https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Človek gradi hišo, hiša gradi človeka«

Murska Sobota, 04.04.2013 ob 7:30  

To je bil namreč naslov včerajšnjega predavanja v MiKK-u v Murski Soboti, na katerem so govorili, kako si lahko pri gradnji svojega bivališča pomagamo sami.

Ustvarjalca Naravne Gradnje, v katero spadata Kristijan Zver in arhitektka Alja Petric, gradnjo s slamnatimi balami raziskujeta skozi večletno prakso samogradnje ter gradbenih projektov v Sloveniji.

Svetovanje tudi pri samograditeljstvu

Po mnenju predavateljev je potrebno pred gradnjo pridobiti veliko informacij in znanja, da lahko prepoznamo in izrazimo svoje želje, na podlagi katerih nam arhitekt nariše načrte. Načrtovanje hiše iz slamnatih bal se z nekaj posebnostmi nekoliko razlikuje od načrtovanja konvencionalne hiše. Predavatelja svetujeta, da bi gradnja objekta potekala čim enostavneje, je najpomembnejša komunikacija med investitorjem, projektantom in izvajalcem, že pri prvem koraku t.j. pri izdelavi načrtov.

Nadalje svetujeta, da v kolikor se odločite za samograditeljstvo, vas bodo v Naravni gradnji usmerjali skozi vse korake gradnje, svetovali pri nabavi gradbenih materialov, vodenju gradbenih del v času delavnic, pokažejo tehniko izdelave sten in vgrajevanja izolacije iz slamnatih bal, vse do konca celotnega postopka gradnje s slamnatimi balami in izdelovanja ometov.

 

Deviški materiali

Po mnenju predavateljev je notranjost hiše prvi sloj za našo kožo, ki nas celostno obdaja in neposredno vpliva na naše počutje, naše zdravje in  zadovoljstvo. Z deviškimi materiali se lahko oblikujejo unikatne stene, ki bodo hiši ali sobi dale poseben pridih. Pri tem ni pomembno iz kakšnega materiala je hiša zgrajena. Žive deviške materiale (les, ilovica, slama) na različne načine oblikujemo in vključimo  v stene zgrajene iz opeke, lesa ali drugih gradbenih materialov.

Slama je odporna zaradi prisotnosti silicija

Slama naj bi po mnenju predavateljev bila izredno hvaležen in trpežen naravni gradbeni material. Primerjali so odpornost slame, žagovine, oblancev in papirja na vlago. Slama naj bi zaradi prisotnosti silicija daleč prekašala vse tekmece. Večkrat se postavlja tudi vprašanja ali slama gori? Predavatelja pravita, da niti pod „razno“. V Nemčiji so naredili test in steno iz bal ometano z ilovico izpostavili 800 stopinjam. Po 90. minutah se je iz stene začelo kaditi, ker je bilo prisotnega premalo kisika, da bi se ogenj razplamtel  (test je bil opravljen na inštitutu za raziskavo materiala IBMB MPA v Braunschweigu v Nemčiji).

Ilovica je najstarejši gradbeni material

Ilovica je eden najstarejših gradbenih materialov, ki so jo uporabljali praktično povsod po svetu. Predavatelja sta pojasnila, da zaradi spleta različnih okoliščin (iznajdba cementa in njegovo masovno oglaševanje, ne-zavedanje ljudi…) so njeno uporabo skoraj povsod v zahodnem svetu po drugi svetovni vojni opustili in jo celo izbrisali iz zakonov in uredb. Našlo se je nekaj arhitektov in zanesenjakov in začelo na novo odkrivati ilovico, njeno uporabnost in njene lastnosti.

Svetuje, da če je le možno, uporabimo ilovico, ki se izkoplje na gradbišču, ker se s tem izognemo gradbeni prefabrikaciji ( kjer jo toplotno obdelajo in zaradi tega izgubi večino lastnosti, ki jih je pridobivala skozi tisočletja). Za uporabo domače ilovice so potrebna določena znanja, ki se pridobijo predvsem s testiranjem in izkušnjami. Sestavljena je iz peska in gline, za vezivo pa se uporabljajo različni naravni materiali. Pri uporabi domače ilovice je potrebna previdnost, kajti pri nepravilni izvedbi lahko pride do razpok.

Permakultura je način življenja

Permakultura je po mnenju predavateljev način življenja, ki v največji možni meri  zmanjša porabo energije za bivanje. Osnovni princip permakulture temelji na opazovanju delovanja narave ter vključevanju iz tega porojenih spoznanj v bivanjske krogotoke. Zanimivost je ta, da je Bill Mollison v začetku sedemdesetih let v pragozdovih Tasmanije opazoval, kako na majhnem prostoru uspešno sobiva veliko rastlin in živali. Povezal je arhitekturo z biologijo, poljedelstvo z gozdarstvom in gozdarstvo z živinorejo. Rodila se je permanentna agrikultura – permakultura.

Vrt na balkon

Ustvarjalca Naravne Gradnje svetujeta, da lahko permakulturo uspešno izvajamo tudi na okenskih policah. Če je stanovanje obrnjeno na zelo prometno ulico, sadimo rastline za naravno klimo in z nekaj zelenja po njunem prispevamo k boljši klimi v stanovanju in tudi čistejšemu zraku v mestu. Glede organskih odpadkov svetujeta, da ko ni hude zime, pretvorimo v hranilo za rastline direktno, brez kompostiranja in smradu. Če je lega stanovanja primerna, lahko pridelamo zelenjavo in sadje, zase in otroke pa pričaramo stik z naravo globoko v betonu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2013 ob 21:14 šibica gost

      če zagori, zgori v petih minutaj in kuče nega...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.