https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Romi bi imeli obrtniške cone: od lesne biomase do ekološke hrane

07.03.2013 ob 7:00  

Projektna skupina Romano Kher, ki v okviru istoimenskega projekta deluje na Regionalni razvojni agenciji Mura v Murski Soboti, je predstavila Razvojne strategije za Romsko skupnost v Pomurju do leta 2020 in atraktivno idejo: ustanovitev obrtniških con.

 

Ideja projekta je nastala iz potrebe, in sicer, da se Romska skupnost v Pomurju močneje upre na lastne vire, da bo lahko v finančni perspektivi 2014 – 2020 izkoristila priložnosti, ki jih ponujajo evropski in državni razvojni dokumenti in v njih opredeljeni ukrepi. Projektna skupina pri tem pojasnjuje, da ne gre za časovno omejen projekt, temveč za sistemsko oblikovanje razvoja romskega podjetništva s ciljem urediti sodobno območje (obrtniške cone), kjer bi delovali romski obrtniki, ki imajo danes svoje samostojne storitvene dejavnosti ali se odločajo podati na obrtniško pot.

Zanima jih Socialni biomasni center

Projektna skupina Romano Kher ima namen, da se socialno šibkejši, tudi Romi, samoorganizirajo v Socialni zadrugi in pričnejo z izkoriščanjem ter predelavo lesne biomase. Za ta namen bi sklepali pogodbe z državnimi lastniki gozdov in zasebniki, bodisi glede izkoriščanja gozda, bodisi glede zbiranja odpadkov(veje itd.). Zbrano lesno biomaso bi se pripravilo (polena) ali predelalo (sekanci, peleti, briketi) in po ugodni ceni prodalo socialno šibkim, ki se tako ali tako večinoma ogrevajo s kamini ali štedilniki na drva. Presežne produkte bi se lahko po mnenju projektne skupine prodalo na trgu.

Foto: www.english.jhl.si

Imeli bi tudi Center ponovne uporabe

Projektna skupina idejo o centru ponovne uporabe si zamišlja tako, da bi Romi prevzemali rabljeno opremo oz. odpad, ga odpeljeli ter pripravili za ponovno uporabo izdelke, ki za nekoga predstavljajo odpadek, čeprav je izdelek še funkcionalno uporaben. Oprema bi se  prevzela od fizičnih in pravnih oseb, (npr. računalniška oprema, pohištvo, neuporabne zaloge, razno blago z napako, gospodinjski aparati, igrače, športna in otroška oprema, razna oprema za dom knjige itd…). Prevzela bi se torej oprema in izdelki, ki jih je mogoče s procesom obdelave vključiti v vnovično uporabo.

Tradicionalno obrtništvo se vrača nazaj

Projektna skupina pod tradicionalno obrtništvo razume obujanje tradicionalnih poklicev, vzpostavitev muzeja na prostem ter odkrivanje, predstavljanje in trženje kulturne in naravne dediščine. Namreč v preteklosti so se posebne poklicne veščine pripadnikov romske skupnosti prenašale iz roda v rod. Romi so bili npr. potujoči brusilci nožev, popravljavci dežnikov, izdelovali so korita za napajanje in druge lesne izdelke, uspešni so bili pri prodaji in vzgoji pasemskih konj.

Permakulturno kmetovanje zanima tudi Rome

V projektni skupini ocenjujejo, da bi se opuščena in zanemarjena zemljišča (tudi nelegalna odlagališča odpadkov) v bližini romskih naselij uporabili za pridelovanje zdrave, ekološke hrane. Vzpostavili bi zadrugo, ki bi skrbela za vrtove in druge obdelovalne površine ter za distribucijo presežne pridelane hrane do končnih uporabnikov (lokalna skupnost).

