https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat vladi: Pomurje potrebuje pomoč zaradi obilnih padavin

06.04.2013 ob 10:00  

Poslanec Jožef Horvat je v poslanski pobudi vlado pozval k ukrepanju zaradi posledic obilnih padavin v Pomurju.

Horvat, ki si je v sredo in četrtek ogledal posledice izdatnih padavin v Pomurju, je na vlado naslovil pisno pobudo, v kateri vlado prosi za takojšnjo proučitev razmer in za sprejem ukrepov za pomoč prizadetim v severovzhodni Sloveniji. V nadaljevanju v celoti objavljamo njegovo poslansko pobudo.

Pisna poslanska pobuda, 5. april 2013

Kot pomurski poslanec sem si v sredo, 3. 4. 2013, in v četrtek, 4. 4. 2013, v Pomurju ogledal katastrofalne posledice izdatnih padavin in se o problematiki pogovarjal s pomurskimi župani.
Podatki kažejo, da je v časovnem intervalu oktober 2012 - marec 2013 bila količina padavin v Pomurju čez 520 mm/m2. To je več kot 2/3 letnih padavin glede na dolgoletno povprečje (1961-1990; 781,5 mm/m2). Posledice nadpovprečnih količin padavin povzročajo državljanom probleme predvsem s previsoko podtalnico, stoječo vodo in razmočenimi tlemi.

Zato Vlado RS prosim za takojšnjo proučitev razmer in za sprejem ukrepov za pomoč prizadetim v severovzhodni Sloveniji zaradi katastrofalnih posledic nadpovprečnih padavin, ki povzročajo probleme predvsem s previsoko podtalnico, plazovi in s stoječo vodo.

Po ocenah kmetijske svetovalne službe so v jeseni 2012 kmetje na njivskih površinah posejali okrog 23.500 ha ozimnih žit in okrog 2.060 ha oljne ogrščice.

Aprilske snežne padavine in nizke temperature neugodno vplivajo na posevke ozimnih žit in oljne ogrščice. Ocenjuje se, da je več kot 60% njivskih površin Pomurja že kritično dolgo pod vodo, da posevki propadajo (ocena več kot 15.000 ha). Na setev jarih žit kmetje ne morejo računati, saj je z današnje perspektive težko napovedati, kdaj bo obdelava njiv zaradi razmočenosti sploh možna. Ocenjuje se, da bo pri ozimnih žitih in pri oljni ogrščici škode najmanj 50%.

Želim opozoriti tudi na travnike, ki zaradi prevelike količine padavin propadajo in na porušen sistem kolobarjenja. Zaradi razmočenosti in strukture tal se ljudje v gričevnatih predelih soočajo z drsenjem tal, ki uničuje obdelovalne njivske površine in stanovanjske in gospodarske objekte.

Župani pričakujejo čimprejšnja natančna navodila Vlade RS, da bi tako lahko s skupnimi močmi in v okviru možnosti državljanom čim hitreje in čim učinkoviteje pomagali.

V pričakovanju učinkovitega ukrepanja Vlade RS Vas lepo pozdravljam,

Jožef Horvat
poslanec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2013 ob 9:54 gost gost gost

      Pa še mariborsko škofijo mora zaprositi. Garantiran (ne)uspeh.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2013 ob 10:14 smrkci gost

      Pomurec.com že enkrat sem te opozoril da če brišeš komentarje potem jih NE objavljaj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2013 ob 11:19 gost gost

      ka boš pa lapo zdaj tu nekaj, cejlo leto te nega čuti ka bi gdaj kakšno rejč za Prekmurje vouščo, zdaj pa izkoriščaš naravno nesrečo za svojo promocijo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2013 ob 13:28 voda gost

      Ehh, Džouži pa sereš klanfe. Zaj bo podtalnica tebi služila za promocijo. Ko si imel še oblast v rokah si bil tiho. Še tvoj smrkavec Tonin je glasoval za Kućanov privilegij. Dobro ka ste padnoli kak stranka z oblasti itak nikaj neste napravili. Enouk pa more biti kunec teh pomoči kmetom. V gospodarstvi tudi nihče ne dobi pomoči, če mu posel propade zaradi konkurence iz vzhoda. JU in kmetje so kak Kočevski medvedi. Stalno bi bili na državnon cecki.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.