https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Stojan Habjanič: Ne rabimo hidroelektrarn na Muri, rajši varčujmo z energijo

Radenci, 22.03.2013 ob 11:07  

Včeraj je v gasilskem domu v Radencih potekalo srečanje in izobraževanje nasprotnikov gradnje hidroelektrarn na reki Muri v sodelovanju z Zvezo društev Moja Mura in Civilno iniciativo za ohranitev reke Mure. Eden izmed predavateljev je bil tudi Stojan Habjanič, gradbenik, kateremu smo zastavili nekaj aktualnih vprašanj.


V okviru javne razprave smo Stojanu Habjaniču, predstavniku nasprotnikov gradnje HE na reki Mura in tudi gradbeniku, ki se ukvarja z biogradnjami, postavili nekaj vprašanj, ki so aktualne pri nasprotnikih kot tudi pobudnikih hidroelektrarn.

Zakaj ste proti izgradnji hidroelektrarn na reki Mura?

Stojan Habjanič: Uradna doktrina v Evropi, svetu in tudi pri nas v obliki zakona je: najprej privarčevati kilovate, kilovatne ure, magavatne ure in nato pregledati, kaj nam primanjkuje za naš razvojni program in potem toliko pridelati. Polno elektrarn se gradi po okolici kot tudi celi Evropi. HE na reki Muri bi prinesle zelo malo elektrike v našo bilanco. Ta denar, ki bi bil vložen v HE na reki Muri, bi mnogo bolje izkoristili, če bi vložili v varčevanje z energijo.

Mi imamo pripravljene izračune. Vrednost treh HE na Muri lahko privarčuje toliko elektrike, koliko jih proizvede 15 elektrarn na reki Muri, če ta denar vložimo v stimulacije za zamenjavo gospodinjskih aparatov z najbolj varčnimi. V času ko gradiš dve elektrarni, dobimo toliko privarčevane energije, kot bi jo pridobili, če bi gradili 15 HE. Za 15 HE elektrarn ni več rek na voljo v Sloveniji. Ta scenarij danes je popolnoma  nazadnjaški, vsi drugi delajo to drugače. V bistvu gre lahko za razvojni model Pomurja in tudi Slovenije.  Kdo danes gradi objekte v tem duhu, v bistvu sam sebe postavlja v podrejeni položaj na evropskem tržišču.

Ali doma uporabljate elektriko? Ste se pripravljeni odpovedati zamrzovalniku, sušilnemu stroju, likalniku, klimatski napravi?

Stojan Habjanič: Seveda uporabljam, ampak uporabljam varčno. Uporabljam malo električne energije. Pripravljen sem zamenjati aparate z najbolj varčnimi in to delam ves čas, ko jih zamenjujemo. Take, ki so bili do zdaj razreda c, b imamo vse a plus, dva plus.

Ali vam je znana evropska uredba, ki določa, da moramo imeti kvoto za obnovljive vire energije (OVE) in da bomo v primeru nedoseganja kvote primorani plačevati kazni zaradi tega?

Stojan Habjanič: Slovenska direktiva in slovenski energetski zakon postavljata nad obnovljive vire energije,  učinkovito rabo energije in ta uredba je jasno postavljena tako v evropski direktivi kot v slovenskem energetskem zakonu. Torej, najprej učinkovita raba energije, megavati, ki jih prihranimo, jih boljše uporabimo in ko nam kaj primanjkuje, potem uporabimo obnovljive vire energije. Tak  je vrstni red.

Kaj pravi Nacionalni energetski program?

Upošteva ukrepe učinkovite rabe energije, sočasno z povečevanjem deleža obnovljivih virov energije, saj sta cilja tako glede znižanja končne porabe energije kot tudi deleža obnovljivih virov energije, poleg znižanja izpustov CO2, za Slovenijo obveza.  Ti trije cilji so torej komplementarni in jih je potrebno izvajati v medsebojni povezavi.

Delež OVE v končni porabi električne energije bo znašal 40% do leta 2020 ter 53% do leta 2030. V letu 2008 so hidroelektrarne prispevale 93,3 % vse električne energije proizvedene iz OVE.  Hkrati je Slovenija kot država članica EU sprejela cilj, da bo dosegla za 1 % prihrankov energije letno oz. 9 % v obdobju od leta 2008 do leta 2016.

