https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Lendavi sta se ob madžarskem prazniku srečala obrambna ministra

Lendava, 16.03.2013 ob 12:15  

Ker je za vsak narod zelo pomemben spomin na dogodke iz preteklosti, ki so v manjši ali večji meri vplivali na razvoj samega naroda in njegovo osvoboditev, je tako petnajsti marec dan, ki je ključnega pomena za madžarsko skupnost. Na ta dan Madžari obeležujejo svoj narodni praznik, kot spomin na znamenito madžarsko marčno revolucijo in boj za svobodo v letih 1848 – 1849.

 

Tako seveda ni primernejšega dne kot je bil včerajšnji, da sta se na delovnem obisku sestala madžarski obrambni minister Csaba Hende in trenutni obrambni minister Republike Slovenije Aleš Hojs, v slovenski prestolnici madžarske narodne skupnosti, v Lendavi.

Poglavitna tema delovnega razgovora je bilo bilateralno sodelovanje na obrambnem področju. Sodelovanje obeh držav je zelo tesno že od začetkov slovenske osamosvojitve in se je s skupnim članstvom v Natu in Evropski uniji le še dodatno okrepilo. Oba ministra se strinjata, da njun odnos vodi dobra prijateljska vez.

Poleg Italije bo slovenski zračni prostor v prihodnje nadzarovala tudi Madžarska

Ta, z velikim pozitivizmom obarvan odnos, sta ministra izkoristila in ga vnesla v dogovor o še tesnejšem sodelovanju na obrambnem področju. Na včerajšnji dan sta naznanila podpis sporazuma, ki zajema izvajanje zavezniškega nadzora zračnega prostora nad ozemljem Republike Slovenije. Tako imenovano operacijo »air policing« že vrsto let, vse od včlanitve Slovenije v zvezo NATO, nad slovenskim nebom izvaja Republika Italija, z omenjenim sporazumom, ki ga mora potrditi še vlada in parlament, pa bi se sedaj v ta program vključila tudi Republika Madžarska.

Kako se bo sporazum dejansko izvajal še ni jasno. Minister Hojs vidi to sodelovanje kot časovno izmenjavo med varovanjem neba določen čas s strani Italije in spet določen čas s strani Madžarske, točno določen dogovor pa bo seveda nastal v okviru Nata. Sam sporazum predstavlja znak zavezniške solidarnosti in predvsem medsebojnega zaupanja, na katerega je po besedah madžarskega ministra njihova vojska absolutno dobro pripravljena.

Poklon madžarskima herojema in spominska slovestnost

Ob 17.00 je oba ministra množica ljudi pričakala pred Dvojezično osnovno šolo II, kjer sta položila venca pred spominskima ploščama Széchenyju in Kossuthu.

Ob 18.00 je sledila spominska slovesnost v čast narodnemu prazniku z naslovom » Neomajen v svoji domovini«, ki se je odvijala v lendavski gledališki in koncertni dvorani. Na prireditvi je, poleg obeh ministrov, zbrane nagovoril še predsednik Sveta pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Ferenc Horvath.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      16.03.2013 ob 14:03 porabje

      Gestejo takši vojniški listi, gder je napisano kelko Slovenov se je borilo v vogrskoj vojski 1848-1849. Npr. z Murske Sobote so bili: Vagrinčič Števan, Štefančeč Djüri, Gabor Jožef, Bagaroš Mihael, Gergoritš Matjaš, Ša1t Mihael, Horvat Jožef, Gotnik Gotfried, Brunšitš Gabrijel, Fuis Jožef. Ešče so bili drügi sobočani, štere so novačili v drügoj vesi. Pa z sakše prekmürske vesi so bili vojaki, približno 1000 Slovenov se je borilo prouto Austrijancon, Srbon pa Hrvaton. Kak npr. Tešavnovci so dali 6 vojakov: Latar Števan, Škrilec Janoš, Rituper Janoš, Lük Janoš, Zelko Števan, Erniša Števan.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2013 ob 16:28 Ciganjscek gost

      Cestitke Madzarski narodnostni skupnosti ob madzarskem drzavnem prazniku. Malo je cudno, ka se slovenski obrambni minister v odhodu z madzarski kolegom dogovarja o varovanju slovenskega neba s pomocjo madzarskih zracnih sil. To je nesprejemljivo. KLub trditvam madzarskega obrambnega ministra, da je njihova vojska dobro izurjena je to samo napihovanje in arogantnost. Njihove letalske aile so podobno kot hrvaske poplnoma zastarele in problematicne za zracno dejstvo. V prseteklosti maja 1964 se je njihovo vojaskoletalo , ki je nezakonito vstopilo v takratni zracni prostor JUgoslavije se je na obmocju Predanovec Rusilo in povzrocilo vecjo materalno skodo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2013 ob 23:00 air comando gost

      Ehh, Ciganjscek ne ti sedaj mešat leta 1964, ker to sedaj nima nobene veze. Gre zato, da so sedaj vse omenjene, Slovenija, Italija in Madžarska del zveze NATO in si lahko medsedjonjo delijo določene naloge nadzora zračnega prostora, ozemlja ali morja oziroma vode. Madžarska raspolaga s Švedskimi lovci JAS 39 Gripen, ki se še vedno izdelujejo. V rezervi imajo še nekaj Ruskih MiG 29, ki jih je stotine in stotine po svetu v nekaj desetinah državah in so še vedno operativni in jih še izdelujejo. Mimogrede imajo tudi ZDA nekaj MiG-ov 29, da služijo kot agresorska letala za trening. A ni lepše sedaj, ko sta si obe vojski prijateljski, kot pa nekoč, ko je obe državi ločevalo široko minsko polje? Samo vprašanje časa je, kdaj bodo naš zračni prostor nadzorovala Hrvaška letala. Končno so tudi oni že lep čas del zveze NATO in čez dobre 3 mesece bodo tudi v EU. Sicer pa gre tukaj za nadzor zarčnega prostora. Drugače tako ali tako letala in helikopterji NATO skoraj dnevno letijo čez Slovenijo in nihče še opazi ne. Vsak dan leti čez Slovenijo kak AWACS ( leteči radar) v Sredozemlje za nadzor Bližnjega vzhoda. Na poti se mu še pridružijo lovci za spremstvo in v Sredozemlju leteči tanker. Tako, da je NATO promet prek Slovenije kar živahen. Večina Slovenskih revčkov pač sedi za računalniki in pred Tv in teh jeklenih ptičev sploh ne opazi. Slovenija je tudi tako majhna, da se še dobro ne zaveš in je vsak avijon že prek.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.03.2013 ob 15:28 Ciganjscek gost

      @ AIR COMANDO Nakazao san samo problem, ki lahko nastane za prebivalce, Ostalo nej vazno. Ka mij itak samo na papiri mamo svoje letalske sile , brez kontrole letenja kak je slucaj v CRknem ob Krki. Hvala za tvoj komentar.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2013 ob 21:46 vedka gost

      http://i50.tinypic.com/qye791.jpg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.03.2013 ob 21:49 oikutsks gost

      http://www.anonmgur.com/up/26d988507628bfebade80c77d9f10414.jpg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.03.2013 ob 21:59 agabokus gost

      http://i50.tinypic.com/qye791.jpg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.