https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Ustavite se. Vlak se ne more.«

20.02.2013 ob 13:52  

Javna agencija za varnost prometa je v tem tednu začela preventivno akcijo za povečanje varnosti na slovenskih železniških prehodih. Slogan akcije, ki bo potekala do konca februarja, je: Ustavite se. Vlak se ne more.


V okviru nadaljevanja aktivnosti za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je bila včeraj v prostorih Slovenskih železnic, izvedena novinarska konferenca, kjer je bil predstavljen koncept in akcijski načrt nacionalne akcije za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, katere slogan se glasi »Ustavite se. Vlak se ne more.« Preventivna akcija bo potekala od 20. do 28. februarja 2013.

Neupoštevanje pravil in nizka kultura predrznih voznikov

Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je predvsem povezana z neupoštevanjem prometnih pravil in v nekaterih primerih z nizko kulturo in predrznostjo udeležencev v cestnem prometu. Posledice takšnega obnašanja so prepogoste prometne nesreče oz. izredni dogodki na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki imajo hude posledice tako za posameznike, kakor tudi za družbo kot celoto. Pri tem prednjačijo nesreče pretežno na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih kategoriziranih in nekategoriziranih lokalnih cest preko železniških prog, ki so običajno označeni le s prometnim znakom »Andrejev križ«. Pri tem je potrebno poudariti, da poznamo aktivno in pasivno zavarovane nivojske prehode ceste čez železniško progo. Nezavarovanih nivojskih prehodov ceste čez železniško progo torej ni.

Cilji akcije

S programom aktivnosti za povečanje varnosti na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki po vsebini ostaja podoben prejšnjim, želijo različni državni organi in nevladne organizacije s točno določenimi ukrepi vplivati na večjo varnost udeležencev na nivojskih prehodih. Slogan letošnje preventivne akcije ostaja: »Ustavite se. Vlak se ne more«. Pod slogan pa se glasi: »Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih«. Namen akcije je vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev cestnega prometa ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo.

Statistika

Po podatkih Akcijskega programa, se je v zadnjih petnajstih letih na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 520 izrednih dogodkov, od tega je 116 ljudi umrlo, 223 jih je bilo poškodovanih.

V Sloveniji je po podatkih z dne 1.1.2013 skupaj 838 nivojskih prehodov ceste čez železniško progo, od katerih je 503 pasivno zavarovanih nivojskih prehodov (označenih s prometnimi znaki, ki nas opozarjajo na nevarnost in na približevanje nivojskemu prehodu), 335 pa je aktivno zavarovanih nivojskih prehodov (zavarovani z zapornicami, s polzapornicami ali z zapornimi bruni in svetlobnim ter zvočnim znakom). V letu 2012 se je število vseh nivojskih prehodov zmanjšalo za 3 prehode, razmerje aktivnih in pasivno zavarovanih nivojskih prehodov pa je 40 % : 60 % v prid pasivnih.

Nesreče se zaradi neupoštevanja predpisov dogajajo tudi na zavarovanih železniških prehodih.

Pomurje v skupini z največ pasivno zavarovanimi prehodi

Največ pasivno zavarovanih nivojskih prehodov je v Jugovzhodni slovenski regiji (proge d.m. – Metlika – Novo mesto – Ljubljana, Grosuplje – Kočevje in Novo mesto – Straža), Pomurju ter Podravju (proge Pragersko – Središče – d.m., Ormož – Murska Sobota – Hodoš – državna meja, Ljutomer – Gornja Radgona) ter v Savinjski regiji (progi Grobelno – Stranje – Rogatec– državna meja, Celje – Velenje).

Ukrepi akcije

V okviru akcije »Ustavite se. Vlak se ne more«, planirajo številne ukrepe, in sicer: izvedbo predavanj na temo zagotavljanja varnosti na nivojskih prehodih, distribucijo tiskane zgibanke »Ustavi se. Vlak se ne more.«, avtošole in izpitne komisije bodo posvetile posebno pozornost varnosti prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, lokalne skupnosti bodo pripravile e-predstavitve za izvedbo delavnic na lokalni ravni.

V okviru akcije bo nadzor poostrila tudi policija. Tako bo poostren nadzor prometa in spoštovanja predpisov na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, opazovali pa bodo tudi promet na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih in opozarjali voznike na njihovo ravnanje.

Pomemben ukrep pa bo tudi priprava in poenotenje zakonodaje na področju nivojskih prehodov.

V okviru omenjene akcije bodo aktivno sodelovali Slovenske železnice, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (Direktorat za infrastrukturo, IRSPEP, DRSC), občine (občinski SPV-ji), Policija, ZZŠAM, AMZS, Javna agencija za železniški promet, Zavod varna pot, Združenje občin in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Veliko prehodov v Sloveniji je popolnoma nezavarovanih in nevarnih.

Veliko je odvisno od udeležencev cestnega prometa

V Javni agenciji za varnost prometa pričakujejo, da bo letošnja preventivna akcija za povečanje varnosti na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo – »Ustavi se. Vlak se ne more.« ponovno prispevala k izboljšanju stanja. Želijo si, da bi letošnja preventivna akcija nadaljevala dolgoročni trend zmanjševanja prometnih nesreč na nivojskih prehodih in posledično prispevala tudi k zmanjšanju števila umrlih na teh prehodih. S tem bo namen akcije zagotovo in nedvomno dosežen.

Vsekakor pa lahko veliko za svojo varnost naredimo tudi udeleženci cestnega prometa in sicer z doslednim spoštovanjem prometne signalizacije, ki označuje nivojske prehode ceste čez železniško progo in spoštovanjem pravil, ki na teh mestih veljajo.

FOTO: Javna agenciji za varnost prometa (Akcija: »Ustavite se. Vlak se ne more.«) in varnocezprogo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      20.02.2013 ob 17:23 smrt

      Če nebi tak kradnoli kak so kradnoli in kradnejo v državi bi lahko imeli vsi prehodi zapornice .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.