https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Puconci: Občinski svet o športu, turizmu in kulturi v letu 2013

Puconci, 01.03.2013 ob 12:00  

Včeraj je potekala 18. redna seja Občinskega sveta Občine Puconci na kateri so svetniki odločali o elaboratih o oblikovanju cene izvajanja storitev javnih služb in o letnih programih raznih dejavnostih v občini Puconci za leto 2013.


Višje cene za zbiranje komunalnih odpadkov, za storitve oskrbe s pitno vodo ter za odvajanje in čiščenja komunalne in padavinske vode

Občinski svet občine Puconci je potrdil sklep o določitvi cen zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov. Nove cene začnejo veljati od 1. Januarja 2013, zbiranje komunalnih odpadkov bo po novem stalo 0,19053 evrov/kg, zbiranje bioloških odpadkov pa 0,03331 evrov/kg.

Splošna cena se je dvignila zaradi nove Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki je začela veljato s letošnjim letom. Gospodinjstva pa lahko zmanjšajo stroške s zmanjšanjem prostornine zabojnika za mešane komunalne odpadke in pogostostjo odvoza zabojnika.

Občinski svetniki so sprejeli tudi sklep o določitvi cen storitev oskrbe s pitno vodo. Na območju Občine Puconci vodarina po 1. marcu 2013 znaša 0,4993 evrov za kubični meter porabljene vode, višina omrežnine pa je odvisna od velikosti vodomera posameznega uporabnika. Občina bo uporabnikom gospodinjstev in izvajalcem nepridobitnih dejavnosti omrežnino subvencionirala v višini 50%.

Občinski svetniki so med drugim sprejeli sklep o ceni storitev izvajanja gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v občini Puconci za leto 2013. Cene storitve  je sestavljena iz omrežnine za odvajanje odpadnih voda (za DN<20 znaša 7,48 evra na mesec), storitev odvajanja odpadne vode (za DN<20 znaša 0,2625 evra na kubični) in storitve čiščenja odpadne vode (0,8415 evra na kubični meter), ki se pri kalkulaciji cene in na računu prikazujejo ločeno. Občina Puconci subvencionira ceno posamezne storitve za 50%.

Vzdrževanje občinskih cest in program informiraja občanov

Svetniki so sprejeli Plan letnega vzdrževanja lokalnih cest v Občini Puconci za leto 2013. V letnem planu razvoja in vzdrževanju občinski cest so del sredstev rezervirali za financiranje izvedbe ukrepov na občinskih cestah, ki jih je potrebno opraviti zaradi naravnih in drugih nesreč ali izrednih dogodkov in izvedbe tistih ukrepov, ki jih odredi občinski inšpektor za ceste, niso pa sestavni del rednega vzdrževanja in obnavljanja občinskih cest po tem planu.

Občinski svetniki so soglašali z predlagano vsebino Letnega programa informiranja za leto 2013. Tako se v tem letu predvideva izdaja štirih številk občinskega glasila Občan, glasilo Mali rijtar pa bo izhajal po potrebi. Vzpostavljena je tudi spletna stran Občine Puconci, na kateri lahko občani in ostali dobijo  potrebne informacije o delovanju občine Puconci.

Sofinanciranje športa, kulture in turizma

Občinski svetniki so soglašali z predlagano vsebino Letnega programa športa za leto 2013. Osnova za sofinanciranje programov športa je proračun občine Puconci za leto 2013 po katerem skupna sredstva za sofinanciranje znašajo 65.200 evrov .

Občinski svet je soglašal tudi z predlagano vsebino Letnega programa turizma za leto 2013. Tako bo občina v okviru proračuna financirala in sofinancirala določene programe in projekte neprofitne in prostovoljne dejavnosti izvajalcev na področju turizma. Za zagotavljanje teh dejavnosti in projektov bo občina objavila javni razpis. Sredstva iz občinskega proračuna za dejavnost društev znašajo skupaj 15.852 evrov.

Prav tako je občinski svet soglašal tudi z vsebino Letnega programa kulture za leto 2013. Občina bo v skladu z obveznostjo občine, da zagotavlja pogoje in sprejema ukrepe za uresničevanje javnega interesa na področju kulture, zagotavljala sofinanciranje na področju javnih kulturnih dobrin. S tem bo uresničevala pogoje za kulturno ustvarjalnost, dostopnost kulturnih dobrin in kulturno raznolikost ter ohranjanje slovenske kulturne identitete na območju občine.  Sredstva iz skupinskega proračuna, se bodo razdelila na podlagi javnega razpisa in znašajo skupaj 16.200 evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.