela, da bo odstranjen, za občino Ljutomer, sramoten grafit z obcestne table " Ljutomer - osrčje Prlekije" v Noršincih. Ali se kot županja ne bo zoperstavila uničevanju občinske lastnine?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2013 ob 10:53 LOTMERK gost

      SPOŠTOVANO UREDNIŠTVO !!! ZAKAJ BRIŠETE KOMENTARJE ??? NOBEN NI IMEL NOBENIH ZNAKOV ŽALITEV ALI KARKOLI DRUGEGA ! KOMENTARJI SO BILI PODOBA STANJA, KOT GA VIDIJO OBČANI ! V KOLIKOR SE BOSTE TAKO OBNAŠALI, JE BREZ SMISLA, DA SPLOH ŠE TAKE STVARI OBJAVLJATE, KER NIHČE NE BO VEČ ŽELEL TEGA GLEDATI !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2013 ob 22:06 bartimejus gost

      eh no...sramoten ta grafit glih ni....je pa neprimeren.....sramotno bi bilo če bi tam pisalo janša...

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2013 ob 9:12 Hud robin gost

      Ali imamo kolesarsko stezo do Mote in Cvna? Ali imamo kolesarsko cesto do Cezanjevac in Male Nedelje? Ali imamo kolesarsko stezo na Staro Cesto in Mekotnjak? Ali imamo kolesarsko stezo do Stročje vasi in naprej? SEVEDA NE. Vso besedičenje ljudi z zgornjih fotografij je eno samo spredevedanje in nakladanje kar tako, za davkoplačevalski dener seveda.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2013 ob 12:51 jezen robin gost

      In oni bodo z nekimi angleškimi besedili srali med ljudmi in se šli neko mobilnost. Pa kaj si ti ja nor. Še poštene pecikl steze nega z lotmerka vun. V nobeni smeri ! Ne dosti ka nategujejo občane, zaj do nategovali še EU. Bo treba kakšo balo slame prikotati pred občinsko zgradbo kak so to naredli v Maribori.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.02.2013 ob 17:54 nemščina ga jebe gost

      glej ovega v rdečem puloverju na 13.sliki, hahahaha

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.