https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Minister Stepišnik ob obisku Pomurja: »Pomurje bi lahko bilo zelenjavni vrt Slovenije«

Murska Sobota, 05.04.2013 ob 10:00  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je včeraj obiskal Mestno občino Murska Sobota in nekatera podjetja v regiji ter sodeloval na sejmu gradbeništva v Gornji Radgoni. Seznanil se je s stanjem in možnostmi razvoja regije na gospodarskem področju.


Kot so sporočili z ministrstva, se je Stanko Stepišnik skupaj z državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade Gašparjem Gašparjem Mišičem, vodjo kabineta ministra Aleksandrom Arsekićem in poslancem PS Brankom Fickom najprej na občini Murska Sobota seznanil z gospodarskim stanjem in potenciali, ki jih imajo na področju gospodarstva.

Župan Anton Štihec je izpostavil predvsem velik potencial geotermalne energije, ki bi jo lahko bolje izkoriščali na področju energije, turizma in kmetijstva. Minister je dejal, da bodo evropska sredstva v finančni perspektivi 2014-2020 namenjena predvsem za podjetniške projekte, ki bodo ustvarjali in ohranjali delovna mesta ali povečevali dodano vrednost, poleg tega pa tudi skrbeli za okolje.

Usmeritev bo temeljila na sofinanciranju manjšega števila projektov, ki pa bodo večje vrednosti in z velikimi multiplikativnimi učinki na okolje, je dejal minister ter poleg turizma in energetske sanacije stavb izpostavil tudi kmetijstvo, ki da je prednost Pomurja. "Pomurje bi lahko bilo tudi zelenjavni vrt Slovenije," pravi Stepišnik.

Minister se je seznanil tudi s stanjem v gradbenem podjetju Pomgrad, ki zaposluje 700 ljudi, od tega 600 Pomurcev. Predsednik uprave Pomgrada Tadej Ružič je dejal, da so investicijsko zelo aktivni, da pa sicer dobro stoječe podjetje dušijo predvsem administrativne ovire, s katerimi se soočajo pri kandidaturah na javnih razpisih, ter vedno nove in višje zahteve naročnikov glede bančnih garancij.

FOTO: siol.net

Pomurske mlekarne, ki zaposlujejo 170 oseb in odkupijo 80 odstotkov slovenskega mleka, so perspektivno podjetje, ki velik potencial vidi v izvozu - sedaj izvozijo 30 odstotkov prodanega mleka, izvažajo med drugim tudi v Hongkong, na Sejšele in v Mavretanijo, odpirajo pa se jim tudi azijski trgi - so pa trenutno v težavah, so opozorili.

Minister je dejal, da rešitev težav podjetij vidi v dolgoročnem kreditu ali iskanju strateškega partnerja. Dodal je, da so težave, s katerimi se soočajo v Pomurskih mlekarnah, takšne kot v večini slovenskih podjetij in da država išče sistemski način za rešitev perspektivnih podjetij.

Terme Vivat so po ministrovem mnenju podjetje z jasno vizijo, poslanstvom in točno določenimi cilji. Terme, katerih ponudba temelji na wellness in poslovnem turizmu, se med drugim približujejo ničelnemu ogljičnemu odtisu, skrbno pa izkoriščajo tudi odpadno geotermalno energijo. Podjetje zaradi dobre strategije dobro posluje, ovira pa jih nekonkurenčno poslovno okolje, so opozorili.

Stepišnik se je udeležil tudi okrogle mize o gradbeništvu na sejmu Megra, ki poteka v okviru Pomladnega sejma v Gornji Radgoni. Izrazil je obžalovanje zaradi propada velikih slovenskih gradbenih podjetij, s čimer smo izgubili tako delovna mesta kot potrebne reference.

Minister izhod za ta sektor vidi v ohranjanju lokalnih gradbenih podjetij, predvsem s sredstvi evropske kohezijske politike. Pri tem izpostavlja energetsko sanacijo tako javnih kot zasebnih stavb, s čimer da bi pomagali gradbenemu sektorju ter sanirali stavbe in izboljšali kakovost življenja, z znižanjem stroškov za energijo pa tudi zvišali kupno moč prebivalstva.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2013 ob 10:46 smrkci gost

      Pomurje je bilo zelanjavni vrt slovenije pa še marsikaj drugo,ampak ga je politika in tajkuni osušila do korenin,kot naprimer sahara.In dan danes se mi pomurci počutimo iztrebljeni in izropani.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2013 ob 11:08 gost gost

      To je že res, kar praviš "smrkci" ampak mi smo pa tudi samo zraven gledali, kajti naši politiki, naši župani tega niso preprečili. Pa bi lahko, če bi hoteli - će bi znali. Švicarji imajo samo kamen, skale..........pa od tega dobro živijo. Mi dobesedno živimo sredi kruha, pa smo lačni. Namesto tega nam hočejo vodilni zgraditi letalski muzej, Las Vegas, nam vsiliti "kao" turizem ......in hočejo izkoriščati geotermalno energijo.... Kruh jim očitno ni dovolj "fensi" za njihov imidž...... Kako dolgo še tako ?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2013 ob 11:44 JOJOJ gost

      Stepišnik in Gašpar Gašpar, pa kaj se toti delajo norca iz poštenih in delovnih Pomurcev.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2013 ob 12:42 brezposeln gost

      pa pride naslednji minister pa reče, lahko bi bilo....... , mine leto pa pride novi minister pa reče: lahko bi bilo.... itd, itd, pa se ministri napapcajo, včasih so se še oblekli in odidejo. Prekmurci pa dalje reveži.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.04.2013 ob 13:33 Bum Bum gost

      A naloga tega Zokijevega podrepnika Gašparja Gašparja Lopova Lopova Mišića je identifikacija še koliko-toliko dobro stoječih firm po Sloveniji, da se bo še kaj od njih pokradlo in pomagalo "obubožani" družini Pesjanković?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.04.2013 ob 18:21 gost gost

      Če bi se ljudje v Prekmurju malo samo skupaj pobrali in začeli nekaj delati samoinicijativno, ne pa da samo čakajo na pomoč od države ali koga drugega, bi takšni ministri hitro izpadli bebčki. Poznam ljudi, ki doma gojijo zelenjavo in jo samo hodijo prodajat v LJ in na Gorenjsko, kar dobro jim gre posel. Večina pa sedi doma in joče. Takšni so poligon za takšne ministre, ki nam hodijo prodajat buče in nam nakladat kako bi bilo, če bi bilo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.