Dosedanji razvoj OVE ne dosega večine ciljev zastavljenih v Resoluciji o nacionalnem energetskem programu (ReNEP) za leto 2010. Približujemo se le ciljnemu 25-odstotnemu deležu OVE pri oskrbi s toploto v letu 2010. Ciljni delež 33,6 % OVE pri oskrbi z električno energijo v letu 2010 je bil po prvih ocenah izpolnjen, kar pa je deloma tudi posledica visoke hidrologije in nižje porabe v času gospodarske krize in le deloma zaradi ukrepov. Za povečanje deleža OVE bo treba zmanjšati rabo končne energije sočasno s povečanjem proizvodnje iz OVE.

Kako bi vi proizvajali energijo v Sloveniji?

Stojan Habjanič: Najprej učinkovita raba energije. Nacionalni energetski program, ki je bil zdaj izdelan ima to kot prioritetno varianto. Pomeni zmanjšati, izboljšati, zamenjati in izkoristiti učinkovitost,  kolikor se le da. In potem so ugotovili, da imamo že  zdaj več kot pa bi potrebovali v takem scenariju. Če izvedemo že zdaj tak scenarij, imamo že zdaj dovolj energije.

Kaj pravi Nacionalni energetski program?

Nacionalni energetski program je usmerjen v načrtovanje porabe vse energije; to je električne in toplotne energije ter energije iz tekočih goriv. Predvsem bo zniževanje končne porabe energije pomenilo posledično delno povečanje porabe električne energije, zato torej so potrebni novi proizvodnji objekti za doseganje zadostne količine električne energije, ki jih Nacionalni energetski program tudi predvideva.

Nacionalni energetski program tako predvideva tudi izgradnjo HE na Muri.

 

Več o javnem posvetu bo objavljeno v prihodnjem tednu ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2013 ob 11:25 gost gost

      Te Habjanič naj zapre gobec. Seveda ka rabimo HE. To pomeni tudi delavna mesta v naši regiji, ki pa jih na današnje razmere rabimo.

      10 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2013 ob 11:29 aaa gost

      Hanjanič gobec!! elektrarne so nujno potrebne, mi smo vedno pametnejši od drugih!!

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2013 ob 11:31 enako gost

      Ta Habjanič tudi malo zavaja o varčevanju energije, saj nismo v kameni dobi : Pri nakupu oziroma zamenjavi gospodinjskih aparatov je potrebno tudi preveriti končno porabljeno energijo, saj se velikokrat zgodi, da kupimo večji hladilnik, močnejši pralni stroj, več električnih produktov in na koncu dejansko porabimo več električne energije, kot smo je porabili v preteklosti. Posebej se pozna tudi uporaba toplotnih črpalk, ki so s stališča učinkovite rabe energije zelo koristne, vendar v končnem pogledu povečujejo porabo električne energije. In prav ta človeški napredek terja povečan obseg proizvodnje električne energije. Samo zamislimo si lahko, kaj bi se zgodilo, če bi večji delež avtomobilov začel uporabljati za pogon električno energijo.

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2013 ob 11:35 bu gost

      Lepo vas prosim ne dajte se nategavati z delovnimi mesti ka jih nede nic vec... Oz ob predpostavki potenciala turizma v naši regiji... Jih bo se mogoce manj... Problem elektrifikacije pa se da resiti tudi na druge nacine kak z temi velkimi HE na Muri. Se lejko kaj drugega zgradi... recimo mlini pa se jih vec zgradi pa je estetsko dosti lepse pa se da isto pridobivati električno energijo pac ne v taksen velken obsegi ampak se jo da...

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2013 ob 11:38 bu gost

      rajši se naj tej strokovnjaki zacajo ukvarjati z problemom pitne vode... Ker pomalik je več nede če de saki gnojšnico vozo v blizino vodovodnih območij pa skropil kak malo travca pogledne na njivi... Lidgej dragi neje elektrika taksen problem... Problem je VODA !!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.03.2013 ob 11:38 aaa gost

      Elektrarne so nujno potrebne, za razvoj in ureditev okolice ob Muri!! Pa naj kaj pozitivnega za Muro naredi habjanič in ostali lapaši, ki so tak proti!!

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.03.2013 ob 11:40 gost gost

      gost- bu elektrarn na veter nedo delali zaradi ptič, ki jih ščitijo okoljevastveniki in tak smo na istem kot glede HE na Muri.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.03.2013 ob 11:41 aaa gost

      Te pa mi prosim strokovno obrazlozi zakoj so tak nujno potrebne elektrarne na Muri? V pomurju se vedno nega problema z pomanjkanjem elektrike pa ga se en cas nede se more se kaksnih 100 velkih tovarn odprete ka mo vsaj priblizno poleg problema...

