https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Če ne v Sloveniji, bodo Sončni vrt odselili na Madžarsko

04.10.2010 ob 9:42  

Podjetje Sončni vrt, ki želi postati največji pridelovalec vrtnin v Sloveniji, še vedno čaka gradbeno dovoljenje in pridobitev evropskih nepovratnih sredstev. Če pri tem ne bodo uspešni, se bodo preselili v sosednjo Madžarsko.

Namen projekta Sončni vrt je vzpostavitev kontrolirane, intenzivne pridelave solatnih kumar, paprike in solate v zaščitenih prostorih na območju občine Beltinci, ob izkoriščanju toplotne energije, ki jo bomo pridobivali iz geotermalne vode. »Na projektu zaključujemo s prvo fazo, konec avgusta smo oddali prijavo na razpis za dodeljevanje sredstev iz naslova ukrepa Posodabljanje kmetijskih gospodarstev – novi izzivi in sedaj upamo, da bomo čim prej dobili pozitiven odgovor. Idealno bi bilo, če bi odločbo dobili to jesen, potem bi spomladi prihodnje leto na trgovske police že lahko poslali prve pridelke,« pravi izvršni direktor podjetja Agro Gorice Aleš Modic, ki je 56,25-odstotni lastnik Sončnega vrta. Če bi se vse izteklo po pričakovanjih investitorjev, bi se na zemljiščih pri Beltincih že jeseni začela nekatera gradbena dela.

Zaraščen del zemljišča, pod katerim se skriva geotermalna voda

Ni bilo ustreznih razpisov

Ob predstavitvi projekta javnosti so investitorji napovedovali prve vrtnine že v letu 2009 in kasneje spet v letošnjem letu, vendar se do zdaj ni pričela niti sama gradnja rastlinjakov. Kaj je razlog za zamik? »Celoten projekt se nam je precej zavlekel ravno zaradi pridobivanja vseh soglasij in dovoljenj ter razpisa za kmetijske subvencije. Od jeseni 2008 namreč ni bilo nobenega ustreznega razpisa za pridobitev nepovratnih sredstev. Ker se proizvodnja še ni pričela, smo utrpeli dodatne stroške, s tem pa se je povečal tudi strošek celotne investicije. Zamakniti smo morali tudi nekatera plačila in zagotoviti dodatne vire financiranja,« odgovarja Modic.

jašek vrtine

Madžarska ponuja veliko

Čeprav prvotni načrt predvideva postavitev plastenjakov in zaposlovanje v Beltincih, do leta 2014 naj bi zaposlitev dobilo 50 ljudi, pa so v začetku tega leta zaradi administrativnih ovir preučili opcijo selitve projekta na Madžarsko, ki je še vedno aktualna. »Zaradi prihodnje razširitve projekta na druge lokacije, smo že ob vstopu v projekt iskali dodatne lokacije in proučili tudi lokacijo na Madžarskem. Ker smo imeli toliko zapletov pri pridobivanju ustreznih dovoljenj, smo preučili možnost takojšnje selitve nekaj kilometrov iz Beltincev v sosednjo Madžarsko. Če se bo zapletlo tudi na razpisu za pridobitev kmetijskih subvencij in denarja ne bomo dobili, bomo celotni projekt prisiljeni selili v Madžarsko, kjer nam že ponujajo urejeno zemljišče, geotermalno vodo in finančno pomoč,« zaključuje Modic.

površina ob cesti Beltinci - Bistrica, kjer bodo morda nekoč stali rastlinjaki

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. viktor
      04.10.2010 ob 14:13 viktor

      ti rastlinjaki bi že stali, če bi v beltincih imeli sposobno občinsko upravo in občinski svet. upajmo le, da bo po volitvah sestava sveta drugačna, na ključnih mesti občinske uprave pa ne bo več "velespsobnih" slaveka in jerebica. kdor koli bo župan, bo moral v reorganizacijo občinske uprave pošteno zarezati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.