https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Kuzma: Sprejeli predlog proračuna za leto 2013

Kuzma, 29.03.2013 ob 7:00  

V sredo je na občini Kuzma potekala 17. redna seja občine Kuzma, na kateri so svetniki sprejeli predlog proračuna občine za leto 2013.

 

Po pregledu odloka o zaključnem računu občine Kuzma za leto 2012, ki si ga je občinski svet pogledal in o njem tudi razpravljal, so si svetniki pogledali predlog odloka o proračuna občine Kuzma za leto 2013. V tem letu planirajo za 2.602.124,35 evrov izdatkov. Med drugim imajo v planu izgradnjo čistilne naprave, kanalizacijo in rekonstrukcijo javnih poti v romskem naselju Dolič. Po kratki razpravi svetnikov, kje se bo denar porabil in kaj pomenijo določeni izdatki, so  z dvigom rok soglasno potrdili predlog proračuna za leto 2013.

Zimska služba 56.326 evrov

Dolga zima se bo poznala tudi na proračunu občine. Zimska služba po skupni oceni do marca 2013 bo znašala 56.326 evrov, ne izključujejo pa, da se bo le-ta podaljšala še za en mesec, kar pomeni dodatno obremenitev proračuna. Svetniki so se strinjali tudi s tem, da so z zimsko službo zadovoljni, čeprav bi se lahko še nekoliko izboljšala s tem, da bi se zjutraj po zapadlem snegu najprej splužile glavne in potem komaj stranske ceste, ki jih sedaj plužijo vse na enkrat.

Največ terjatev pri Romih

Pri obravnavi inventurni elaborat o popisu osnovnih sredstev, stanovanj, drobnega inventarja, denarnih sredstev, terjatev in obveznosti na dan 31.12.2012, so največ časa obravnavali terjatve. Župan Jože Škalič je povedal, da imajo največ terjatev do Romov. Tudi romski svetnik Joško Baranja je povedal, da se tega zaveda in predlagal, da naj bi tisti, do katerih imajo terjatve, svoj dolg oddelali, s tem predlogom naj bi se strinjali tudi Romi, ki imajo dolg do občine. Sam je za njih pripravljen prevzeti odgovornost, a se s tem predlogom niso strinjali vsi svetniki, saj je riziko prevelik in bi to pomenilo zaposlovanje na črno, kljub temu pa so pohvalili dobro gesto.

Občina Kuzma ima v lasti za 24.829.346,06 evrov osnovnih sredstev, in to v obliki kmetijskih, stavbnih, gozdarskih zemljišč, avtomobilov, računalniške opreme, itd. Na dan 31.12.2012 so popisali za 37.886,80 evrov terjatev, ki so v obliki stanovanjskega kredita-odkupa, terjatve za izdajo računov in terjatve »Ohranitev populacije vidre v občini Kuzma« občina Gornji Petrovci. A kot vsaka občina, imajo tudi obveznosti oziroma kredite, katere odplačujejo. Ti znašajo skupno 595.153,24 evrov.

Prijava na javni razpis za sofinanciranje projekta osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih v letu 2013

Občinski svet se je strinjal, da se prijavijo na ta javni razpis z romskim naseljem v Doliču. Tam živi največ Romov v občini (kar 70), nekaj jih pa še živi na Gornjih Slavečih in Kuzmi. Za to cesto so se odločili ker do zaselka vodi asfaltirana javna pot, ki nima urejenih bankin in se zaradi tega cesta kruši ter nastajajo udarne jame na cestišču. Prav tako od romskega naselja do romskega športnega igrišča vodi makadamska javna pot, ki jo je potrebno na novo zgraditi z izgradnjo spodnjega in zgornjega ustroja ter urediti bankine. Tako je v vasi Dolič potrebna novogradnja in rekonstrukcija komunalne infrastrukture za naslednje ceste: preplastitev JP 697301 Žalarova graba v dolžini 381m, preplastitev JP 697291 Škaperova graba v dolžini 834m in rekonstrukcija ceste do romskega igrišča ŠD Inter Dolič v dolžini 364m.

Slaba ozaveščenost občanov o svojem zdravju

Direktor občinske uprave Milan Matiš je izrekel zgražanje nad rezultati raziskave Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije programa Svit. Povedal je, da ljudje sploh ne pomislijo na svoje zdravje in da si ne vzamejo niti pet minut, da bi nekoga poslušali, si prebrali zloženko in poslali vzorec. Mursko Soboška zdravstvena regija se je na ravni Slovenije odrezala najslabše, saj je dosegla le 58,03%, kar pa najbolj skrbi Matiša, pa je to, da stanje v njihovi občini ni nič boljše. Dosegli so 45,16% in so na repu odzivnosti vabljenih v zdravstveni regiji Murska Sobota. Tako so svetniki sklenili, da bodo oni poskušali dobro vplivati na občane in jih prepričati, da si vzamejo vsaj toliko časa in izpolnijo vprašalnik ter odpošljejo vzorce za preiskave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2013 ob 9:34 Kuzma 4 ever gost

      Končno tude nekaj iz naše občine. Zelo dober članek.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2013 ob 11:32 Matej gost

      Končno ka malo zvejmo ka naši svetniki pa župan delajo. Vupan ka te dale na seje odili pa poraučali s sej. Kda mo te vido Nataša na veselici ti špricer plačan. Pa nej si ti neka drujgo študejrala? Novinarstvo ti očitno ležij.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.