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.03.2013 ob 11:42 bu gost

      gost ahm...nejso mislene na veter... Veter v pomurji itaq premalo fuda. Mlini na Muri kak so nekdaj bilij...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.03.2013 ob 11:44 bu gost

      gost nejso mislene elektrarne na veter ampak mlini na muri kak so nekdaj bilij...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.03.2013 ob 11:50 aaa gost

      Vse te zaviralce, kerih je natanko 5 bilao na tun združenji butalcov nekan nagnate!! meni tude naj nešče pejneze da, pa mo tude fejst proti kričo!! GOTOVI STE!!

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. sewex
      22.03.2013 ob 11:50 sewex

      Po eni strani je učinkovita raba energija dosti boli draga kak povečanje obnovljivih virov energije...Meni osebno zdij ka bilo super napravite dveh HE na reki Muri...s približnjo skupno močjo okoli 200MW to bi bilo kar zadosta...nej pa pa gradimo razne bioplinarne...in tak dele kero so čista norija itd..tudi geotermalna energija je predraga....mamo možnost izkoristimo jo kak Avstrijci...LP!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.03.2013 ob 12:05 gusti gost

      Tu nej trbej izumlati tople vode. Poglednimo prejk v Avstrijo in ka tan delajo. Pa vse štima. Zadovoljni so električari pa tisti ka se zavzemajo okolje.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.03.2013 ob 12:51 Glavca gost

      Vidim, da pridno propagirate HE na Muri (mlatite prazno slamo), kelko od vas ma sklenjene ˝tajne˝ pogodbe z DeM (kak PAZU)?

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.03.2013 ob 13:47 mura05 gost

      Od koga pa zaviralci dobivajo denar od dravskih elektrarn ? Malo pamet v roke no :) Projekti za ureditev Mure že tečejo, lep primer je Apaški konec. No oni majo srečo, ka je Avstrija polek in projekti tečejo. Pitajte Avstrijca npr iz Halbereina ali Murecka, kaj si misle o HE. Če bi blo to tak dobro, bi jih na tem področju Avstrijce že 20 mele, pa jih ni. Dajmo Muro izkoristit za turistične namene kot to delajo sosedi v bližnji Avstriji.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      22.03.2013 ob 14:04 mura gost

      Muro za turistične namene? Halo, pa ka lahko ponudiš. Kolesarsko stezo. Ne ga srati. HE so edino pametno na Muri, pa dobro je tudi za podtalnico, oz. posledično za pitno vodo, pa reguliranje Mure da ne bo poplavljala, pa še pa še. Tej "naravovarstveniki" pa naj to svojo glupo filozofijo terajo indri, ka pametnoga še nej nišče povedal.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      22.03.2013 ob 14:19 spet gost gost

      Po eni strani se borite za neizkoriščenost lastnih potencialov... po drugi strani se bo pa kmalu sprejel dokument EU, da voda ni več temeljna pravica posameznika... http://www.24ur.com/ko-se-bodo-zacele-vojne-za-kruh-in-vodo-bo-prepozno.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.03.2013 ob 14:21 1 gost

      Avstrija ima na Muri razvit turizem in hidroelektrarne. Ne vem kaj se spet Pomurci čednimo sami sebi. Pa Avstrijci tudi profit iz proda iz Mure delajo...in so vsi zadovoljni. Vse imajo! Mi pa bi zdaj imeli samo turizem..pa še za to ni denarja..

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.03.2013 ob 15:16 Glavca gost

      Turizem na Müri se že ravija brez HE: http://www.mura-drava.eu/

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      22.03.2013 ob 15:22 gostja gost

