https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kje mladi najdejo informacije o zaposlitvah?

Murska Sobota, 15.02.2013 ob 9:51  

Včeraj je agencija Pira v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti organizirala okroglo mizo na temo: Zaposlovanje mladih, na katerih so soočili mlade, institucije v okolju in na državnem nivoju ter delodajalce s pričakovanji na trgu dela.

 

Vse bolj se uveljavlja dejstvo, da brezposelnost mladih v času gospodarske krize dosega vedno nove vrhove. Predsednik Parlamenta EU, Martin Schulz, je voditeljem EU na njihovem srečanju 13. decembra lani kot zanimivost dejal, da kriza, mladih ne sme oropati prihodnosti.

"Garancija za mlade je izjemno pomembna, zato ne sme ostati mrtva črka na papirju," je dejal Schulz in pozdravil dejstvo, da gre za eno izmed prednostnih nalog irskega predsedovanja EU. V letu 2011 je bilo brez dela in zunaj izobraževalnih ustanov 7,5 milijona mladih med 15. in 24. letom. To za gospodarstvo EU pomeni strošek v višini 150 milijard evrov, medtem ko bi bil strošek uveljavitve evropske garancije za mlade 21 milijard evrov (vir: Agencija Pira).

Projektno delo v času študija

Sanja Kropec, predsednica KPŠ (Kluba prekmurskih študentov), je predstavila težave mladih diplomantov pri zaposlovanju ter kakšna je klima zaposlovanja pri študentih. Posebej je poudarila, da opaža, da mladi vse premalo pridobivajo izkušnje, saj diploma postaja formalen dokument. V ospredje prihajajo neformalna znanja kot so jeziki, računalniška znanja. Sama vidi rešitev problema v tem, da se morajo mladi zavedati, da se na zaposlitev ne čaka do konca študija in se že naj udejstvujejo  npr.  na projektnem delu.

Tisti, ki noče vedeti, tudi ne bo vedel

Doc. dr. Milan Svetec, ki med drugim vodi projekti za zaposlovanje mladih diplomantov pri RRA Mura Murska Sobota, je predstavil Regijsko štipendijsko shemo Pomurja, ki ponuja kadrovske štipendije za dijake in študente. Kot zanimivost je izpostavil dejstvo, da se soočajo tudi s problemom nepodeljenih štipendij, saj ni bilo vlog dijakov, in sicer za poklice kot so orodjar, oblikovalec kovin, živilski tehnik. Sam mogoče vidi problem v terminskem planu, saj jih razpisujejo pozno.

V okviru »Pomurskega zakona« je predstavil tudi aktivnosti, ki se bodo izvajale. Tako planirajo projekt Center za pretok znanj, ki naj bi začel delovati v najkrajšem času. Predmetni projekt bi pripomogel pri zaposlovanju diplomantov, saj bodo podjetja, ki planirajo nov inovativen izdelek lahko prijavila potrebo po določenem znanju. Pri tem bom RRA sofinancirala del plače diplomantov in omogočila subvencije. Nadalje planirajo vzpostaviti Regijski kadrovski center v sodelovanju z več institucij iz Pomurja, katerega osnovni cilj bo pregled nad kadri, ki prihajajo na trg in čimprejšnjo zaposlitev.

Glede ozaveščenosti mladih o teh projektih je dejal, da tisti, ki noče vedeti, tudi ne bo vedel…tisti, ki pa spremlja, bo pa preko medijev že vse zvedel.

Mladi so še vedno preveč usmerjeni v cilj izdelave diplome

Matej Kosi, Karierni center UM, je podrobneje predstavil njihov center, ki pomaga študentom pri karieri, saj se jih veliko obrne na njih. Dejal je, da organizirajo predvsem delavnice, katerih znanj študenti na predmetni fakulteti ne dobijo. Organizirajo tudi strokovne ekskurzije, kjer delodajalci iz prve roke povejo, kaj pričakujejo. Pri tem je posebej poudaril, da zaznava, da so mladi še vedno preveč usmerjeni v cilj izdelave diplome in ne v pridobivanje izkušenj.

Na trgu je strukturno neskladje

Branko Baša, ki se ukvarja s programi Zavoda RS za zaposlovanje, je predstavil stanje na trgu, ki je trenutno neugodno, saj je prisotno strukturno neskladje med potrebami delodajalcev in izobrazbene strukture mladih. Nadalje je predstavil primere usposabljanja na delovnem mestu ter projekt Zaposli me.

Kader je kapital podjetja

Sandra Županec Antolin, prokuristka Carthago Odranci, je najprej predstavila svoje podjetje, ki je iz začetnih 40 zaposlenih preraslo na 400 zaposlenih. Je pa tudi izpostavila zanimiv podatek, da se na razpis na dualni študij v Nemčiji, ki so ga pripravili v podjetju, nihče ni prijavil. Kar se tiče kadra v podjetju je dejala, da je ključ uspeha  komunikacija in pa zavedanje, da je kader kapital podjetja.

