https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Sandra Gjergjek: »Zadovoljstvo vseh udeleženih je na prvem mestu«

Murska Sobota, 27.2.2013  

Sandra Gjergjek, direktorica družinskega podjetja Modna Kravata Gjergjek, pravi, da je najpomembnejše zadovoljstvo vseh, ki so vključeni v poslovanje.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Davnega leta 1956 je njen oče, Jože Gjergjek, ustanovil istoimensko podjetje, kjer so začeli šivati kravate in copate ter z dobro kvaliteto hitro postali eno največjih in uglednih podjetij v tej branži na tedanjem jugoslovanskem trgu. Sandra je že od malih nog ob vsakodnevnem spremljanju dela svojih staršev, rasla v duhu mode in občutka za posel. Danes je direktorica podjetja, ki je vodilno mesto svojega očeta nasledila leta 1996 ter kljub kriznemu času in neprijaznim tržnim razmeram za tekstilno industrijo, nadvse uspešno ohranja ime družinskega podjetja na domačem trgu, z dodatno gostinsko dejavnostjo, pa se v kavarni Il Cafe, kot mnogi menijo, lahko pohvalijo z najboljšo kavo v Murski Soboti. Izredno prijazna ženska, ki je v sebi neskončno zaljubljena v tuje jezike, je v prvi vrsti predvsem nadvse predana svoji družini in pravi, da osebno zadovoljstvo, dobri odnosi ter notranja izpolnitev ob tem, ko delaš dobro, vedno prevaga nad materialno pridobitnostjo.

Kriza se pozna, a s fleksibilnostjo ter prerazporeditvijo dejavnosti ter njihovimi  dopolnjevanji majhna podjetna lahko preživijo

Danes se kriza pozna v vsakem podjetju, akot pravi Gjergjekova, je glavna kriza v tekstilni industriji udarila že pred 10. leti, ko so morala vsa podjetja v tej branži sprejeti določene ukrepe, se prekonstruirati ter se že ob tistem prvem udarcu prilagoditi trgu. »Takrat je bilo težko, a vztrajnost odtehta svoje.«Tako njihovo podjetje s prerazporeditvijo in dopolnjevanjem proizvodne, trgovinske in gostinske dejavnosti, danes uspešno kljubuje zahtevam aktualnega kriznega časa. »Posel moraš razpršiti. Nikoli se ne ve, kje bo izpad posla. Pa tudi dopolnitev gostinske in trgovinske dejavnosti lepo uspeva. Stalni gostje v kavarni potrebujejo kdaj kravato ali kak drug modni dodatek, kupci v trgovini pa si po nakupu zaželijo okrepčilo s kavo, vse to pa potem nekako sovpada« pove direktorica z zadovoljstvom v očeh.

Vsaka stranka je pomembna, prijaznost pa reši vsak problem.

Gjergjekova pravi, da so se tudi v njihovem podjetju v teh časih morali odpovedati določenim poslovnim ukrepom, ki bi jih sicer uporabili. Nameravajo razširiti poslovno dejavnost z dopolnitvijo dodatne tekstilne in druge dejavnosti, a čakajo na stabilnejše čase. Za zdaj so pozitivno usmerjeni ter krmarijo s prednostmi malega podjetja, pri čemer posebej izpostavljajo fleksibilnost, saj se kot majhno podjetje lažje prilagajajo trgu in potrebam vseh segmentov kupcev, kar pa je tudi njihova glavna prioriteta. »Zadovoljstvo vsake  stranke je v našem podjetju na prvem mestu. Če kaj nimamo, se potrudimo, da to uredimo«. Tudi prijaznost je zelo pomembna. Vedno sem bila mnenja in tudi moji starši, da je odnos med ljudmi na prvem mestu. Vse se da zmeniti. Z dogovorom se rešijo še tako velike težave in odpravijo napake. Aroganca in nerazumevanje med ljudmi pa nikamor ne vodita.« dodaja, pri tem pa pridemo že do njihovih odnosov v podjetju.

