https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Tjaša Šimonka - pevka ljudske glasbe v drugačni luči

20.2.2013  

Tjaša Šimonka, ki je študirala glasbeno pedagogiko, je 24-letna glasbenica in članica skupine Ethnotrip, ki bo 23. februarja 2013 izdala svojo prvo zgoščenko. Petje jo v prvi vrsti osrečuje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Tjaša Šimonka je rojena 11. januarja 1989 v Murski Soboti, prebiva pa v Lendavi. Osnovno šolo je obiskovala v Lendavi, v domačem kraju je prav tako končala gimnazijo. Študirala je glasbeno pedagogiko v Mariboru na Pedagoški fakulteti, kjer je lani jeseni tudi diplomirala.

Tjaša nastopa kot solistka, in sicer pri Murskih baladah in romancah, včasih pa pridejo tudi kakšni priložnostni nastopi. Vključena je tudi pri številnih zasedbah, in sicer pri skupini Ethnotrip, je tudi zborovodkinja ženskega pevskega zbora La Femme v Lendavi, poje pri KPZ Vita in pri vokalni skupini Bel Canto iz Murske Sobote, pri kateri ji je Gabriela Bratina letos predala mesto umetniške vodje. Uživa v vsem, kjer je zraven.


Glasbena pot

Glasba jo je veselila že od nekdaj in že kot otrok si je kdaj pa kdaj želela, da bi lahko pela na kakšni šolski prireditvi, vendar se ni zadosti cenila, pa tudi sramežljiva je bila preveč, da bi se česa takega lotila. Glasbeno šolo je začela obiskovati v prvem razredu osnovne šole.

Končala je nižjo glasbeno šolo v Lendavi (klavir). V sedmem razredu se je pridružila mladinskemu pevskemu zboru na DOŠ I Lendava, leto za tem pa je začela prepevati pri ženskemu pevskemu zboru Spominčice, ki je sčasoma postal mešani pevski zbor in se preimenoval v KPZ Vita. Ravno tam je Jože Gerenčer opazil, da ima lep glas in ji je tudi predlagal, da bi se vpisala na solo petje. Tako je začela v drugem letniku srednje šole obiskovati še glasbeno šolo v Murski Soboti, smer petje. Končala je 6. let petja in kasneje tudi prvi letnik konzervatorija za glasbo v Mariboru (smer petje).

Tjaša je zelo vesela, da na tej glasbeni poti ni bila sama, saj so jo in jo še vedno med drugim spodbujajo Tanja Vajda, v srednji šoli ji je veliko svetoval Jože Gerenčer, v veliko oporo in pomoč ji je tudi Gabriela Bratina.

Izid zgoščenke skupine Ethnotrip

Lendavčanka je bila tudi pobudnica za nastanek skupine Ethnotrip. Sprva je šlo le za priložnostno skupino na fakulteti. Istega leta pa je v Lendavi v Sinagogi priredila recital in fante vprašala, če bi z njo sodelovali še naprej. "Ker smo se dobro ujeli, smo se odločili, da bi bilo škoda, da ne bi poskusili to zgodbo peljati še naprej. Sprva smo delali le na programu, konec lanskega leta pa smo pričeli s snemanjem našega prvenca," pojasnjuje nastanek skupine.  

V kratkem, natančneje 23. februarja 2013, bo izšla njihova prva zgoščenka. Ob tej priložnosti imajo tudi prvi promocijski koncert, in sicer v Lendavi v gledališki in koncertni dvorani. Njihova zgoščenka je v prvi vrsti zelo raznolika. "Mislim, da se za vsakega lahko najde nekaj na tej zgoščenki. Predvsem so na njej ljudske pesmi in prav to je tudi naš namen – približati ljudsko glasbo tudi tistim, ki ji mogoče do sedaj niso nikoli prav zares prisluhnili. V naši skupini izvajamo ljudsko glasbo v nekoliko drugačni "preobleki", poskušamo pa vseeno ohraniti tudi nekaj tistega pristnega," nam Tjaša razloži posebnost njihove zgoščenke.


