https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svet tudi o smiselnosti plačevanja parkirnin

Murska Sobota, 12.04.2013 ob 18:00  

Včeraj je potekala 18. redna seja Mestnega sveta Občine Murska Sobota, na kateri so svetniki med drugim sprejeli Zaključni račun proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2012 in po daljši razpravi zavrnili sklep o določitvi parkirnine na urejenih javnih gramoznih parkirnih površinah. Med kadrovskimi zadevami so potrdili le direktorja javnega zavoda Pomurskih lekarn Ivana Zajca, o ostalih pa bodo odločali v četrtek, ko se bo seja nadaljevala.

Mestni svetniki so v drugi obravnavi sprejeli odlok o nalogah ter kriterijih in merilih za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti Mestne občine Murska Sobota. S tem odlokom se določajo kriteriji ter merila za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti, kot ožjih delov občine iz sredstev, ki so določena v proračunu Mestne občine Murska Sobota. Krajevne skupnosti in mestne četrti bodo po drugi obravnavi imele tudi pristojnost izvedbe tistih investicij in investicijskega vzdrževanja ožjega dela, ki niso predmet javnega naročanja.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Mestni svetniki so tudi sprejeli odlok o ustanovitvi in delovanju Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Murska Sobota. Sestava Sveta za preventivo sicer ni bistveno drugačna, kot je bila doslej, so pa podrobneje urejene pristojnosti v zvezi z imenovanjem Sveta za preventivo, saj je bil način zbiranja predlogov s strani zainteresiranih organizacij v praksi nedorečen, kar je privedlo do nezadovoljstva nekaterih organizacij s tega področja, ki niso zadovoljne s samim načinom zbiranja predlogov, kot tudi s samim načinom imenovanja. Odlok torej samo podrobneje ureja naloge, sestavo in način delovanja Sveta za preventivo ter usklajuje dosedanji način imenovanja in delovanja sveta za preventivo z novim Zakonom o voznikih, zato ne prinaša nobenih novih obveznosti.

O načinu izvajanja zbiranja komunalnih odpadkov

Prav tako so sprejeli Odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota. Ta odlok določa način izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju občine. Cilji so predvsem povzročiteljem komunalnih odpadkov zagotavljati dostop do storitev javne službe in zasledovati doseganje ciljev operativnih programov in predpisov s področja varstva okolja na ravni države in občine. Bistveno pa je, da stroške zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov plača njihov povzročitelj. Podrobnosti bodo podrobneje uredili v drugi obravnavi.

Zaključni račun proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2012

Mestni svet je sprejel Zaključni račun proračuna MO MS za leto 2012. Prihodki proračuna so bili v preteklem letu realizirani v višini 16.468.491,98 EUR oziroma 86% glede na plan, odhodki pa v višini 17.543.470,00 EUR oziroma 86,1% glede na predvidena sredstva po veljavnem proračunu. Iz navedenega sledi, da znaša proračunski primanjkljaj v bilanci 1.074.978,02 EUR.

V nadeljevanju je Dušan Bencik predlagal možnost delitve deleža dobička javnega zavoda Pomurskih lekarn med ustanovitelje. Murskosoboški župan ter kasneje potrjeni direktor družbe Ivan Zajc sta pojasnila, da v družbi takšne odločitve sprejema Svet zavoda z enim predstavnikom iz posamezne občine, kar onemogoča kanaliziranje dobička brez soglasja večine v tem svetu.

Za opravljeno delo v krajevnih skupnostih pod 1000 prebivalcev po novem 9 ur mesečno

Med drugim so svetniki tudi spremenili Pravilnik o določitvi plačil za funkcionarje, člane organov občine in člane delovnih teles v Mestni občini Murska Sobota in sicer v delu, kjer je določeno plačilo za predsednika sveta krajevne skupnosti. Ta je imel za opravljanje neprofesionalne funkcije pravico do plačila za opravljeno delo v krajevnih skupnostih nad 1000 prebivalcev v višini 12 ur mesečno, v krajevnih skupnostih do 1000 prebivalcev  pa v višini 6 ur mesečno. Slednji je po novem upravičen do plačila za delo v višini 9 ur mesečno.

Sklep o določitvi parkirnine na urejenih javnih gramoznih parkirnih površinah, na katerih parkiranje ni časovno omejeno

Cilj tega sklepa je bil poenotiti zakonodajo glede plačjivosti parkirnine, saj je trenutno urejena z dvema različnima aktoma. Svetniki pa so ob tem tudi izpostavili problematiko glede plačljivega parkiranja na javnem gramoziranem parkirišču ob murskosoboški bolnišnici, kjer so nekateri izrazili nezadovoljstvo z uvedenim plačljivim režimom in dostopom do parkirišča. Drugi pa so izpostavili problem izumiranja mestnega središča, zaradi plačljive modre cone v le - tem. Po burni razpravi se je h glasovanju prijavilo le 11 svetnikov, kar je pomenilo, da niso bili sklepčni ter tako sklep ni bil sprejet.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2013 ob 7:45 ???? gost

      Po slikah,sodeč jih kar veliko manjka ?Izgleda,da smo občani dobri samo kadar so volitv,ko pa so enkrat za nami,se svetniki in svetnice požvižgate za nas,glavno da je sejnjina.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2013 ob 17:42 ide ze idnauk gost

      Tej zupan je center mesta dokoncno vnico. Mesto duhov je Sobota gratala. Komaj cakam ka odijde.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.04.2013 ob 18:05 Idi tij gost

      vej pa vse mora potrditi mestni svet. Kak ti je zdaj župan kriv?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.04.2013 ob 18:07 Gost gost

      Isto kak pri muzi. Potrdo jo je mestni svet, kriv pa zupan :)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.04.2013 ob 18:51 muzeki ne mjavkajte gost

      Pri muze je župan zavajo svetnike, ka je pejneze za muzo pogojeval s sprejemom rebelansa. Če pa rebalens ne bi bil sprejeti se ne bi mogla kotlovnica na 1 OŠ zamenjati. Tude za parkeranje je bilau isto, pravo je ka de uvedo po cejlon mesti, zdaj je pa napravo tak, ka je samo v centri trbej plačati eno ulico dale pa je šenki. S ten je lidij iz centra vo stiro. Župan je vztrajo na sprejemi toga odloka za plačevanje parkiranja,

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.04.2013 ob 18:57 muzeki ne mjavkajte1 gost

      muzeki ne mjavkajte,če ti kaj ne paše ne parkeraj tan ge se more plačati.Po cejli sloveniji se plačuvle,zato se naj v M.S. tudi.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.04.2013 ob 19:12 flex gost

      kak je celec odleto, SDS-ovij svetnikof nega več na slikaj :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.04.2013 ob 10:21 mazek gost

      kak njin je se smešmo v toj zablujenoj opčini.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2013 ob 23:14 Flex si slejpi? gost

      Ka sta pa te martinuzi pa mešič na sliki, njeva sta tude vo staupila iz SDS? Kelgo ge znan nej.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.