Poslužujemo se programa usposabljanja na delovnem mestu

Aleksander Podlunšek, direktor Medicop Murska Sobota, podjetja, ki se ukvarja z medicinsko opremo in izdelavo reševalnih vozil. Na trgu morajo konkurirati s kvaliteto in ne ceno. Zaposlujejo 60 ljudi, od tega je 10 visoko izobraženih. Izpostavil je zanimivost, da se poslužujejo programa usposabljanja na delovnem mestu, na podlagi katerega so na tak način zaposlili štiri ženske na delovnem mestu, ki načeloma velja za moški delo.  Sam vidi problem brezposelnosti v tem, da so na trgu neustrezni kadri. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2013 ob 10:50 samo k gost

      Sami bluziči! Še posebno pa predsednica KPŠ kera baugi kradne čas!!! AH SPLOJ NEMO ZAČO, KER DRUGAČE MO ŠE DO KOGA OSEBNO SKOČO, TAU PA NEDE DOBRO!!! Vsaki se lejko dela pametnoga z dobrega in varnega stolčka!!!

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2013 ob 12:58 NIKE gost

      Meni osebno je zanimivo, da v arcontu zaslužijo cca 600 eur, 3km preko mure pa 1200 eur (13 in celo nekje 14 plača)...s tem sem mislil izraziti žalostno stanje naše države. Kot je omenil že samo k pa bi rad dodal še, študentski servisi in organizacije so s svojo manipulacijo naredile gromozansko škodo študentom. Zakaj?? Jaz in 50% mojih kolegov in sošolcev bi si lahko po končanem študju poiskali delo preko malega dela. Ob tem bi si nabirali izkušnje... Sedaj pa pošiljamo prošnje in doma ležimo (no že dve leti delam v avstriji fizično ampak dobro plačano delo)! Meni so na študentski svetovalnici svetovali, da naj se vpišem na višjo šolo in si preko študentskega dela pošičem delo in si tako pridobivam izkušnje (ko sem vprašal za mnenje)!!! NO PA MALO RAZMISLITE ALI JE TO NORMALNO??

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. mix
      15.02.2013 ob 13:15 mix

      Samo bluzenje tistih, ki so za to še dobro plačani. Kaj pa je bilo narejenega v zadnjih letih za zaposlovanje mladih, nič in še manj. Z diplomami, za katere se je bilo treba potruditi, saj ne padejo z neba sedaj sedijo doma . Na Zavodu za zaposlovanje pa jim svetujejo , naj se preusmerijo v druge poklice, ker je danes z diplomami fakultet težko najto zaposlitev. A ni to bolno, če nimajo kaj drugega svetovati ali ponuditi, naj se vsaj ne norčujejo iz teh mladih ljudi. Na Zavodu pa jih je zaposlenih vsak mesec več , in kaj delajo razen tega, da prodajajo prazno slamo. Razpisov ni, zaposluje se samo še preko poznanstev, nepotizem je prisoten vsepovsod. Vlada pa ne ukrepa nič,novi zakon o trgu dela bo še bolj nepravičen in bo šel na roke samo še delodajalcem. Torej nehajte prodajati meglo. Vsi , s to skorumpirano državo vred naredite kaj konkretnega in takrat sklicujte razne konference in debate. Dokler pa nimate povedati kaj konkretnega, pa utihnite ,ali pa vsi odstopite z državo vred.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2013 ob 8:27 VOLK gost

      ČE NE TULIŠ NISI VOLK.V TEJ DRŽAVI MORAŠ BITI PLAGIATOR,SKORUMPIRANEC,LAŽNIVEC,DEBIL ,PO DOMAČE PRASEC POTEM USPEŠ.DOBRO DA ŠE NAŠA HIMNA NI TAKO POKVARJENA KOT TA GNILA DRŽAVA .NO SAJ HIMNO JE NAPISAL PAMETEN PIJANČEK # FRANČEK#.POLITIKI ZAČNITE UŽIVAT ALKOHOL PA BOSTE (MOGOČE)TREZNO MISLILI,NO ( ČE IMATE S ČIM).#NA MLADIH SVET STOJI#.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2013 ob 8:59 smrkci gost

      Mladi v tej izropani državi nebodo našli zaposlitve.Priporočam jim da se naj naučijo nemški jezik,ker v avstriji,nemčiji ali v švici tam je njihova prihodnost.V sloveniji se pa lahko zaposlijo,kot politiki ,tajkuni,odvetniki,sodniki,bankirji,menedžerji ali pa precednik sindikatov na teh položajih do imeli 100% zaposlitev.TA BANDA NAM JE UKRADLA IN IZROPALA DRŽAVO.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.