https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Denis Rajbar - gradbinec, ki je svojo poklicno pot pričel s štirinajstimi leti pri mešalcu

Grad, 10.4.2013  
Denis Rajbar, šef gradbenega podjetja Dengrad, je svojo pot v gradbeništvu začel kot pomočnik očetu pri mešalcu. Sedaj šef uspešnega gradbenega podjetja na Goričkem poskuša za ta poklic navdušiti čim več mladih z zaposlovanjem preko študentskih del in tudi z razpisano kadrovsko štipendijo za študenta/ko Višje šole za gradbeništvo.
 
 
 
 
rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in                                                                            ravnanje s človeškimi viri.
 
V družini Rajbar je poklic zidarja in gradbenega tehnika prisoten že več generacij. Tako je delo gradbenega delavca Denis lahko spoznaval že od malih nog. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval pri Gradu na Goričkem se je vpisal na Srednjo gradbeno šolo v Mariboru. Po končani srednji šoli se je vpisal še na Višjo šolo gradbeništva v Celju, kjer mu manjka samo še diploma. Ko se mu je porodila možnost zaposlitve, se je zaposlil kot pomočnik vodje gradbišča v podjetju Pomgrad, kjer je bil zaposlen dve leti in pol, vse bolj pa je v njem tlela želja po lastnem podjetju. Tako se je odločil in marca 2009 ustanovil svojo podjetje Dengrad gradbeništvo. 
 
Podjetje ustanovil v času krize
Po letu 2009, ko je večina podjetij zapiralo svoja vrata, se je Rajbar odločil, da se preizkusi kot samostojni podjetnik in kot pojasnjuje, te odločitve ne obžaluje. Trenutno 30 odstotkov del opravlja v sosednji Avstriji, zaradi dobrega in kvalitetnega dela pa jim tam obseg dela še narašča. Kot pravi, večina njihovega dela poteka za privat stranke, katerim se je potrebno prilagajati in upoštevati njihove želje, česar se tudi držijo, zato tudi lahko uspešno poslujejo.
 
 
Šef le na papirju
»Za dobro delo je potrebno dobro vzdušje v podjetju«, pove Rajbar. Z zaposlenimi se vse o delu dogovarjajo sproti, pred začetkom dela ali na samem gradbišču, on le koordinira in vodi tekoče posle. 
 
Raje delo na gradbišču kot urejanje papirjev
Vsako podjetje ima opravka s tono papirja, tako je tudi pri Dengradu. Čeprav raje dela z zaposlenimi na terenu, kjer je potreben že zaradi nabave materiala, vodenja in dela, je mnenja, »da dva para rok naredita več kot samo en par«, zaradi česar ga ob delu na terenu zjutraj ali zvečer čaka še kup pisarniškega dela. Delo v pisarni ureja sam, čeprav se, kot pravi, včasih z muko usede na stol za pisarniško mizo in uredi vse potrebno.
 
Šef mora biti na razpolago svojim zaposlenim
»Da si uspešen pri vodenju podjetja, moraš dobro poznati svojo stroko, biti moraš komunikativen, znati prisluhniti zaposlenim, biti razumljiv in dosegljiv, sprejeti kompromise ter ne smeš biti zvišan,« meni Rajbar. Sam zase meni, da premore te lastnosti. Pravi tudi, da je mehak šef, ki ne podpira avtoritativnega vodenja, saj se trda roka vodenja lahko hitro vrne na slab način. Raje se poheca s svojimi zaposlenimi ali pa ga ob prvi priliki skupaj 'smuknejo' na kakšen izlet. Njihov zadnji izlet je bil ogled skokov v Planici.
 
 
Vsakem poslu šteje zadovoljstvo stranke
Rajbar pravi, da je v gradbeništvu zelo pomembna točnost, upoštevanje rokov, natančnost, najbolj pa zadovoljstvo stranke. Letos ne ve napovedati, kako bo s točnostjo in roki, saj jim pošteno nagaja vreme in so z gradnjami že v zaostanku, čeprav se trudijo in delajo ne glede na vreme in razmere.
 
Ko se dela, se dela, ko se zabava, se zabava
Kljub temu, da vodi podjetje, se ne vidi, da bi bil kaj drugačen od ostalih. Drži se načela, da ko gre za posel, je ta na prvem mestu oziroma, ko se dela, se dela. Izven delovnega časa in izven gradbenega območja pa si kot vsak človek privošči zabavo in sprostitev. 
 
