https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Aleš Fister iz skupine celjskih goljufov obsojen

Murska Sobota, 21.02.2013 ob 7:00  

V Murski Soboti so na okrožnem sodišču zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in goljufij na tri leta in devet mesecev obsodili še zadnjega iz skupine t.i. celjskih goljufov.

Zadnjega iz skupine "celjskih goljufov", Aleša Fisterja, je sodišče obsodilo na tri leta in devet mesecev zaporne kazni. Aleša Fistra, Iztoka Perčiča in Ivana Vučino, je obtožnica tožilstva očitala kaznivo dejanje goljufij in zlorabe položaja, saj naj bi prek podjetja Victoria Leasing, ki so ga leta 2006 odprli v Murski Soboti, oškodovali svoje stranke za okoli 400.000 evrov. Obtožba zoper Funkla se obravnava posebej, saj je na begu.

Za kaznivi dejanji zlorabe položaja in goljufije je tožilec za Fistra predlagal dvakrat po dve leti in pol zaporne kazni, za Iztoka Perčiča in Ivana Vučino, ki sta kaznivi dejanji goljufije priznala med glavno obravnavo, pa je predvideno kazen znižal in zahteval po tri leta zapora.

Sodnica je Perčiču dosodila leto in pet mesecev pogojne kazni, s preizkusno dobo štirih let, Vučini pa leto in osem mesecev zaporne kazni. Oškodovancem je priznala tudi vse premoženjsko pravdne zahtevke.

Denarja niso imeli, ponujali so ugodne finančne lizinge

Podjetje Victoria Leasing je obljubljalo ugodne finančne lizinge za financiranje nakupa nepremičnin in drugih poslov, čeprav denarja niso imeli. Za sodelovanje z njimi se je odločilo nekaj manj kot 30 strank, ki so za obljubljen kredit dale deset do petnajst odstotkov pologa, posojila oziroma vračila pologa pa niso nikoli videle. Skupno so oškodovane za skoraj 400.000 evrov.

Na murskosoboškem okrožnem tožilstvu so obtožnico napisali že decembra 2011, poleg omenjene trojice pa je vključevala še Draga Funkla, vendar postopek proti njemu teče ločeno, saj je slednji na begu.

Predstavljali so se pod lažnim imenom

Tožilstvo je Fistru očitalo zlorabo položaja ali pravic, ker je pri opravljanju gospodarske dejavnosti z namenom, da bi si pridobil veliko premoženjsko korist, neupravičeno dvignil z računa družbe skoraj 183.000 evrov. Zoper njega pa je nato tožilec umaknil obtožbo za goljufijo, ki pa se je še zmeraj očitala Perčiču in Vučini, saj naj bi si pridobila protipravno premoženjsko korist s tem, da sta spravila druge z lažnim prikazovanjem okoliščin v zmoto, ko sta jim obljubljala ugodna posojila, s tem pa protipravno pridobila slabih 91.000 evrov.

Perčiču se je očitala tudi preslepitev pri opravljanju gospodarske dejavnosti oziroma goljufijo, saj je za podjetje naročil notesnika v vrednosti dobrih 5000 evrov, vendar ju ni plačal. Z lažnim imenom sta se predstavljala Vučina - kot Jože Rupp, in Drago Funkl - kot Drago Kostanjšek.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.