      Avstrija ob Muri NIMA razvitega turizma. posebej ne na področju elektrarn. posneto in preverjeno. tak da ne govorite na pamet. HE na Muri ne bodo dale delovnih mest. mogoče enemu iz Dravskih elektrarn, ki bo upravljavec HE. in to je to. Če bi se pa gradile, bi pa kratkoročno dobilo delo nekaj gradbinev in prevoznikov. in ne nujno Pomurskih - ker gre za naročila večje vrednosti in je potrebno razpis. na le-teh pa vemo, kako je. in tako kratkoročno razmišljate vsi, ki podpirate gradnjo HE na Muri. Dolgoročno pomenijo HE na Muri degradacija okolja v katerem živimo. kaj bodo turisti hodili gledat betonske monstrume in ogromne nasipe????? gost 1 - Mehki turizem na Muri tudi pri nas obstaja - čolnarjenje, Otok ljubezni, mlini, brodovi, kolesarjenje... in tega bo vedno več. In od tega bo živelo več ljudi kot od HE. Vsem pristašem HE na Muri pa povabilo, naj enkrat pridejo na reko in naj se sprehodijo ob njej, pa potem filozofirajo in blatijo nasprotnike HE. Toliko.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      22.03.2013 ob 15:41 realist gost

      Da ne boste primerjali jabolk in hrušk: Razlike so precejšnje naj samo omenim nekaj zelo pomembnih: Mura v Avstriji je precej drugačna kot v Sloveniji. To pa zaradi tega, ker tam teče v zgornjem in srednjem toku (planine) pri nas pa v spodnjem toku - ravnina (to razdelitev vodotoka smo se učili že v osnovni šoli). To pomeni, da so pri njih padci med 2 in 6 promilov na določenih odsekih še več, pri nas na notranji Muri pa caa. 1 promil. Druga pomembna razlika je v sestavil tal: v zgornjem toku reka jemlje material, v srednjem ga prenaša, v spodnjem pa odlaga. Ker smo mi v spodnjem toku, je tukaj plast nanošenega proda debela tudi 50 m, šele pod to plastjo je trden sloj. V Avstriji je stanje čisto drugačno saj so na določenih mestih trdne kamine na površini, če so pa že prodnati nanosi so ti veliko tanjši kot pri nas.. Ta dva faktorja sta med najpomembnejšima pri pri postavitvi objektov v okolje oz reko. Zato tam JA pri nas žal NE!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      22.03.2013 ob 15:50 bu gost

      Reka Mura ponuja sama po sebi ogromno turističnih možnosti. Tisti keri živio ob muri in z muro vemo, da predstavlja nepredstavljivo vrednost za nas. Za ostale pa je Mura itaq samo ena bedna reka kera dela skodo pa poplavla... V resnici je pa zadeva dosti bolj kompleksna. Na hrvaskem so si uredili tudi zalivcek kjer se lepo kopajo poleti itd... Kar bi lahko naredili tudi recimo na Petanjcih kjer se v poletnih časih kopa veliko ljudi, občasno se nebi zlago ce bi pravo ka skoraj vec kak v MS v kopalisci. Reka Mura je naša in je ne damo ! ! ! Prekmurje bi od elektrarn dobilo samo izpuste. Nebo nic cenejša elektrika, nebo več delovnih mest, nebo več turistov, kateri se zadnje čase v vse večjem številu vračajo v naše kraje. In podobno. Z temi prevozi z čolni po muri pa ze zdaj lepo zivi kar nekaj ljudi ob Muri. Prav tako se Otok ljubezni posodablja. Lepo prosim tisti, kateri ne živite ob reki in z reko ne govorit neumnosti. Ljudje OB Muri si NE želimo HE na Muri ! ! !

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      22.03.2013 ob 16:02 Kekec gost

      Če bi se samo 1x s Habjaničon zgučavali bi vam v življenje bilo marsikaj jasno. Nej na pamet po človeki pluvati če ga ne poznate. Sploj pa nej po nekon, keri je nekaj stopenj nad vami. Je pa najležej doma sedeti pa "drkati" tipke, pa se pametnoga delati. Ide malo na sonce pa uživajte.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      22.03.2013 ob 16:46 Judita gost