 
Pozimi gledajo kako naletava sneg
Ker zima velja za mrtvo sezono v gradbeništvu, smo povprašali, kako jo izkoristijo pri njih. »Nikakor. (smeh) To leto je katastrofa. Zaradi snega in slabega vremena krepko zamujamo z roki. Sedaj v aprilu bi morali začeti graditi že šesto hišo, a dokončujemo šele prvo. V gradbeništvu je tako, da se poleti dela dalj časa, tako rečeno od jutra do mraka, presežek ur se prenese v zimski čas in tako so delavci takrat doma,« nam pove Rajbar. Pri dogovarjanju za posel ne opazi razlik, pravi, da se pogajajo čez celo leto v enakem obsegu.
 
Z žensko v gradbeništvu že imel opravka
Dandanes se za študij gradbeništva odloča vse več žensk, ki se vse bolj uveljavljajo v tem moškem poslu. Sam je z gradbenico imel opravka, ko je bil zaposlen na Pomgradu, saj je bila njegova šefica ženska. Pravi, da se je od nje veliko naučil. Odkar je ustanovil svoje podjetje, pa se z ženskami v gradbeništvu ni srečal, in pravi, da mu niti ni prišlo na uho, da bi se iz sosednjih krajev katero dekle odločilo za ta študij. Sam je imel na faksu nekaj sošolk, a je bila najbližja iz okolice Ptuja. Prav tako misli, da njegova ekipa ne bi imela problemov z žensko na gradbišču in kot v smehu doda, bi je mogoče bili še veseli. 
 

TOP 5 Denisa Rajbarja

Naj svetovni voditelj oz. navdihujoča oseba: Stanko Polanič

Naj glasbena skupina/izvajalec: Modrijani

Najljubša knjiga: Je nimam

Najljubši kraj v Pomurju: Grad, Kuzma

Želja v življenju: Zdravje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2013 ob 11:46 gost gost

      premalo je takšnih.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2013 ob 12:16 jack gost

      Takšnih podjetnikov bi moglo biti več...

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2013 ob 12:20 Fusbaler gost

      Čestitke za pogum in drznost, takšne ambiciozne in uspešne mlade podjetnike še posebej v Pomurju nujno potrebujemo. Čim več uspehov tudi v prihodnosti...

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2013 ob 12:25 ... gost

      končno ste predstavile človeka, kera je vrejden toga. Fermo je postavo z nule, nika njemi je nej bilo k riti prinešeno. Delavec njemi je na prvon mesti, samo tak dale Rajbar!

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.04.2013 ob 14:08 Acc gost

      To ti je podjetnik ka oči se ostvaro. Bojte čedni. Da je sküjano se lejko gej.

      5 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.04.2013 ob 14:46 bad-boy gost

      tu ga predstavlate kak neksoga junaka, keri ma 80% pomurja zaposlenih...

      2 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.04.2013 ob 17:05 kl gost

      dober človek, pa kelko čujen tuj dober šef, samo tak naprej!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.04.2013 ob 17:42 Niko Jandl gost

      Denis je res sposoben in zraven še vredi človek. Vse dobro in veliko uspeha. mag. Niko Jandl, prof.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.04.2013 ob 18:56 stranka gost

      ...delo, ki ga prevzame podjetje Dengrad, je kvalitetno in strokovno opravljeno, kar lahko potrdi veliko zadovoljnih strank po širšem Pomurju in izven meja. Zaposleni v tem podjetju pa odražajo zadovoljstvo in pripadnost podjetju. Vse to pa je v tem kriznem času vrednota.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.04.2013 ob 19:22 gostja gost

      Tako prijetno je prebrati članek o dobrem podjetju in očitno še boljšem lastniku. Vse najboljše in obilo dobrega dela vam želimo ! Srečno in uspešno tudi naprej.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2013 ob 19:57 stric iz ozadja gost

      STANKO IN OSTALI STRICI V GRADBENISTVU A SE VI TUDI NAJDETE TUKAJ GOR KOT TA MLADI PODJETNIK ALI PA IMATE DOLGE ROKE DA SAMO KRADETE BOGI DELAVCI PA MINMALNO PLACO SRAM VAS BODI OSTALE GRADBENE FIRME KOT SO BILI VEGRAD SCT PRIMORJE KRASKI ZIDAR GRADIS ITD VSE JE TREBA ZAPRETI TAKO BANDO KI KRADE MASEN DENAR PA SRAM JIH BODI IN NAJ SI NAJ VZEMEJO VZGLED MLADEGA GOSPODA DENISA

