https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Jürjevška godba na pihala - neprofesionalci, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko

Sveti Jurij ob Ščavnici, 9.4.2013  

Pihalna godba Sv. Jurij ob Ščavnici oz. po domače Jürjevška godba že 15 let združuje ljudi iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici in njene okolice, ki imajo željo po izvajanju glasbe in druženju.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Mlado društvo z raznolikim repertoarjem glasbe

Kulturno društvo sestavljajo ljudje, katere povezuje in zbližuje prav ljubezen do glasbe ter želja po druženju. V svoji vrsti imajo kar nekaj mladih, zato se za njihovo zamrtje ni bati. Tudi drugače je društvo mlado, saj so prav lani praznovali 15 let obstoja in uspešnega delovanja.

Njihovi začetki segajo v februar 1997, ko se je enajst godbenikov, ki so tudi ustanovni člani, zbralo pri Branku Kreftu v Kutincih in pričelo s prvimi vajami. Vse od takrat se KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici ukvarja z izvajanjem glasbe za vse priložnosti. Repertoar godbe je raznolik in primeren za vse priložnosti. Nastopajo na otvoritvah in drugih svečanih prireditvah, gasilskih veselicah, porokah, rojstnih dnevih, pogrebih,..., skratka na vseh prireditvah in dogodkih, kjer si zaželijo tovrstnega načina izvajanja glasbe. Izvajajo koračnice, polke, valčke in klasične koncertne skladbe ter tudi zabavne skladbe. Dvakrat doslej so igrali tudi za Dejana Zavca, ibn sicer ob njegovem prihodu iz ZDA in  ob njegovi osvojitvi naslova. Vsaj enkrat letno pripravijo samostojni koncert, tradicionalno pa sodelujejo v vstajenski procesiji na dan Velike noči, v povorki ob občinskem prazniku, ob novem letu... 

Godba ob svojih začetkih še ni imela ustreznih prostorov za vaje, manjkali so tudi določeni instrumenti in kar je najpomembnejše, imenovan ni bil niti kapelnik. Sčasoma so se stvari uredile, občina je finančno podprla godbo in s tem omogočila njen razvoj. Od leta 2012 njihove vaje potekajo v KUS-u, v Zeleni dvorani. Predvsem gre zahvala Matiju Kovačiču, prvemu dolgoletnemu kapelniku Jürjevške godbe, ki se je močno trudil, da je danes takšna kot je. Od leta 2010 jo dograjuje in nadgrajuje sedanji strokovni vodja, g. Slavko Ahlin.

Neprofesionalci, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko

V godbi trenutno deluje 31 članov, ki jim »dirigira« Slavko Ahlin. Sedanji dirigent je nasledil Matijo Kovačiča, ki je godbo vodil prvih dvanajst let, torej od ustanovitve pa vse do leta 2010, ko je vodenje godbe predal sedanjemu dirigentu in kapelniku. Kovačič je s sodelovanjem pustil v godbi pomemben pečat, saj je pomagal pri sooblikovanju godbe v obliki, ki deluje danes. Njegovo strokovno vodenje in prispevek sta bila za godbo, njeno delovanje in obstoj, izjemno pomembna. Z novim »kapelmajstrom« so jurjevški godbeniki, v jubilejnem letu 2012, med drugim prvič imeli intenzivne vaje.

V godbi igrajo sami neprofesionalci, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko, poleg tega pa si štejejo v veliko čast, da nimajo izposojenega niti enega godbenika iz drugih godb ali kot se to strokovno imenuje, nimajo niti enega »substituta«. Vaje imajo približno 45 - 50 krat letno, vse, ki želijo sodelovati, pa vabijo da se jim pridružijo ob sredah med 19. in 20 uro. 

Petnajst let je za nekoga malo, kratko obdobje, za našo, jürjovško godbo, je to kar nekaj let, v katerih smo doživeli veliko lepih trenutkov ob glasbi in medsebojnem druženju. Ob ustanavljanju naše godbe si nisem predstavljal, da se bo tako hitro popolnila, predvsem pa, da bomo imeli toliko mladih, glasbeno nadarjenih in izobraženih godbenic in godbenikov“, je pred kratkim optimistično in malce šaljivo povedal takratni predsednik Pihalne godbe občine Sv. Jurij ob Ščavnici Branko Kreft. Slednjega je pred kratkim zamenjal Matjaž Rožman.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.