      Glavna težava je v tem, da povečanje potreb po elektriki ne gre na račun razvoja gospodarstva, ampak v večliki meri na račun klimatskega hlajenja objektov. Sam gen.dir. Viljem Pozeb je to povedal v PAC-u, na okrogli mizi o HE na Muri pred nekaj leti. T Če je bila pred leti izrazita razlika med zimsko in letno porabo elektrike, je sedaj praktično ni več. To povečanje porabe za menda 6% letno je bilo izmerjeno takrat, ko so se že zgodili največji stečaji energetsko "požrešnih" podjetij. Pričakovati bi bilo, da bi se poraba elektrike zaradi tega zmanjšala, pa je - nasprotno - narasla za teh 6%. Ljudje smo taki, da peljemo psa na sprehod, in pustimo njegove iztrebke na pločniku, ker pločnika ne vidimo kot "našega". Vse kar je naše se neha za našim plotom. Nasedemo nekim obljubam o delovnih mestih, kar bi že vsakemu moralo biti sedaj jasno, da je le floskula, brez omembe vrednega rezultata. Torej zavajanje. Nasedamo nekim obljubam o turizmu, iz katerega bi naj povlekli samo denar. Ne vidimo, da smo postali kot kobilice, ki pridejo "požrejo"-uničijo na kar naletijo in grejo naprej iskat, kaj je za požreti........Praktično VSE, česar se v naravi dotakne človek, pokvari - v imenu boga-človeka, ki niti tega ne ve, zakaj bi naj počistil pasje iztrebke za sabo...

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      22.03.2013 ob 18:12 Jojo gost

      Kda se pojavi prispevek o gradnji hidroelektrarn, se vedno najde en "napunpani provokator " predstavljen v več osebkih, keri točno "zna" ka je za menej dobro, ka Habjanič in njemi podobni nemajo pojma, pa... Ale tej "napunpani provokator", ki je najverjetneje na plačilni listi DEM, še gnes neje točno argumentero, zakoj so dejansko potrebne elektrarne. Dosedanji argumenti so samo, ka de urejena okolice Mure, ka de se zdignola podtalnica, kolesarske poti,... Nikdar pa neje povedo, što de vzdrževal in urejal to okolico (to je namreč povezano s stroški). Najbole pa zmaga tista, ka če do elektrarne, nede poplav. Kda se zleje telko in telko vode, mora ta voda odtečti. Na to količino vode elektrarne nemajo vpliva. So pa faktor, ki vplivajo na to, kak voda odteče. Lejpi primer je Drava in lanskoletne poplave na štajerskem, uničeni domovi v Malečniku in še kje nizvodno. Na tihem je bilo priznano, da so Avstrijci zafrknili celotno zadevo, ker niso vode pravočasno spustili. Ko so jo, je bilo prepozno. In kaj rečejo po odgovorni po nekaj mesecih na to? Eh, jeb** ga... Janša je obečal pomoč, pa je šel. J*** ga. Je šel. Prišla nova vlada: "Obečal Janša, ni denarja, j**** ga." Žalostno je to, da so tudi ljudje, ki jim je Drava uničila domove in premoženje, nekoč bili v podobi situaciji, kot smo sedaj mi. So imel možnost, ampak so dopustili. Žal so dobili to, kar so dobili. Žal mi je za njih, njihove uničene domove. Ostali so sami, nič več ni govora o pomoči, sanaciji. In glede na to, kako se vodijo precenjeni in pomanjkljivo izvedeni projekti v Sloveniji, ne zaupam nikomur, še najmanj pa "napumpanim provokatorjem".

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      22.03.2013 ob 19:26 hhhhh gost

      ja g Habjanič ti je gotovo več po tvojem izgledu dolgo res več neš rabo ker si ževidet kar dobro v letih samo nevem zakaj se vvedno vi cipresari najbolj bunite za neke take stvari ki so samo dobro našim mladim rodovom!!!!hidroelektrarna kot tudi vetrnice za proizvodnjo elektrike so nam nujno potrebne samo vi starčeki tega normalno da ne morete razumeti ker vas je pač čas povozo samo zamerim vsem tistih ki še vedno take starokopitneže poslušajo in sploh kaj sprašujejo treba je delat in živet tako kot narekuje čas!!!!dragi moj g.Habjanič pojdi lepo na morje ali v bazene imate krasne tam v Radencih sedaj naspomlad lepo nabirat gobe in uživaj v življenju .Ne obremejij se z takimi stvarmi ki niso zate in pusti našim otrokom da zaživijo bolje od nas ampak bojim se da je še veliko takih oprostiBUTALCEV NERAZGLEDANIHnevem kje ste sploh dočakali svoja leta mogoče nekje v kaki đungli med bušmani kjer še ognja ne poznajo!!in taki delate bodočnost tako kot se napoveduje!!!siromašno!!!pojdi lepo spat sedaj ker je še malo pa bo 20 ura ugasi tv in luči ter varčuj z elektriko!!!!pa malo premislit kaj blebetat hvala v imenu vseh ki smo za neko boljšo in lepšo prihodnost...

