https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo Oldtimer Stara Gora skrbi za tehnično dediščino svojih prednikov

Stara Gora , 25.2.2013  

Društvo za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara Gora že skoraj devet let aktivno skrbi za ohranjanje tehnične dediščine svojih prednikov.

Skupina ljubiteljev stare tehnike je 14. maja 2004 uresničila idejo in ustanovila društvo za ohranjanje premične kulturne dediščine in obujanje krajevnih tradicij in običajev v teh krajih. Članstvo je raznoliko, različnih poklicev, starosti in izobrazbe, vsem pa je skupno eno -  ohranjati tehnično dediščino svojih prednikov! Doslej so člani restavrirali in obnovili že precej starih strojev, ki so nekdaj služili na kmetijah – stabilnih pogonskih motorjev za mlatilnice in drugo. Le-ti so obvezno opremljeni s certifikati, kar je pri njih pravilo. Med njimi pa se najdejo tudi posamezniki, ki imajo v lasti muzejske eksponate neprecenljive vrednosti.

Začetki

Prvo predstavitev društva so imeli julija leta 2004. Takrat so imeli 3 avtomobile, 26 traktorjev, 6 koles z motorjem, 5 motornih koles, 1 kolo in tri stroje. Leta 2005 so bili sprejeti v Zvezo starodobnih vozil Slovenije in pridobili prva dva tehnična komisarja. V letu 2005 so pripravili dvoje srečanj, ki sta prerasli v tradicionalni srečanji poimenovani "srečanje kmetijske tehnike in srečanje starodobnih motornih vozil." Obe srečanji sta danes nadgrajeni s praktičnimi prikazi običajev v teh krajih, družabnimi igrami in sejmom starin. Sodelujejo s sorodnimi društvi doma in v tujini.

Odmevnejšo sodelovanje je bilo srečanje za postavitev rekorda za Guinnessovo knjigo rekordov v Weitzu v Avstriji in pri društvu Johan Janez Puh v Ljutomeru. V letu 2006 jim je prisluhnila občina Sveti Jurij ob Ščavnici, od katere so dobili v najem društvene prostore, ki so jih temeljito obnovili. Pred tem so imeli prostore v gasilskem domu Stara Gora.

V društvenih prostorih imajo eksponate, ki jim jih podarjajo njihovi člani, eden zanimivejših je traktor Victor disel 1941 (gre za stabilni motor predelan v samohodnega), ki ga je podaril častni član Ludvik Knez s Kapelskega Vrha. Člani društva so obnovili in restavrirali društveno vozilo Mercedez-benz 508DG, ki ga uporabljajo za prevoz na razna srečanja. Vsako leto za svoje člane organizirajo strokovna predavanja o restavriranju, predstavitvi zgodovine strojev in tehnike ter o običajih in navadah kmečkega prebivalstva.

Aktivnosti

Letno pripravijo vsaj tri odmevnejše dogodke, med njimi tudi traktorsko srečanje. Svoja srečanja obogatijo z obujanjem starih krajevnih običajev in kulturnim življenjem v kraju. Društvo opravlja pomembno poslanstvo v spomin na slovenska izumitelja Janeza Puha iz Sakušaka in Karola Grossmana iz Drakovec pri Mali Nedelji. Organizirajo usposabljanja na področju restavriranja vozil, prirejajo predavanja, se udeležujejo razstav in drugo. S svojim strokovnim načinom dela znatno prispevajo k ohranjanju tehnične kulturne dediščine v Sloveniji.

Društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Oldtimer Stara Gora, katerega predsednik je Alojz Slekovec, tako že vrsto let sodi med najbolje organizirana in najbolj dejavna društva, združena v Zvezi slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, v kateri je trenutno včlanjenih 44 društev s preko 3300 člani, ki imajo registriranih okrog 5000 starodobnih avtomobilov, motornih koles, traktorjev in tudi avtobusov. V lanskem letu so osvojili prehodni pokal v prvenstvu Zveze SVS, ki so ga osvojili tretje leto zapored in ga tako prejeli v trajno last.

Njihov najstarejši in častni član Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara Gora je Ferdinand Rantaša, je pred kratkim izdelal maketo parne lokomotive, ali kot sam reče " danfmašine".

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana in predsednik društva Alojz Slekovec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.