https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Sv. Jurij na Goričkem: »Svojega župnika ne damo, drugega nočemo!«

Sveti Jurij, 07.04.2013 ob 16:00  

Tako so v en glas danes klicali farani pred cerkvijo v Svetem Juriju na Goričkem.

Do demonstracij je prišlo zaradi nenadne premestitve župnika Martina Vőrőša s strani škofije, ki naj bi se v roku treh dni izselil, vodenje cerkve pa naj bi začasno prevzel župnik od Grada. Temu so farani odločno rekli "ne" in se od zgodnjega jutra zbirali pred cerkvijo in s tem poskusili preprečiti načrtovano premestitev.

V petek je župnijski svet dobil pismo škofa dr. Petera Štumpfa, v katerem je pisalo tudi: »Spoštovani člani ŽPS! Sporočam Vam, da sem g. Martina Vőrőša zaradi zdravstvenih težav razrešil službe župnika pri Sv. Juriju v Prekmurju. Razrešitev nastopi v nedeljo 7. 4. 2013 ob 12. uri. Do 20. ure zvečer se mora g. Martin Vőrőš naseliti v Domu Janka Škrabana v Beltincih. Gospod dekan Ivan Kranjec bo v nedeljo, 7. 4. 2013 pri sveti maši ob 7.30 uri ljudem oznanil mojo odločitev. Župnijo bo od 7. 4. 2013 od 12. ure najprej upravljal do prihoda župnika, to je do 31. 7. 2013 župnijski upravitelj Župnije Grad g. Marko Magdič.«

Članica župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) Jožica Fükaš je v imenu ŽPS-ja povedala: »Župnik mora ostati! Nočemo novega župnišča brez njega. Kakor je on prevzel prejšnjega župnika tako imenovanega Gaborja in za njega skrbel do smrti, si on zasluži isto nego in mesto do svoje smrti v tem župnišču. Tisti, ki redno obiskujemo svete maše, vemo, da je cerkev pod njegovim vodstvom napredovala, vemo tudi, da vestno opravlja svojo delo. Nikoli ni izpustil ali zapustil svete maše, opravil jo je od začetka do konca, kakor se spodobi. Vemo, da ima župnik zdravstvene težave in da ni več tako poskočen in hiter kot nekoč, zato če že, naj mu škof odredi pomoč, nikakor pa ne zamenjavo, saj ne bomo nikogar spustili v cerkev. Prav tako se nam zdi, da bi z zamenjavo župnika nekdo profiliral, saj so v ozadju umazani posli. Jezi nas, da se škof ni posvetoval z svetom, ampak je tako odreagiral in odrešil našega župnika, ki je med nami že 22 let.«

Nočejo zamenjave župnika, ampak začetek gradnje župnišča

Na "kraj zločina" je prišel tudi župan občine Rogašovci Edvard Mihalič, katerega veliko faranov krivi, da je odgovoren za deložacijo župnika. Povedal je, da župnika zelo spoštuje in mu nikakor ni do njegove zamenjave. Problem je nastal samo zaradi gradnje trga pred župniščem in samega župnišča. Kot pravi župan je projekt obnove trga vreden čez 600.000 evrov in si občina ne sme privoščiti, da ga ne bi uredili do dogovorjenega roka, se pravi do julija. Prav tako pravi, da ko bo položen tlakovalec pred cerkvijo, ne bo možno s stroji voziti po novem tlakovcu in šele takrat pričeti z gradnjo župnišča, saj bi to uničilo tla.

Ker je že nekaj časa vztrajno ponavljal, da naj začnejo z gradnjo župnišča, a se to ni zgodilo, se je osebno obrnil na škofa in zaprosil za pomoč, da se bodo gradnje tudi dejansko pričele. Poudaril pa je, da z zamenjavo župnika nima nič in do tega trenutka za to sploh ni vedel. Župniku so v stari policijski postaji v Rogašovcih ponudili opremljeno stanovanje, vse za namenom, da bi čim prej lahko pričeli z obnovo oziroma gradnjo. Ponudili so tudi pomoč pri vodenju gradnje župnišča, ki jo je občina pripravljena plačati.

Farani so se strinjali z predlogom župana, da napišejo peticijo in jo odnesejo škofu, kjer se vsi podpisani strinjajo s tem, da se župnik ne zamenja. Prvi jo je podpisal sam župan. Prav tako so se strinjali, da bodo gradnjo župnišča poskusili v čim krajšem času pričeti, saj si izpeljave tega projekta želijo vsi.

Orglar, zakaj si zaklenil orgle?

Farani pozivajo tudi Dominika Giderja, naj se opraviči in pojasni, zakaj je med mašama zaklenil orgle, ki so last cerkve in zapustil svoje mesto. Zaradi tega pri drugi sveti maši, ki je potekala ob 10.00 uri niso mogli uporabljati orgel in peti na koru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija