https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Krožna križišča še vedno povzročajo težave, zlasti starejšim

Gornja Radgona, 25.02.2013 ob 7:00  

Minulo soboto je v Gasilskem domu Gornja Radgona potekalo nadvse zanimivo predavanje povezano s prometno zakonodajo ter varnosti v prometu. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gornja Radgona je v sodelovanju z Združenjem šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, Policijsko upravo Murska Sobota in Avtošolo „Obvezna smer“, pripravil predavanje na temo: „Varnost v prometu“.

Policijski inšpektor na PU Murska Sobota, mag. Srečko Šteiner, je med drugim povedal, da je  Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-A), ki velja od lanskega julija, in ki je nekoliko omilil sankcije za voznike, saj je nekatere kazni znižal, pa tudi manj je pridržanih voznikov. Lastnik šole varne vožnje, Marjan Jurinec, pa je predvsem spregovoril o tem kako po novi zakonodaji opravljamo vozniške izpite za različne kategorije, saj je po veljavni zakonodaji več kategorij kot je to bilo prej ko so obstajale samo kategorije: A, B, C, D, E.

Še vedno problematična krožna križišča

Marjan Jurinec je spregovoril tudi o tem, kako pravilno prevoziti krožno križišče, saj naj bi to še vedno povzročalo težave praktično vsakemu drugemu vozniku, zlasti tistim starejšim. Med drugim je dejal, da se levi smerniki v rondoju nikoli ne uporabljajo, desni pa le ob zapuščanju krožišča. Še hujšo težavo voznikom povzročajo dvopasovna krožna križišča, a vendar je  po besedah Jurinca bolje, če narediš kakšen krog več po notranjem pasu, kot da povzročiš nesrečo. In kot je tukaj dodal inšpektor Šteiner, je pri prekršku v krožišču kazen, ki je bila kar 300 evrov in tri kazenske točke, sedaj znižana na 120 €.

Mag. Šteiner iznesel tudi primer dvopasovnega krožišča ob Lendavski in Industrijski ulici v Murski Soboti, kjer so že pred dobrim letom z bližnjega nadvoza posneli video film, ki uprizarja pravi kaos...

V Pomurju v dvanajstih letih umrlo 208 udeležencev prometnih nesreč

Varnost v cestnem prometu zadeva vse državljane, saj lahko vsi prispevajo k večji varnosti cestnega prometa. Čeprav so bili do zdaj sprejeti ukrepi učinkoviti, število smrtnih žrtev na cestah v Evropski uniji ostaja zelo visoko. „Glavni vzrok za smrtnost je vedenje uporabnikov cest: hitrost, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, utrujenost, neuporaba varnostnih pasov in zaščitnih čelad itd. V evropskem akcijskem programu za varnost v cestnem prometu je opredeljenih nekaj glavnih področij dejavnosti: spodbujanje uporabnikov cest k bolj odgovornemu vedenju (večje upoštevanje obstoječih pravil hkrati s strožjimi kaznimi, da bi omejili nevarno vedenje), podpiranje tehničnega napredka, da bi povečali varnost vozil, in izboljšanje cestne infrastrukture z uporabo informacijske in komunikacijske tehnologije. Med načrtovanimi pobudami so tudi zbiranje in analiza podatkov o fizičnih poškodbah zaradi prometnih nesreč in raziskave o najboljših rešitvah. Za uspeh je pomembno, da si odgovornost delijo vsi: države članice, regionalni in lokalni organi, industrija, prevozniki in zasebni uporabniki. Akcijski program predlaga njihovo splošno zavezanost Evropski listini o varnosti v cestnem prometu“, je dejal mag. Srečko Šteiner, ki je dodal, da je v Pomurju v obdobju 2000 – 2012 na cestah umrlo 208 udeležencev v prometnih nesrečah.

Odvzem vozniškega dovoljenja do pravnomočnega zaključka postopka o prekršku

Predstavil je tudi omenjeno novelo Zakona o varnosti cestnega prometa, ki je dopolnila oz. spremenila zakon, ki je veljal po 1.7.2011 in je bil razdeljen v štiri zakone, in sicer: Zakon o pravilih cestnega prometa; Zakon o vozilih; Zakon o cestah in Zakon o voznikih. Kljub omilitvi kazenskih sankcij, to ne velja za najhuje prekrške, ki predvidevajo tudi začasni odvzem vozniškega dovoljenja (VD), katerega namen je takojšnja odstranitev nevarnih voznikov s ceste. „Gre za primere najhujših kršitev pravil o hitrosti vožnje, vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog  in vožnje v nasprotni smeri od dovoljene na avtocesti, hitri cesti. Vozniško dovoljenje odvzame policija ob ugotovitvi prekrška, o dokončnem začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja pa odloča sodišče. Pred tem je ureditev v ZVCP omogočala začasen odvzem v primerih storitve prekrška, pri katerem je predpisana stranska sankcija kazenskih točk v številu, zaradi katerega se storilcu po zakonu izreče prenehanje veljavnosti VD le do 24 ur, nato pa je bilo potrebno začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrniti. Po noveli zakona se bo tako vozniško dovoljenje odvzelo do pravnomočnega zaključka postopka o prekršku, vendar najdlje za toliko časa, kot ga določa zakon za ponovno pridobitev vozniškega dovoljenja. Na predlog obdolženca se bo lahko začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrnilo pred zaključkom postopka, če bo sodišču predložil potrdilo o opravljenem kontrolnem pregledu, to pa je zdravniško spričevalo po Zakonu o voznikih in bo sodišče na podlagi predloženega zdravniškega spričevala, narave in pomena očitane kršitve, osebnosti obdolženca in drugih okoliščinah ocenilo, da začasni odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa“, je med drugim dejal mag. Šteiner, ki je omenil tudi strožje sankcioniranje povratnikov na področju kršitev predpisov o varnosti cestnega prometa, ko gre za hujše prekrške.  

Koristnega in aktualnega predavanja se je žal udeležilo malo ljudi, predvsem so pogrešali mlade voznike. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2013 ob 17:19 brez veze gost

      Vse skupaj je brez veze, če se zbere peščica ljudi. In to taki, ki itak vedo za kaj gre. Večkrat vidim, da se pripelje dober nov avto. V njem dama srednjih let. Polna same sebe. Gleda, če so jo opazili. Ja, ja, sem jo opazil, ker je nekaj metrov pred krožiščem prižgala levi smerni kazalec, ker bo pač na trejtem izhodu zapustila krožišče !!! Ali še druga fora. Stoji in stoji in stoji avtomobil pred krožiščem, čeprav so vozila z njegove leve še daaaaleč, nekateri imajo celo prižgan desni smernik. Čaka in čaka, ker pač pelje iz neprednostne na prednostno. Za njim že neutrudno trobijo drugi in kolona se nabira. Pa še ena zelo pogosta. Čakam pred vstopom v krožišče, ker proti meni z vso hitrostjo pelje drugo vozilo. Nato zavije na cesto od koder prihajam. Moral sem ga čakati, ker NI VKLOPIL SMERNEGA KAZALCA, da bo zapustil krožišče. Ehhhh, kaj bi. Še najmanj nesreč je v krožiščih. To pa itak vemo, da so najbolj varna, čeprav nekateri po njih ne znajo peljati. Zato bi bilo najlepše, če bi se lokalni oblastniki malo zamislili in kaj ukrenili v tej smeri. To pomeni, da bi naredili še nekaj prepotrebnih krožišč na določenih mestih, kjer so sedaj nevarna križišča.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2013 ob 10:39 bb gost

      gost-brez veze Se si fajn napijso, da se ge v krožišče prpelan mi se mijne da vijdin ka delajo. San še nej vido ka bi policaji koga stavili ka je nej smerokaz vključo pa bi bilou potrebno. Kelkokrat čakaš kak budala ka bi se rad vključo v krožišče pa nemreš te pa vijdiš ka of samo zavinej na desno brez žmigavca. Katastrofa pa je da eni stogijo pred krožiščon pa nede se pelo dokejč nega nikoga na vidiki. Takšni se nemajo kaj po cesti voziti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.