https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letu 2012 zabeležen rekorden turistični obisk Slovenije

26.02.2013 ob 12:30  

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je objavil končne podatke o prihodih in prenočitvah turistov v Sloveniji za leto 2012. V Sloveniji je bilo zabeleženih skupno za 2 odstotka več prihodov turistov in 1 odstotek več prenočitev kot v do sedaj najboljšem letu 2011. Od tega je  6 odstotkov več prihodov in prenočitev tujih turistov. Na domačem trgu so zabeleženi slabši rezultati (3 odstotke manj prihodov in 5 odstotkov manj prenočitev kot v letu 2011).


Tuji turisti predvsem iz Nemčije in Avstrije

Kljub zaostreni gospodarski situaciji je bila v letu 2012 zabeležena spodbudna rast s tujih trgov. Slovenijo je obiskalo 2,1 milijonov turistov (porast 6 odstotkov), ki so ustvarili 5,7 milijonov prenočitev (porast 6 odstotkov ). Zabeleženi so dobri rezultati s strani tradicionalno pomembnih trgov Nemčije in Avstrije. Italija kljub nekoliko slabšim rezultatom ohranja primat po številu turistov in prenočitev, Italijani so v letu 2012 ustvarili skoraj 1 milijon prenočitev.

Pozitivni trendi pa so se v letu 2012 nadaljevali tudi s trga Ruske federacije, Nizozemske, prekomorskih trgov Japonske in Kitajske, ki kažejo na velik potencial tudi v prihodnje.

Slovenijo največkrat obiščejo Avstrijci in Nemci.

Mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je povedal, da Slovenije še nikoli do sedaj ni obiskalo toliko turistov in da so s podatki zelo zadovoljni, ter dodal, da področje turizma vedno znova dokazuje, da je tudi v teh kriznih časih svetla izjema, kjer je še vedno mogoče najti priložnost in doseči rast. Poleg uspešnih rezultatov za leto 2012 ga veseli tudi, da se povečuje interes tujih investitorjev za investicije v slovenski turizem.

Boštjan Skalar, v.d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, pa je ob zagotavljanju nadaljnje rasti števila turistov in njihovih prenočitev izpostavil pomembno nadaljevanje trenda rasti potrošnje turistov. SPIRIT Slovenija kot ključna agencija za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva zasleduje cilj slovensko gospodarstvo (in v okviru le-tega turizem) uvrstiti ob bok najuspešnejšim državam. Pri tem bodo njihove aktivnosti sledile željam in pričakovanjem slovenskih podjetij.

Zdraviliške občine najbolj obiskane

V letu 2012 je bilo več kot dobra tretjina (40 odstotkov) vseh prenočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, sledijo gorske občine s 23 odstotki ustvarjenih prenočitev in obmorske občine s 14 odstotki ustvarjenih prenočitev. Najvišjo rast prenočitev po vrstah občin je v letu 2012 zabeležila Ljubljana (7,7 odstotkov).

Najbolj obiskane so zdraviliške občine.

Evropski turizem v 2012

Kljub neugodnim gospodarskim razmeram je evropski turizem v preteklem letu zabeležil 4-odstotno rast, v letu 2011 pa je bila rast še bolj intenzivna (7 odstotkov). Vendar pa dolgoročne napovedi kažejo umirjeno, a vztrajno zmanjševanje evropskega deleža na globalnem turističnem trgu. Evropski turizem se namreč vse bolj sooča z ostro konkurenco novih in razvijajočih destinacij, zato so potrebni konkretni ukrepi, ki bodo omogočili uresničitev potencialov rasti.

Evropska turistična komisija (ETC), ki je pristojna za promocijo Evrope kot turistične destinacije na prekomorskih trgih, je napovedala okrepljeno pripravo in izvedbo usmerjenih, inovativnih in na raziskavah temelječih tržnih strategij za spodbujanje povpraševanja po Evropi kot ciljni turistični destinaciji. Štirje ključni trgi so: ZDA, Kanada, Brazilija in Kitajska.

FOTO: Wikipedia

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.