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      22.03.2013 ob 19:48 Pištek gost

      Čüjten, ka je vsaj 2.0 v lufte :) :) :).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      23.03.2013 ob 0:07 kekec gost

      *hhhhh po tvojon če do zazidali HE - boš ti mel boukšo in lepoš prihodnost? Če resno tak misliš, oz bo tak. Iden san s teligami cement vozit. Samo mi najprej odgovori na eno samo enostavno pitanje, brez nakladanja: ZAKOJ BOŠ TI MEL BOKŠO IN LEPŠO PRIHODNOST ČE ZAZIDAJO HE.--- Probaj v 2 do 3 stavke, ka me resno zanima.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      23.03.2013 ob 7:41 emil gost

      ne glede na kakovost in način tovrstnega komuniciranja mi je všeč, da ljudi na levem in desnem bregu še zanima kaj se in kar se bo dogajalo z našo Muro. Ne zamerim tistim, ki zagovarjajo izgradnjo in imajo le del informacij. Poznajo samo eno plat medalje. Priporočam pa jim, da se udeležiijo naslednjega srečanja, ki ga bodo baje organizirali v mesecu aprilu. Sam sem bil prisoten v Radencih. Žal res manj ljudi kot sem si predstavljal, toda predavanje na nivoju, debata ki je sledila pa več kot odlična. Prisoten je bil tudi g. Anžel, ki je pohvalil korektno predstavitev obeh izvajalcev. Še najbolj slikovit je bil udeleženec iz Malečnika:Ne dajte se žejni prepeljati preko Mure. Skratka argumente za in proti na vago in ne slepo slediti logiki kapitala.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      23.03.2013 ob 14:01 Prvaliga gost

      Hehehehe ja ce jih nedo postavili, de se moja blesceca prihodnost dvignola v visave .... pa ka se .... Vsi se lepo primerjamo z zahodom ...... Kelko so samo elektrarn postavili v Austriji .. in ali k nam pride sedaj mrtva reka? in mi bi se sli neksno ekologijo .... mi mo rejsili svejt z naso zaostalostjo in ohranjenimi mrtvimi rokavi ... in nas prihodek od mrtvih rokavov de rejsan fejst velki .... mamo mij strokovnjake, ka do trzili tou .... Malo jutri ... Je pa rejsan, ka trbej pametno pristopiti k umestitvi v okolico! ....

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      23.03.2013 ob 16:05 vajz gost

      Prva liga, rejsan si prva liga. Püsti tij rišavanje sveta, mij moremo sebe rišiti. Pa sigorno mo se rejšili s trejmi elektrarnami. ges ne kapač, kak lejko enden odrasli (no ja, nej san prepičani, ka si odrasel) človih tak blesavo premišlavle. Kakaša zaostalost je te tou, či neščemo, ka nan zajebejo cejlo pokrajino z mikroklimof vred? Tij si tak zaostali, ka v ton vijdiš zaostalost. Lidge, pteri prihajajo k nan (mijslin v Slovenijo) nas pa nemrejo prehvaliti, kak nan je uspelo ohraniti deželico tak neokrnjeno. Ali te prijde eden pametnjakovič, pa se s toga norca dela. Ešče sreča, ka se najde par bedakof, šteri so se pripravleni trgati za našo prihodnost, brez ka bi se s ten osebno okorisščali. Či nej, bi nas že davno z drekon, smetami pa kamikalijami zalejali...

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      23.03.2013 ob 16:56 pepa gost

      Gospod Habjanič ne zavajajte ljudi, RABIMO ELEKTRARNE, brez tega je mura mrtva in zanemarjena reka, ob taki nesnagi se pa res ne more razvijati turizem.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      23.03.2013 ob 17:09 vajz gost

      Gospod Habjanič se trudi takšnim, kot si ti Pepa odpreti oči. Takšnim, ki so zavedeni z obljubljenimi puhlicami.. kdo ste to vi, ki POTREBUJETE ELEKTRARNE? Če Mura za svojo oživitev potrebuje milijone kubikov betona in grobe posege v neokrnjeno okolje, potem imam raje, da je mrtva še naprej. Kot že stoletja doslej.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      23.03.2013 ob 22:18 Jojo gost

      Vajz. Pepa je slepa, ko kura. Še bolj pa nerazgledana. Möra namreč ni mrtva. Da je zanemarjena, je težko reči. Da je nesnaga, pa je že prehuda. Će ta nesnaga skrbi za nivo podtalnice na Prekmurskem in Štajerskem bregi, to po njenih besedah pomeni, da vsi pijemo nesnago? Pepa, si mogoče na plačilni listi DEM?

