https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: En dan resnice v Radencih

Radenci, 05.04.2013 ob 9:00  

Včeraj, 4. 4. 2013, je v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci ljubiteljsko dramsko društvo iz Sv. Jurija ob Ščavnici z 12-člansko izjemno igralsko zasedbo vseh generacij izvedlo Partljičevo komedijo En dan resnice.

Gledališčniki, katerih najmajša članica je še osnovnošolka, so se tokrat predstavili s komedijo domačega avtorja Toneta Partljiča, ki so ga po besedah režiserja Romana Mariča pri Sv. Juriju vzljubili že pred leti. Partljič jih je nedavno počastil tudi z obiskom na eni izmed zadnjih vaj in si ogledal celotno predstavo ter podal svoje mnenje in predlagal ideje za nove odrske rešitve.

Gledališka igra, ki so jo uprizorili je, med drugim, zanimiva med tudi s tega vidika, da je avtor v besedilo vključil alteregovsko figuro v podobi komediografa Ribiča, ki ravno na dan premiere svoje nove komedije umre. In kritiki, ki so doslej blatili njegovo umetnost, se takoj po novici o komediografovi smrti, začnejo klanjati njegovi veličini ...

V Enem dnevu resnice Partljič skozi oči dramskih oseb spregovori tudi o tem, kakšen odnos imamo Slovenci do humorja in komedije, pa tudi o odnosu publicistov in kritikov do domačih avtorjev. Komedija prikazuje tudi razmerje med kapitalom in trgom, saj si v igri neodvisni časopis Slovenka vigred, neodvisnosti ne more privoščiti, ker je financiran iz občinskih sredstev.

Organizator predstave je bil Javni sklad RS za  kulturne dejavnosti, Območna izpostava Gornja Radgona.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.