Potrebno bo ustanoviti odbor

Osnova za uspeh obrtniške cone je po mnenju projektne skupine, sodelovanje različnih partnerjev, in sicer države, regije, občin in drugih vlagateljev, ki imajo različne interese. Zavedajo se, da država, regija in občina uveljavljajo predvsem razvojno vizijo na področjih: zaposlovanje, spoštovanje prostorske zakonodaje in zakonodaje o varstvu okolja. Obrtniki pa sledijo logiki kapitala, kateri se mora čim prej hitreje vračati.

Zato v projektni skupini kot konkretno idejo ponujajo ustanovitev odbora, ki bi bil povezovalni, posredniški in združevalni organ med občino, podjetniki in lokalnim prebivalstvom in se trudil delovati s ciljem celovitega upravljanja obrtniške cone.

Zaposlovanje tudi neromov

V panogah se bodo po navedbah projektne skupine zaposlovali tako Romi, kot tudi neromi.

Lokacije obrtniških con

Glede na geografsko razpršenost občin, v katerih živijo Romi, so v projektni skupini prišli do ideje, da bi v regiji zasnovali vsaj tri obrtniške romske cone, znotraj katerih bi razvijali določene dejavnosti. Najpomembnejši vidik pa je družbena in kulturna sprejemljivost in pripravljenost posameznih lokalnih skupnosti za tovrstne projekte.

O projektu Romano Kher – Romska hiša

Projektna skupina Romano Kher je v preteklem letu pripravila Strategijo razvoja romske skupnosti v Pomurju do leta 2020.  Gre za prvi celovit strateški dokument, ki je namenjen razvoju romske skupnosti na regionalni ravni, in ki odgovarja na potrebe romske skupnosti ter išče priložnosti za celostni razvoj v trenutnih zaostrenih ekonomsko socialnih razmerah. V ta namen želijo vzpostaviti strateško partnerstvo 11 pomurskih občin z romskim prebivalstvom in z njimi podpisati pismo o nameri, ki jih bo zavezovalo k skupnemu iskanju in udejanjanju najboljših rešitev.

Projekt Romano Kher-Romska hiša se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 4. razvojne prioritete: »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, 4.1 prednostne usmeritve »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti« in  je namenjen celostnemu polno močenju pripadnikov in pripadnic romske skupnosti in izboljšanju položaja romske skupnosti v Sloveniji.

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2013 ob 7:54 smrkci gost

      Cigani ne se sekirat stric kučan vam bo vse zriktal.Cigani,politiki in tajkuni vodijo našo državo.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2013 ob 8:09 Ekologec gost

      Vsekakor ambiciozni načrti,realizacija in organiziranje-sposobnost-možnost ter resnost v namenih pa je zgodba za sebe.Veselimo se pozitivnih premikov,dosedanje izkušnje s podobnimi projekti kažejo,rezultat nul koma Jozef,ko denarja več ni,vse običajno mrkne,ker ni širšega interesa sodelovanja in neizdelan podjetniški model,ki bi v praksi funkcionoral.Bravo pobudniki,romi in razvijalc in vsi ostali,iz veseljem se bom pri pametnih idejah in načrtih priključil,podpri in pomagal.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2013 ob 8:23 gost gost

      mi bi tudi imeli..

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2013 ob 8:43 nana gost

      S takimi clanki in novicami samo ljudi jezite! Cigani tisto, cigani to....pocasi de dovolj

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2013 ob 8:53 obrtnik gost

      Pozdravljam idejo - zelo všeč mi je kot podjetniku! vse dobro na poti do obrtniške cone.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.03.2013 ob 9:14 lendavčan gost

      Bravo Romi, sami se trudite za zaposlitev. Zakaj res nebi rome usposobili za strokovno delo z lesom obnovljivi viri - les! Za pozdraviti je posebej sodelovanje večine in manjšine v poslovnem procesu. Se strinjam z gost - Ekologec , tudi jaz kot obrtnik se bom vključil in pomagal!