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      23.03.2013 ob 23:40 pepa gost

      Pepa ni neumna, dobro pozna muru,saj imam tam šumo, pa vem kako je vse prek podrto pa razmetano, kak bi se te vi šli turizma , samo dugi jeziki so vas, 3o let že hodim v šumu pa vem kdaj lahko pridem do mure pa kdaj ne, v glavnem razlošte mi kakšni turizem bi se vi šli , tega še nobeden ni napisal, elektrarne tudi niso samo beton,kot vi preprečujete ljudi. V glavnem po muri se lahko samo voziš s čuni, to pa je tak samo pijača,to je za vas turizem, da pa bi se s kolesom peljal pa ni mogoče, niti peš ne moreš iti. Gospoda Habjaniča pa še nikoli nisem srečala, da bi hodil ob muri pa sem zelo dosti tam.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. trot
      24.03.2013 ob 9:11 trot

      za razmislit: http://www.siol.net/novice/znanost_in_okolje/2013/03/8_mogocnih_rek_ki_ne_doseze_vec_morja.aspx Korporacije delajo za svoj žep vodo vam bodo vzeli da bodo služili z njo Indijska vlada se kljub temu ne odpoveduje svojim načrtom, da na reki zgradi še več jezov, ki bi dobavljali elektriko. Geologi opozarjajo, da se lahko zaradi teže sedimentov, ki bi se začeli nabirati kot posledica novih gradenj, sproži močno potresno delovanje. (to se lahko dogaja tudi tukaj) ....... so bili brihtneži ki so delali meljoracije in kaj je ostalo od tega globoki izsušeni jarki padec podtalnice in suša na poljih ..... vse im vpliv na eko naravo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. trot
      24.03.2013 ob 9:19 trot

      http://www.drustvo-geografov-pomurja.si/projekti/posledice-MOP/Hidroenergetska_izraba_reke_Mure_in_%20geografske_posledice-raziskovalna_naloga.pdf

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      24.03.2013 ob 9:22 letričar gost

      Nevem zakoj so ljudje proti tej he če se postavijo tak kak trbej nedo fejst vplivale na okolje. o turizme je bv gučati.tej 20 ka se jih na leto pela je nej nekši prihodek. da do občine videle kelko dobijo nadomestila za he do pravle daj še eno napravte. ge san za tau ka se napravi,pa če je narejeno tako kot trbej še itak se najde nekše način za tej 20 turistov,(npr malo se rokavi obživijo,pa naj gledajo ptiče) sicer pa v naši pokrajini nema vsak denarja ka bi kupil stroje a razreda,ali pa ++a če bi meli vsi telko denarja za tau da bi lahko gledali stroje samo a razreda ali pa više te se tude nebi z he ukvarjali-če nebi imeli koristi od tega

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      24.03.2013 ob 9:50 jok gost

      Habjanič, si včera vgasno elektriko po pol devetoj???? si en velki drek!!

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      24.03.2013 ob 16:28 energija 12 gost

      Habjanic imas sploh raspucane pojme. Nimas to sem sam ugotovil ker sodelujes s tistim SRAKOM ki nima pojma o energiji. Tudi tvoje izjave da prehod na biomaso stane od 1500 do 3000 je lazniv. Zakaj lazes javnosti in ti bos ljudem dajal nasvete. Prvo s SRAKOM postimajta zadeve v skladu s predpisi in potem pa idi v se enkrat v izobrazevalne ustanove.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      25.03.2013 ob 7:41 Judita gost

      Ljudje, VI OD HE NE BOSTE IMELI NOBENE KORISTI. Vse kar vam pravijo, je samo zato, da bi vas-NAIVNE IN NEVEDNE prepričali, da to za VAS pomeni napredek. V resnici pa jih potrebujejo oni sami, zato da bodo na veliko trgovali z elektriko, in tukaj vi pač ne boste imeli dostopa. Vse kar boste dobili bo velikanska betonska gmota, ki bo za nadaljnih 100 let obremenila in uničila naravno okolje, KOLIKOR GA JE ŠE OSTALO. Potem bodo oni šli naprej, drugam iskat take čiste predele, ja, kot kobilice, kajti to so že OSVOJILI. Tako kot to že zdaj delajo ves čas. Samo da vi tega očitno ne vidite, Multinacionalke, korporacije, ki z vsakim takim "uspelim" projektom krepijo svojo moč, in se sedaj sploh več ne ozirajo na ljudi - ampak rušijo in uničujejo vse pred seboj. Sedaj VAS VEČ NE POTREBUJEJO. OD VAS so dobili TISTO kar so potrebovali - DENAR. Oni okolja ne vidijo kot svojega, ampak ga le IZKORIŠČAJO.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      25.03.2013 ob 8:22 gost gost

