https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Državni zbor izvolil novo vlado

20.03.2013 ob 20:10  

Državni zbor je z 52 glasovi za in 35 proti imenoval ministrsko ekipo predsednice vlade Alenke Bratušek. S tem je bila imenovana enajsta slovenska vlada, v kateri je 11 ministrov in dve ministrici, od tega ena brez resorja.


Prvič v zgodovini države je na čelu vlade ženska, vladna ekipa pa je najmlajša doslej; povprečna starost njenih članov je 45 let. Poleg Bratuškove, ki vodi PS, bosta v vladi sodelovala predsednika še dveh koalicijskih partneric, prvaka DL in DeSUS, Gregor Virant in Karl Erjavec, medtem ko predsednika četrte koalicijske partnerice SD Igorja Lukšiča v ministrski ekipi ni.

Bratuškova je bila za novo mandatarko imenovana 27. februarja, potem ko je DZ izglasoval konstruktivno nezaupnico takrat že manjšinski vladi Janeza Janše. To so po objavi za premiera Janeza Janšo obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zapustile najprej DL, nato pa še DeSUS in SLS.

Tri od petih strank koalicije, nastale pred letom dni, so namreč navedbe iz poročila KPK o kršenju protikorupcijske zakonodaje in nezadostnih pojasnilih o izvoru Janševega premoženja zmotile do te mere, da so zahtevale njegov odstop. Ker se to ni zgodilo, so zapustile koalicijo.

Ovira pri oblikovanju nove koalicije so bili tudi pomisleki o sodelovanju s PS, ki jo je takrat še vodil Zoran Janković, za katerega je bilo poročilo protikorupcijske komisije prav tako obremenjujoče. Janković je status predsednika v stranki najprej zamrznil, nato s t. i. bianco odstopno izjavo napovedal odstop s predsedniškega mesta na dan imenovanja nove vlade pod vodstvom Bratuškove, kar je danes tudi storil.

Stranke nove koalicije PS, SD, DL in DeSUS so namero o sodelovanju v vladi potrdile s podpisom koalicijske pogodbe 13. marca, mandatarka Bratuškova pa je listo kandidatov za ministre vložila dan kasneje.

STA

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2013 ob 9:08 smrkci gost

      Eno sranje drugo pakovanje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2013 ob 11:53 kl gost

      Bomo kmalu videli ali je njihov domet kaj večji od tega, da so zrušili doboro vlado.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2013 ob 23:35 penzija gost

      Upokojenci bodo veseli. Kahel Ehjavec bo sedaj zrihtal, da bo vsak upokojenec dobil najmanj 1.000,00 EUR. Čez en teden bo penzija. To bo veselje. Delavci pa bodo itak sedaj prejemali dvojne plače, pa božičnico, pa 13. plačo, regres za na Karibe. V kanglicah bomo nosili med in mleko, ki se bosta cedila na vsakem vogalu. Veselju in sreči ne bo videti konca. Denarja bo toliko, da ne bomo vedeli kam z njim. Bomo pričeli posojat revnim državam. Živela nova vlada! Danes zjutraj, sem pogledal v denarnico in gleeeeej čudo. Polna Everčkov. Sploh ne vem kaj bom z njimi, toliko jih je.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.