https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vodja murskosoboške avtocestne baze Tratar opozoril na težave, ki jih pestijo

Murska Sobota, 10.04.2013 ob 13:48  

Družba za avtoceste v RS (Dars) je v minuli zimi porabila rekordnih 48.000 ton posipnih materialov in skoraj poldrugi milijon litrov kloridov. Kot so se danes v Murski Soboti pohvalili predstavniki Darsa, so zagotavljali optimalne razmere za promet na avtocestah in hitrih cestah ter bili uspešnejši od družb v sosednjih državah.

Dars je v tej zimi vzdrževal 606 kilometrov avtocest in hitrih cest, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti, 460 delavcev z 260 vozili pa je ceste plužilo in posipalo že pred uradnim začetkom zimske službe in tudi po njegovem zaključku. Prvič so šli na ceste 27. oktobra 2012 in nazadnje 2. aprila letos. Povprečno so na kilometer porabili 79 ton soli.

"Letošnja zima je bila izjemno dolga, saj je trajala šest mesecev in pol in po nekaterih podatkih je to najhujša zima v zadnjih 40 ali celo 50 letih. Imeli smo izjemne razmere, poleg normalnega sneženja tudi izredno močno burjo, katere posledic nismo mogli ustaviti, zameti pa so bili tako visoki, da smo morali promet celo ustavljati," je na novinarski konferenci povedal član uprave Darsa Franc Skok. Veliko poškodb, ki so v tej zimi nastale na cestišču, so že začeli odpravljati, za kar imajo predvidene tri milijone evrov.

Zima jih nikoli ne preseneti, težave naredijo tuji vozniki

Zima Darsa nikoli ne preseneti, po Skokovih besedah pa je bilo veliko nestrpnosti pri tujih voznikih, predvsem tovornjakov, ki niso spoštovali navodil, da je treba iti pozimi na pot z ustrezno opremo. Zato so imeli veliko težav zaradi zdrsov, izločali so vozila po svoji presoji, najbrž kdaj tudi prepozno, je dodal.



Po njegovih besedah se bo morala naša država pogovoriti z Italijo, Madžarsko in Hrvaško za bolj usklajeno zapiranje meje in izločanje vozil, kar so že predlagali ministrstvu za infrastrukturo, ki je zadolženo za komunikacijo z drugimi državami.

Preozka Pomurka predstavlja številne težave plužnim ekipam

Vodja avtocestne baze Murska Sobota Stanislav Tratar, ki skrbi za 62 kilometrov avtocest, pa je opozoril na težave cestarjev zaradi preozke pomurske avtoceste, ki nima odstavnih pasov, vozni in prehitevalni pa sta ožja kot na običajnih avtocestah.

Težave imajo zlasti pri izločanju tovornjakov. "Takrat so počivališča hitro polna, vozila pa prihajajo z vseh strani in parkirajo na voznem pasu. Takrat smo nemočni, ker s plugi ne moremo mimo, tako da moramo nasproti po lokalnih cestah, da splužimo drugo stran avtoceste," je povedal Tratar.

Le-ta je še dejal, da je sicer letošnja zima prekašala vse zadnje zime, tako po številu snežnih dni, kot tudi po količini snega. To je potrdil s konkretnimi podatki in sicer da so na pomurski avtocesti letos porabili štirikrat več soli kot lani, oziroma skoraj štiri tone.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2013 ob 14:43 bad-boy gost

      ka se pa oni lejko hvalijo? zakoj? ka kda je sneg šau ga je na hitri cesti bilo okoli 5 cm! zato se hvalijo? ...

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2013 ob 9:42 eden gost

      njih edino v predoraj sneg ne preseneti...drugače pa so to totalni nesposobneži

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2013 ob 10:27 velkisneg gost

      Ka de gučo okouli toga pucanja. Darsovci še poštenoga snejga nejso vidli. De trebalo malo v Alpe. Ka jin tan pokažejo kak se puca. Toga uni ne poznajo. bedarija ka se sploj o ten guči ka je nekaj čisto rutisnkega. Po ton se vidi kakšna družba smo in kakšni butci ka se razpravla o čisto rutinskih stvareh. Ka nedo zaj šče tej ka so pucali predlagali za kakšne medalje in državan odlikovanja.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2013 ob 10:44 z gost

      Lastna hvala-cena mala!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.