Pogovor in spoštovanje do zaposlenih sta ključ do njihovega uspeha

In kakšne prijeme v smislu dela s človeškimi viri se kot manager poslužuje pri vodenju njenih zaposlenih? Na prvo mesto, kot pravi, postavlja spoštovanje do zaposlenih in pogovor z njimi, s ciljem njihovega zadovoljstva, saj je prepričana, da le zadovoljen delavec lahko dela dobro in z veseljem, kar pa se potem posledično čuti tudi navzven do strank. Poseben pomen daje tudi vzpodbudi in nagradi zaposlenih in verjame, da jih vse to potem motivira za delo s srcem, ki je zanjo, kot tako izredno pomembno. »V našem podjetju smo vsi predani in delujemo kot prijatelji, ki se dopolnjujemo. Skoraj že kot ena večja družina« z zanosom pove. Rezultat tega in njene vspodbude k razmišljanju in prispevanju idej,  je v zadnjih letih obrodilo tudi lepo število izvirnih novitet v podjetju.

In kako je  z avtoriteto, povprašamo

»Moram povedati, da ne zagovarjam vsiljevanje avtoritete. Ustrahovanje in diktatorstvo vodita samo v nezadovoljstvo, le to pa v upor. Vsepovsod je treba kdaj povedati kaj na strogo, a verjamem, da direktor z moralnim vzorom ter z ustvarjanjem pozitivne klime v podjetju doseže prej avtoriteto, kot s slepim ukazovanjem, ker postane neke vrste vzgled, kako je treba delovati na vseh segmentih poslovanja« razmišlja.

V njihovem podjetju je stabilnost poslovanja pred visokimi materialnimi dosežki

Medtem ko ena podjetja v strateškem pristopu zagovarjajo večji riziko ter se v želji po velikih materialnih dosežkih poslužujejo najrazličnejših tveganih pristopov, Gjergjekova v prvi vrsti zagovarja stabilnost poslovanja. Doseganje bajnih dobičkov na nepošten način pa seveda ne pride v poštev, kot pravi. Tukaj se dotakneva spet  pomena zadovoljstva vseh poslovno udeleženih ter osebne izpolnitve ob tem, ko delaš dobro, kar je po njenem pomembnejše od materialne pridobitnosti. Na vprašanje kakšen je po njenem mnenju dober manager, odgovarja, da sta poleg racionalnosti in poštenosti danes pomembna še iznajdljivost in fleksibilnost, da se lahko prilagajaš vsem zahtevam trga.

Kje vidite pri svojem vodenju podjetja podobnosti s svojim očetom?

»Starša sta mi dala ogromno pozitivnih naukov. Podobnosti sigurno so. Včasih sama sebe poslušam po telefonu, pa se zaustavim in pomislim, da zvenim kot moj oče« v smehu dodaja. »Sem pa od obeh dobila tudi občutek za ljudi, komunikacijo ter delovne navade in še vedno mi pomagata s kakšnimi koristnimi nasveti.«

Podjetje Modna kravata je bilo za časa Jugoslavije eno najbolj uglednih in uspešnih podjetij v tej branži na jugoslovanskem trgu. Ko sva se pogovarjali o prihodnosti tekstilne industrije, Gjergjekova pove: »Koliko je sploh tekstilnih podjetij ostalo?« A meni, da se bodo obdržala manjša podjetja, ki so fleksibilna in racionalna in bodo znala izkoristiti tržne niše.

Njim to vsekakor uspeva. Za Gjergjekovo je ob vsem napisanem najpomembnejša vrednota družina, ki sovpada z njenim pogledom na življenje, da ji največ pomenita osebna izpolnitev ter njeno zadovoljstvo in ljudje, ki jo obkrožajo. »Moja dva sončka (ima dve hčerkici) sta na prvem mestu in zmeraj bo tako.«

TOP 5 Sandre Gjergjek

Svetovni voditelj oz. navdihujoča seba: Občudujem veliko ljudi, ki že leta delajo dobro, ne vem pa katerega bi zares izpostavila. Pri tem pa izhajam iz vsebine dela, ne iz njihovih materialnih dosežkov.

Naj glasbena skupina/izvajalec: Bon Jovi

Najljubša knjiga: Odkar imam majhne otroke, zelo malo berem (razen pravljic), tako, da bi morala malo pobrskati po spominu kar se tiče najljubše knjige.

Najljubši kraj v Pomurju: Muska Sobota

Želja v življenju: Mnogo zdravih, srečnih let s svojo družino.

 

    Fotogalerija