Talent je pomemben, a potrebno je še mnogo več

Tjaša je priredila diplomski koncert, kako ohranjati prekmursko glasbo v prihodnje. Meni, da je ljudska glasba je del naše preteklosti in je tudi tista, ki nas loči od drugih narodov. Prekmurska ljudska glasba je po svojem zvenu drugačna kot glasba drugih pokrajin Slovenije, saj je nastala na stičišču treh dežel – slovenske, madžarske in hrvaške. Zaradi tega je njej melos bogat in pester ter jo je potrebno ohraniti.
Pravi tudi, da je kar nekaj dobrih skupin v Prekmurju, hkrati pa imamo tudi nekaj skritih glasbenih talentov, a žal se je zelo težko prebiti. Glede talenta je mnenja, da je potreben in še kako pomemben, a žal je ta le majhen del. "Da nekaj dosežeš je seveda potrebno v to vložiti ogromno truda in dela. Sam talent ni pomagal še nikomur. Tudi sama še vedno hodim na zasebno solo petje k svoji prvi učiteljici Gabrieli," nam razloži Tjaša.
Lansko leto je Tjaša dobila priznanje občine Lendava za delovanje na področju kulture. Največje priznanje so ji pohvale posameznikov, ki jih sliši po nastopih ali koncertih.

Kje bomo Tjašo v kratkem slišali?

S skupino Ethnotrip bodo nastopili 23. 2. v koncertni dvorani v Lendavi, 27. 2. na Bujti repi v Ljubljani, 14. 3. v Zlatem zobu v Ljubljani, 23. 3. v KGB-ju v Mariboru itd., kar lahko spremljate na spletni strani www.ethnotrip.si.


Želi poučevati zgodovino glasbe

Mlado glasbenico petje v prvi vrsti osrečuje in se tudi namerava ukvarjati izključno z njo, saj jo resnično veseli. Vidi se kot pevka, zborovodkinja in učiteljica glasbe. Kaj točno ji bo življenje namenilo, ne ve. Poklic učitelja glasbe jo veseli, a še ljubše kot to, bi ji bilo poučevati zgodovino glasbe. Vendar za to misli, da žal ne bo imela nikoli priložnosti.

Ob vseh teh aktivnostih ji ostane zelo malo prostega časa. Navadno ima proste samo nedelje (trudi se, da bi bile te proste). Najraje ta čas preživi s svojim fantom, družino in prijatelji.

Vsem, ki želijo uspeti na glasbeni poti, sporoča naj nikoli ne obupajo. Trud se navadno vedno izplača. "Predvsem pa naj uživajo v tem, kaj delajo. Naj uživajo v glasbi, ki jo izvajajo, saj jo bodo le tako lahko približali občinstvu," zaključuje Tjaša.

 

Tjašinih TOP 5:

Svetovni voditelj: nobeden me ne navduši preveč.

Glasbena skupina/izvajalec: The Doors ter skupini Marko banda in Mlada beltinska banda, pri katerih igra moj fant (smeh).

Knjiga/film: Angeli in demoni

Kraj v Pomurju: Pomurje je celo lepo.

Želja v življenju: da bom zdrava in vesela.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      20.02.2013 ob 17:15 porabje

      Ranč taša kak ansambel NOX na Vogrskon http://www.youtube.com/watch?v=TaM060rzyuo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2013 ob 19:49 dobri ste gost

      dobri ste. me veseli,da nekdo naprej fura stare dobre pesmi

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2013 ob 23:36 mihec gost

      Najbolj bosa je tista, ko pravi, da ne bo imela možnosti poučevati zgodovino glasbe. Zakaj že??? Če bi bila želja iskrena, ni ovir!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2013 ob 23:48 traraa gost

      Go Tjašaaaaa:))) Zdaj pa vsi v soboto v Lendaavo :)

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.