      DENAR JE SVETA VLADAR , pa se lahko vi tu prepričavlete še 10 let. elektro lobij pa tisti kateri so vpleteni v sistemsko korupcijo do prej ali slej dosegnoli postavitev teh elektrarn na muri. njin se nejde niti za pomurje, niti za muro, niti za okolje, niti za ljudi ob muri, niti zato da bi kdor koli drugi imel kakšno korist od toga razen oni sami, ampak se jin ide za velke posle kere do doubile "prave" firme in za provizije katere do doubili "pravi" ljudje. Samo to je v igri, nej pa nekša nouva delovna mesta, oživitev pokrajine in bla bla bla bla bla. ka so van vse nej naložili tej pametni električari, svašta. prekmurci smo rejsan zabiti, eni ste prav veseli ka do van cvek v glavo zabili. še dobro ka so pouleg primitivcov pa naivnežov v prekmurji tu pa tam še kakšni ljudje keri razmišljajo širše in za prihodnost, ne pa kak dosta vas komentatorjev tu gor, kateri imate spomin zlate ribice, prihodnost je za vas samo naslednji dan, za dale vas ne briga in eni kak pepa bi rajši namesto svoje šume ob muri imeli betonsko polje. Zaradi mene sploh ne rabimo nekšoga turizma na muri, vse skupaj lahko ostane tak kak je zdaj. NARAVNO! Pa tudi, če je zaraščeno in pepa že 30 let nemre do mure skoz svojo šumo (če bi malo počisto bi verjetno že šlo)!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    43. gost
      25.03.2013 ob 9:59 pepa gost

      Gost-gost,od tebe niti nismo pričakovali kaj pametnega,ne mislim ti praviti zakaj se nemre v šumu, ker vidim da nisi seznanjem kako to zgleda, ti vedno bršeš v meglo,pa kaj koli se komentira, samo te naj ne pišejo, da se gremo turizma, tebi pa je itak vseeno kak kaj izgleda

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    44. secufin
      25.03.2013 ob 11:27 secufin

      Hidroelektrarne na Mursi so smo še eden od nategov politike in lobijev. Če bo kdorkoli karkoli kasiral, bodo to samo tisti, ki so pri koritu! Na žalost pa smo Pomurci tako kratkovidni, nerazgledani in vodljivi, da nas lahko nategne vsak, ki ima 5 minut časa!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    45. gost
      25.03.2013 ob 12:23 Stojan gost

      Spoštovani komentatorji, tako tisti, ki me zmerjate kot tisti, ki me branite! Ob temi, ki lahko morda za 100 let vpliva na življenje ljudi v teh krajih, se je potrebno pogovarjati strokovno in z argumenti z vseh vpletenih področij. Nekateri smo svoje šolanje in vlogo teh znanj vzeli resno in poizkušamo prispevati k temu, da se ne bi učili na lastnih napakah; to je menda namen izobraževalnega sistema, mar ne!? Jaz bi se seveda z veseljem nehal ukvarjati z razlaganjem kaj je trajnostni razvoj in kaj ni, kje leži energija in kje jo mečemo vstran,.. itd.., če bi v tej ljubi SLoveniji, in še posebej v Pomurju, plačani (!) odločevalci, napeljevalci in ostali delali strokovno in pošteno ter za javno dobro. Ker temu ni tako, kar so med drugim očitno pokazale vse slovenske vstaje, nam nekaterim vest ne da spati oz. zgolj opazovati in nič povedati. Če bi kdo od zgornjih komentatorjev le zaslutil koliko "zapravljenih" dni in let je le v zvezi z HE na Muri!? Uff! In če zato nekoč ne bo daljnovoda nad vašo glavo, ki bi peljal elektriko "v svet", in bo zajetje pitne vode ob Muri ostalo čisto tudi za vas in vaše potomce, ... bom lahko rekel, da je bilo vredno. Stojan Habjanič

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.