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2013 ob 9:54 gggggggggggggg gost

      ka je cigani samo cigani sovas včili kak se kradne lopovi eni slovenski

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.03.2013 ob 9:55 sodo gost

      Glejte tu na tem forumo ste res vsi nesramnezi nevem zakaj ste za vsaka stvar fous. Drugacnost nas zdruzuje vendar ne zdaj to drugacnsot oznacit za slabo. Sem sam NErom in imam kar nekaj prijatljev ki so ROMI , in so fanjte bolj posteni kot nektari nas. 99 procentov romov je zaposlneih v avstriji (goricko) in lepo pridno delajo in ne prosijijo nobenega nic.. To kar so pa romski drzavni projekti pa niso romi krivi temvec tisti ki na projektu hocejo delat oz. zasluzit to so pa tisti romi ki imajo denar in ga hocejo še na ta nacin vzeti.. ne pa zaradi engea muca in rudasa v kos metati vse rome. lp ALES

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.03.2013 ob 11:05 sobočanka gost

      bila sem na predstavitvi Romskih obrtniških con - SUPERRRRRRRRRR! novi pristop, ki je v času sedanje socialne, ekonomske krize izhod ne samo za Rome temveč tudi za splošno brezposelnost v Pomurju.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.03.2013 ob 12:34 lauraas gost

      Bravo bravo, posebej za lesne sekance in zelenjavo, samo to tudi do konca realizirat in tudi jaz bi pri takem projektu pomagala.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.03.2013 ob 13:53 brezposelni gost

      kriza sili v iskanju rešitev. Upam, da bo še kakšna zaposlitev tudi zame. Drugače pa je ideja zelo dobra.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.03.2013 ob 14:12 gozdar gost

      gost- lauraas, tudi meni so lesni sekanci dobra ideja. Zaradi načina in pogojev življenja Romov je ta koncept skladnega življenja z naravo (uporaba lesa) domač. Danes se Romi v gozdovih obnašajo, kot lastniki, torej, se lastnina za zagotavljanje zimskega ogrevanja odtujuje. Z tem pristopom pa se lahko ta praksa obrne v poslovni model, ki bo koristil vsem - Romom, lastnikom gozdov, predelovalni industriji, kmetom, občini ter tudi državi. Kaj naj rečem vsaka čast, kdro koli je razvi idejo, lahko še samo rečem Kapa dol!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.03.2013 ob 14:19 jožef-gogo gost

      pozdrav v Romano kher in mediju,spoštovani o sodelovanju lahko omenim samo to v kolikor bi bilo pozitivni projekt ki ga omenjate bi se zavzemal z sodelovanjem, v kolikor nimate podatke o predelavo lesne biomase , že 93 leta smo obdelali projekt ki ga romano kher omenja komaj 2013 leta predelavo lesne biomase .Glede finance vse je dobro dokler so finance prašanje ali res projekti osnovan na analize SWOT .Zakaj je zgrešeni projekt ,zakaj izvaja Romano kher projekte ki so izgubljeni ,,,jožef-gogo

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      08.03.2013 ob 20:24 gost---šinjek gost

      Najboukše napraviti obrat za špenglaraj tu so zelo vešči samo naj ne delajo z bakron ..Lunci in marele se več ne krpajo .Čim de prišel kakšen € de takoj dosta funcionarof.Ka pa je z Rudašovo socialnof bautov ? propalo ?Prosim ne mlatite prazne slame z nekšimi industrijskimi conami lesnimi sekanci in obrtjo .V Soboti že je industrijska cona pa še po 10 lejtaj je polovica prazna

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      08.03.2013 ob 20:40 ekolog gost

      kak ste črnogledi, ideja je realna sicer inovativna vsekakor pa dobra. naj probajo itak fraj delovnih mest nega.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      08.03.2013 ob 21:24 xxl gost

      ta projekt je pravi,tudi jaz imam eno idejo kako zaposliti najmanj 10 ljudi dal bi za projekt tudi poslovni prostor nekjer 250 kvadratnih metrov v romskem naselju,ce zelite izvesti kdo sem dobite naslov na urednistvu pomurec net. in sobota info,dokazimo da smo skupaj mocnejsi.Hvala

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.