https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti predstavili zbornik o Jožefu Kleklu ml.

Murska Sobota, 06.04.2013 ob 7:30  

Včeraj so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavili zbornik Jožef Klekl ml.


Zbornik je v pogovoru z nekaterimi avtorji predstavil urednik Franc Kuzmič. O kroniki Jožefa Klekla ml. je spregovorila avtorica Mojca Horvat, o leposlovju Franci Just, z vidika duhovništva pa je Klekla ml. predstavil župnik iz Dolencev, Viljem Hribernik.

Zbornik je izdala Župnija Dolenci s pomočjo Občine Šalovci, uredniški odbor so sestavljali Iztok Fartek, Viljem Hribernik, Lojze Kozar, ml. in Franc Kuzmič. S strokovnimi prispevki so pri nastanku zbornika sodelovali številni avtorji: Jožef Smej, Vili Hribernik, Mateja Žižek, Stanislav Zver, Vinko Škafar, Lojze Kozar, Jelka Pšajd, Metka Fujs, Mojca Horvat, Franci Just, Jože Vugrinec, Franc Kuzmič, Peter Štumpf in Darja Kalamar Frece.

Jožef Klekl ml. je bil rojen 3. 3. 1879 na Krajni. Bogoslovje je študiral v Sombotelu in bil junija 1902 posvečen v duhovnika. Najprej je bil kaplan pri Sv. Juriju, nato v Rohoncu (1906), Turnišču (1907), v Murski Soboti (1910), od leta 1911 in vse do smrti pa župnik v Velikih Dolencih na Goričkem. Objavljal je nabožna besedila, zgodovinske in gospodarske vsebine pa tudi leposlovje. Še posebej zanimiv je, po mnenju Mojce Horvat, asistentke na filozofski fakulteti, njegov slog, ki je jedrnat, duhovit, nejasen, včasih preveč redkobeseden … Po njenih besedah kronika Jožefa Klekla ml. odseva značaj župnika (duhovnika) pa tudi kmeta in zelo dobrega družbeno-političnega opazovalca.

Po oceni profesorja Francija Justa nekje 10 odstotkov Kleklovega dela zajema leposlovje. Njegova sicer kratka besedila zajemajo s takrat novimi družbeno-gospodarskimi koncepti povezano tematiko. V Kleklovih besedilih se v pomembni vlogi pojavlja lik duhovnika, ki deluje pomirjajoče. V svojem delu Klekl ml. ostro obsoja alkoholizem, grešnost, ples (vir pohujšanja), hranilnice (strah za preveliko zadolževanje ljudi), odvetnike, izseljevanje in še kaj. Naklonjen pa ni niti ženskam, saj so v zgodbah pogosto nosilke slabih lastnosti.  

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2013 ob 9:45 gost gost

      Slik se ne da videti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      06.04.2013 ob 17:38 porabje

      Ov Klekl je tüdi dosta delo za prekmurščino, naj ostano kak pokrajinski kniževni jezik v novinaj, kalendaraj pa cerkvi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2013 ob 0:37 knjiga gost

      Hmmm, očitno je Klekl imel neke hude probleme sam s seboj. Mogoče je tudi trpel zaradi celibata, kot sedaj mnogi trpijo in ne priznajo. Da piše take neumnosti, kot je ples (vir pohujšanja) in še hujša zadeva. Naklonjen pa ni niti ženskam, saj so v zgodbah pogosto nosilke slabih lastnosti. Ta stavek pove vse o njem. Ne more nek normalen človek kar tako vseh žensk dati v en koš in jim pripisati slabih lastnosti. To kaže o njem zelo klavrno podobo.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. porabje
      12.04.2013 ob 10:37 porabje

      @knjiga Vsak človek ima napake, zato ne moremo čakati, naj bodo nekateri perfektni in sveti. In v prekmurskem kulturnem življenju še vedno "slavijo" nekatere osebe, ki so zelo huda dela imele.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.