https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škofija: Župniku Vöröšu suspenz

Murska Sobota, 08.04.2013 ob 17:59  

Po tem, ko so verniki župnije pri Sv. Juriju na Goričkem včeraj pripravili protest proti odločitvi škofa, da njihovega župnika razreši župnije in ga naseli v dom starejših v Beltince, je danes izjavo za javnost podala tudi škofija. Župnik Vöröš je sedaj suspendiran in ne sme več maševati, podeljevati zakramentov, prav tako pa tudi ne sme več upravljati s cerkvenim premoženjem.

Izjavo škofije podajamo v celoti:

IZJAVA ZA JAVNOST ZA ŽUPNIKA MARTINA VÖRÖŠA V ŽUPNIJI SVETI JURIJ V PREKMURJU

V medijih je že objavljena novica o župniku Martinu Vöröšu, zato Škofijski ordinariat Murska Sobota daje za javnost naslednje sporočilo: Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je župnika pri Sv. Juriju v Prekmurju Martina Vöröša zaradi zdravstvenih težav, ki so posledica dolgotrajne odvisnosti od alkohola, s 7. aprilom 2013, razrešil službe župnika v omenjeni župniji. S tem datumom naj bi se naselil v Domu Janka Škrabana v Beltincih, kjer bi ob medicinski oskrbi lahko nadaljeval zdravljenje.

Gospod Martin Vöröš je bil sicer nekaj časa v bolnišnici v Mariboru, vendar je bilo zdravljenje neuspešno, saj ni hotel sodelovati z zdravniki. Stanje odvisnosti se je nadaljevalo. Škof je bil večkrat sam ali pa skupaj s soboškim dekanom Ivanom Kranjcem pri župniku, se pogovarjal z dekanijskimi duhovniki in nekaterimi člani Župnijskega pastoralnega sveta ter z zdravniki o možnosti pomoči, toda vse brezuspešno. Župnik vse pogosteje v vinjenem stanju mašuje, vodi pogrebe in opravlja druga bogoslužna dejanja. Zaradi odvisnosti od alkohola župnik ne zmore voditi župnijske pisarne, saj so matične  knjige neurejene. Prav tako nihče nima pregleda o finančnem poslovanju župnije. To je toliko bolj pomembno sedaj, ko poteka obnova župnišča in okolice. Škof je hotel, da bi župnijo Sv. Jurij v Prekmurju začasno upravljal župnijski upravitelj pri Gradu, g. Marko Magdič, dokler s 1. avgustom 2013 ne bi nastopil novi župnik, ki bi sprejel vse tekoče posle in vodil župnijo.

Gospod Vöröš je dekanu Ivanu Kranjcu, dne 4. aprila 2013, v navzočnosti g. Alojza Benkoviča in dr. Franca Zorca povedal, da v nedeljo, 7. aprila, ne bo maševal in da naj pride kdor hoče. Sveti maši bi morali biti ob 7.30 in ob 10.00. Prvo mašo bi daroval dekan Ivan Kranjec, drugo  pa beltinski kaplan g. Luka Rajf. Oba duhovnika sta prišla pravočasno v cerkev. Med obema mašama naj bi ljudem povedala o razlogih za župnikovo razrešitev in o nadaljnjih škofovih odločitvah glede reševanja nastalih razmer v župniji. Gospod Vöröš je s pomočjo nekaterih vernikov obema duhovnikoma to preprečil. Z nekaterimi posamezniki je naščuval ljudi, da so množično prišli v cerkev in nato ob začetku svete maše, ki jo je imel namen darovati dekan, protestno vsi do zadnjega zapustili cerkev. Beltinskega kaplana pa so nekateri možje z grožnjo nasilne fizične odstranitve izgnali iz cerkve. V obeh primerih je potem maševal g. Vöröš.

S tem dejanjem je gospod Vöröš odpovedal pokorščino škofu ordinariju, ki je kazniva po Zakoniku cerkvenega prava (kan. 1371, par. 2) in je k temu spodbudil tudi ljudi.  Za svoje namene je g. Vöröš zlorabil sveto evharistijo in jo sprevrgel v uporniško manifestacijo. Zlorabil je duhovniško službo in cerkveno pravo predvideva za to kazen (kan 1389, par. 1). V župniji Sv. Jurij v Prekmurju je tako razdrl edinost med verniki ter verniki in škofom, ki je dolžan vsej Cerkvi pospeševati in zahtevati skupno disciplino in spolnjevanje vseh cerkvenih zakonov (kan. 392, par.  1  in 2). Gospod Martin Vöröš tako ni več v edinosti s škofom in duhovniki. Gospod škof mu je z dnem 9. aprila 2013 izrekel suspenz od duhovniške službe v zadevah, ki jih določa kan. 1333, par. 1  in par. 2. S tem je g. Vöröšu prepovedano opravljanje vsakršne oblasti svetega reda, maševanje, spovedovanje, delitev drugih zakramentov, oznanjevanje Božje besede in kateheza. Ne sme več upravljati s cerkvenim premoženjem. Tako preneha odgovornost škofa ordinarija do njega. Ko bo pa pripravljen kar koli storiti zase in svoje zdravje, pa mu je ordinarij pripravljen pomagati. Še vedno velja možnost za naselitev v Domu Janka Škrabana. V tem primeru lahko nastopi preklic suspenza.

Škof ordinarij ne more zagotoviti psihofizične varnosti duhovnikom, ki bi naj opravljali pastoralno dejavnost v župniji svetega Jurij v Prekmurju, zato do nadaljnjega v tej župniji ne bo svete maše in drugih verskih obredov, razen pogrebov. Verniki naj se v vseh zadevah obračajo na gospoda Marka Magdiča, župnijskega upravitelja pri Gradu.

msgr. Franc Režonja, generalni vikar

Murska Sobota, 8. 4. 2013

 

Preberite še: Protest faranov proti odločitvi škofa

    Fotogalerija