https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomeru evropsko nagrado speljal britanski Aberdeen

08.03.2013 ob 12:00  

Ljutomer je bil eden treh finalistov za nagrado Evropske unije na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov. Nagrada pa ni šla v roke prleške občine, dobil jo je britanski Aberdeen.


6. marca je v Bruslju potekala podelitev nagrad regijam in mestom, ki so izkazale odličnost v razvoju in udejanjanju svojih trajnostnih mestnih prometnih načrtov oz. strategij v letu 2012. Nagrajence sta na slovesni prireditvi razglasila evropska komisarja za promet, Siim Kallas in komisar za okolje, Janez Potočnik, žal pa nagrada ni romala v Občino Ljutomer, enega izmed treh finalistov. Dobil jo je britanski Aberdeen.

Kot smo že poročali, je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor v okviru projekta integriranega javnega potniškega prometa izvajalo aktivnosti na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov. Skladno z usmeritvami Evropske unije je pripravilo Smernice za izdelavo celostne prometne strategije za lokalne skupnosti, ki so bile pilotno preizkušene v Ljutomeru.

Občina Ljutomer je na osnovi izdelanih smernic in pod vodstvom projektne skupine izvajalcev naloge izdelala Prometno strategijo Občine Ljutomer z naslovom Prijazna mobilnost za zadovoljno prihodnost in se uvrstila med tri finaliste za nagrado na področju trajnostnih mestnih prometnih načrtov (poleg Občine Ljutomer še Aberdeen v Veliki Britanij in Toulouse v Franciji).

Ozadje nagrade

Nagrada za najboljši načrt trajnostne mobilnosti v mestih se vsako leto podeli mestom in regijam, ki svoje načrte za trajnostno mobilnost razvijajo in izvajajo z odliko. Načrte za trajnostno mobilnost v mestih pripravljajo lokalni organi, v njih pa so določeni ukrepi za reševanje današnjih in prihodnjih izzivov mobilnosti v mestih. Leta 2012 je bila tema tekmovanja „sodelovanje zainteresiranih strani in meščanov“. Zmagovalni lokalni organ izbere strokovna žirija na podlagi meril za ocenjevanje in upravičenost. Nagrada v vrednosti 10.000 evrov se nameni lokalnim dejavnostim ozaveščanja o trajnostni mobilnosti v mestih. Za nagrado za najboljši načrt trajnostne mobilnosti v mestih se je leta 2012 potegovalo 29 mest iz 12 držav (Ljutomer se je uvrstil med tri finaliste).

Poleg nagrade za najboljši načrt trajnostne mobilnosti je bil razglašen tudi nagrajenec evropskega tedna mobilnosti 2012. To nagrado je tokrat za uspešno uveljavljanje trajnostne mobilnosti osvojil Zagreb.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2013 ob 20:12 gost---šinjek gost

      "#$%& / joj pa ka do se Prleki šli nekaj brezi veze ?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2013 ob 7:49 pianist gost

      Resnica je seveda drugačna. Evropska komisija se je izgubila v labirintu kolesarskih stez s katerimi je prepreden Ljutomer in njgova okolica.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.03.2013 ob 10:53 Andrej gost

      Čestitke županji in birokratom na Vrazovi 1 projekt, ki je močno okrepil ljutomersko gospodarstvo. Gre pa seveda za njihov prvi projekt v tem cvetočem in uspeha polnem mandatu. Zanima me ali bo tudi ta komentar /delete/ ?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.03.2013 ob 22:42 inšpektor gost

      Sedaj so si malo oddahnili, ker bo ena odškodninska tožba manj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.