https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Veščici Art atelje Kosednar v duhu velike noči

Veščica, 30.03.2013 ob 8:00  

V naselju Veščica pri Murski Soboti živi "amaterski" slikar, Karel Kosednar, ki je svoj prvi ženski akt s svinčnikom na papirju narisal že pri svojih petnajstih letih. K ustvarjanju Kosednarjevih pa svoj delež doda še Anica, ki čar velike noči ovekoveči s praskanjem vüzenskih jajc. 


Karel Kosednar je svojo nadarjenost s pomočjo učiteljice ugotovil že v osnovni šoli ter se tako odločil za nadaljnje šolanje v grafični šoli, iz časa katere ima svojo prvo sliko iz leta 1975, ki je nastala s tušem in pikami ter je zahtevala nekaj več kot 100 ur dela. Od tedaj naprej je izpod rok Kosednarja nastalo že ogromno slik pokrajin, portretov, abstraktnih slik pa tudi slik z erotično vsebino, ki večinoma nastajajo s svinčnikom, akvarelom, s tehniko olje-platno pa tudi kakšen  barvni svinčnik in flomaster vzame v roke.

Kosednar med drugim narisal tudi Zadnjo večerjo

"Ideje pridejo čisto spontano. Včasih gledam kakšne literature, za določene slike pa je dovolj že kakšen spontan pogovor. Kot je na primer po pogovoru z mag. Francom Kuzmičem nastala Zadnja večerja. Dobili smo se z družbo trinajstih ljudi, jih posadili v dvorani v krog ter naredili posnetke, po katerih sem potem naslikal sliko," pravi Kosednar, ki je v začetku tega leta narisal tudi sliko, ki spominja na slovensko politiko.

Pirhi so nekaj posebnega, so lupina življenja

Kot se svojih sposobnosti in talenta zaveda Karel, se tega zaveda tudi njegova žena, Anica Kosednar, ki v teh dneh poleg kvačkanih prtičkov in košaric ustvarja predvsem velikonočne pirhe, in sicer s tehniko praskanja, katere jo je naučila prijateljica Kristina Ropoša "Tinčmoma".

"Pirhi so res nekaj posebnega. Izdajajo življenje, so lupina življenja, v sebi nosijo eno veliko skrivnost, ki nam ne bo nikoli znana, kaj je bilo prej ali kokoš ali jajce," meni Kosednarjeva, ki se z vztrajnim delom in praskanjem pirhov ukvarja dve leti in s ponosom pove, da ji gre že veliko bolje kot v začetku.

Trendovski vzorci: račke za najmlajše, vrtnice, sončnice za nekoliko starejše

Kosednarjeva sicer ustvarja tako na kokošjih kot nojevih, prepeličjih pa tudi golobjih jajc, vendar pri le-teh mora biti prav posebno pozorna na zelo tanko lupino. "Na jajcih, ki so simbol rodovitnosti, tako s pomočjo tehniko praskanja nastajajo trendovski vzorci, kot so zajčki, račke in vinksice za najmlajše ter sončnice, vrtnice, lokvanji za nekoliko starejše," pove Anica in doda, da jo je Ropoševa naučila, da bi moralo vsako jajce imeti kot zaključek rožico. Sicer pa Kosednarjeva ob tem pojasni še, da najraje praska na vijoličnih jajcih, saj je na takih jajcih vzorec najbolj opazen.

Praskana jajca kot sporočilo velike noči in kot unikatno darilo

Tako je v Art ateljeju Kosednar v Veščici te dni zelo velikonočno obarvano, sicer pa nam Kosednarjeva pojasni tudi, da jajca barva in praska čez celo leto, saj tako jajce nosi sporočilo velike noči, lahko pa je tudi unikatno in posebno darilo ob kakšnem rojstnem dnevu, abrahamu, birmi, krstu, obhajilu in podobno.

več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.