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.04.2013 ob 20:23 Muvet gost

      RAJBAŠ JE LEGENDA!!! AJDE MUVET =)

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.04.2013 ob 20:58 gost gost

      @gost - stric iz ozadja, tele eno zabito, če si s Stankojon mislo Polaniča. Pogledni što je tomi oh in sploh Denisi navdihujoča oseba - STANKO POLANIČ !!! Ti praviš ka si naj Stanko vzeme za vzgled toga Denisa, tej Denis pa izjavi ka njemi je Polanič vzgled. Kakšo budalo si tij, lapaš neka brezveze pa se oameten delaš. Človik keri nema najljubše knjige (verjetno je tüdi nej nika čednoga še v življenji prečito) pa keromi je Polanič vzornik je za mejne nej nika ekstra.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.04.2013 ob 21:34 Joghy gost

      Tak bi rad nekaj napiso pa neman besed za tiste, keri ste najbole pametni na ton sveti. :) Vas trbej dati vladat. :) Te mo pa živeli kak lordi.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.04.2013 ob 6:44 gost-gost1 gost

      Toga trbej date za predsednika in direktora vseh firm, te je najbole pameten!! šti samo knige doma, tak boš sebe preživo, pa familijo če boš jo mel in še marsikoga!! Knjiga oz. listi in tude forumi prenesejo vse, tude takšoga kur... kak je gost-gost!!

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.04.2013 ob 8:51 gost----adam gost

      Tak je vsem dober kak pa te nika ne pijše kakše majo kaj plače ? Mijslin ka kaj dosta več od minimalca nega pa še poleti cejle dneve rintati kak zamorec .Hvala .

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. smrt
      11.04.2013 ob 12:07 smrt

      Kakšne so pa kaj plače nič ne omenjajo delavci pa venda nesmijo povedati .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.04.2013 ob 13:03 ena gost

      če bi bile plače tako slabe bi se delavci po nekaj mesecih mnjali,vendar kaj takega ni slišati.le tako naprej

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      11.04.2013 ob 18:50 gost gost

      zakaj vas vse tako zanima kakšne so plače? A je do zdaj kateri direktor podal to številko? Ni..ker je to njegova ter od delavcev stvar in ne vaša... in kot je rekel nekdo pred mano..če bi bile plače slabe bi se delavci menjali..tako pa so ves ta čas pri njemu. Vsak ki ga pozna ve, da je velika dobričina...

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      11.04.2013 ob 20:16 golst gost

      Več de takših, slabše de v naši državi,, penezi pod mizo, mimo davka.. fuj fej.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      11.04.2013 ob 21:04 aaa gost

      Kak so nevoščeni in nesposobni soboški betonci navalili!! lejko vas je sran!!

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      11.04.2013 ob 21:26 jaz gost

      Mislen ka podjetje Madjar d.o.o. ma dosti več izkušen z gradbeništvon, kot pa to mlado podjetje.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      11.04.2013 ob 21:27 đager gost

      lejpi jegermajstri tan ozadaj na polici, cukaš kaj denis cukaš?

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      11.04.2013 ob 22:09 xxl gost

      placa je taksa ka tisti ljudje ka delajo v avstrji bi vsi za nas delali ce bi znali kak je.Ce se pa stoj v zakone razmi pa zna kak je z placami vi samo bojte cedni pa te dalec prisli-... spravte se delat...

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      12.04.2013 ob 8:04 Hahaha gost

      Norci nemrejo v austriji delat ka tan morejo šprehati samo tou njin ostane. Ka do pa Plače kak v avstriji ka nebi se smejali. Bojte čedni glij fej lopov de Po prečne plače plačüvo. Ne serte. More velko familio mete kak činč prave vsi za nega.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      12.04.2013 ob 11:01 nemorem verjeti gost

      Taka fusija je v nasi drzavi...V firmi je res pravo vzdusje in delavci radi hodijo na delo...Place? Kaksne so so in ocitno niso tako slabe ker kot je ze omenjeno bi potem delavci odsli na boljse ampak ne gredo...Ce nekomu gre dobro in je uspesen ga ni potrebno takoj popluvati, se za svoj uspeh bori in za njega seveda tudi trdno dela...To je moje mnenje

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      14.08.2013 ob 10:08 iva gost

      Uspeh pomeni, da vztrajaš tudi potem, ko so drugi odnehali.(Feather) Čestitam za pogum.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.