https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenščina materni jezik za 88 odstotkov prebivalcev Slovenije

21.02.2013 ob 8:30  

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco je leta 1999 današnji dan razglasila za mednarodni dan maternih jezikov. Tema letošnjega dneva materinščine je dostopnost knjig in digitalnih vsebin v različnih jezikih.

 

Mednarodni dan maternih jezikov obležujemo že 14 let v spomin  na smrt bengalskih študentov, ki so pred 47 leti zahtevali anakopravnost za svoj jezik, Unsco pa je s tem želel opozoriti na potrebe po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po vsem svetu.

Kot povzema o tem Unescova spletna stran, daje večjezičnost moč ter odpira nov priložnosti, uteleša našo kulturno raznolikost, spodbuja izmenjavo mnenj, porajanje idej ter širi naše poglede.

Ker imajo ključno vlogo pri spodbujanju materinščine nacionalne institucije in združenja, šole, univerze in mediji, želi Unesco s sloganom Knjige za izobraževanje v materinem jeziku, podpreti produkcijo za izobraževalne namene v materinem jeziku, saj so  natisnjena gradiva v materinščini temelj za učenje.

Foto: www.sxc.hu

Slovenščina - materni jezik za skoraj 88 % prebivalcev Slovenije

Danes je slovenščina v Sloveniji polno uveljavljena na vseh področjih zasebnega in javnega življenja. Je južnoslovanski jezik, ki ga v svetu govori približno 2,5 milijona govorcev, katerih večina živi v Sloveniji.

Statistični urad RS navaja, da je ob popisu prebivalstva leta 2002 slovenščino kot materni jezik navedlo 87,7 % prebivalcev Slovenije, za 0,4 % je to madžarščina, za 0,2 % pa italijanščina, tem prebivalcem Slovenije pa sledijo po številčnosti tisti, katerih materinščine so jeziki drugih republik nekdanje Jugoslavije. 2,8 % popisanih oseb je ob popisu 2002 kot svoj materni jezik navedlo hrvaščino, 1,8 % srbsko-hrvaški jezik, 1,6 % srbski jezik in prav tako 1,6 % bosanski jezik; 1,8 % popisanih prebivalcev Slovenije pa kot svoj materni jezik ni navedlo nobenega od že omenjenih oz. je navedlo kateri drug jezik.

Vir: STA, www.stat.si

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2013 ob 11:37 - gost

      kakšno presenečenje! za nekoga, ki živi v državi z imenom Slovenija, je slovenščina materin jezik!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2013 ob 7:50 smrkci gost

      Kaj nam pomeni slovenski jezik,saj se pa v sloveniji ne razumemo.Naprimer primorec,ljubljančan,gorenec itd...ne razumejo prekmurca,prekmurec pa mora razumeti vse v sloveniji.PAČ

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2013 ob 8:39 gost gost

      @smrkci, tvojega pisanja pa prav nihče ne razume...preveč napak.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.