https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Riga - prestolnica Latvije, ki ji pravijo severni Pariz

Riga, 21.3.2013  

Riga, glavno mesto Latvije, je največje baltiško mesto in geografsko središče Baltika. Dediščina Sovjetske zveze je v mestu še vedno zelo prisotna, saj je komaj tretjina prebivalstva res latvijskega porekla. Toda Latvijci so na to že navajeni in tuje nadvlade na področju kulture ne čutijo kot zatiranje. Celo obratno, saj negujejo hanzeatsko podobo mesta in tako prevzemajo dediščino, ki so jim zapustili osvajalci in ne tisto, ki so jim zapustili predniki.


Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

V 12. stoletju so prišli trgovci iz Hanse v to majhno naselbino ob izlivu reke Dvine v Baltiško morje in ustanovili mesto ter Rigo priključili njihovi mogočni zvezi. Ladje iz vseh nemških hanzeatskih mest, iz Anglije in Nizozemske so tukaj natovarjale zaklade iz Baltika, kot so krzno, med in naravni jantar. Človek se še vedno počuti prestavljenega v tisti čas, če od Zahodne Dvine pogleda na opečnate cerkvene zvonike, na primer na cerkev sv. Jakoba, katedralo sv. Petra in stolnico sv. Marije.

Več kot polovico največjih znamenitosti najdemo na območju starega mesta, ki so ga že leta 1997 sprejeli na seznam Unsescove svetovne kulturne dediščine. V starem mestnem jedru, znanem kot Sena Riga, se lahko sprehodiš v labirintu malih tlakovanih uličic, ki so polne lepih srednjeveških zgradb.

Tudi ob reki Dvini se kar vrstijo razkošne zgradbe. Predvsem mi je padel v oči razkošni dvorec, ki je danes sedež latvijskega predsednika države, v njem pa so tudi trije muzeji. Anglikanska cerkev, imenovana cerkev sv. Odrešenika, stoji na obali poleg dvorca. Zanimivo je, da so zemljo, na kateri stoji cerkev, posebno za ta namen pripeljali iz Anglije.

Kot sem že omenil je Sovjetska dediščina še vedno vidna. Sovjeti so temeljito spremenili podobo latvijske prestolnice. Mestno podobo tako še danes sestavljajo stare sovjetske zgradbe, mad katerimi je najznamenitejša t.i. Stalinova torta, v kateri je latvijska Akademija znanosti.

Latvijci so zelo ponosni na 42 m visok kip, mogočen simbol latvijske neodvisnosti. Na granitni bazi najdemo napis »Za domovino in svobodo« ter ponazoritve štirih najpomembnejših vrednot: zaščite domovine, družine, dela in duhovnosti. Na vrhu stoji Milda, ki drži v zrak tri zvezde, vsako za eno izmed treh latvijskih kulturnih središč.

Riga je mesto, ki se ponaša z razgibanim nočnim življenjem in v katerem čez dan v številnih barčkih postrežejo z zeliščnim “črnim balzamom”. Sami so ga razglasili za "drugo mesto, ki nikoli ne spi".

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.