https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 ključev do bogastva

13.4.2013  

Vsakega vsaj po tihem zanima, kako priti do bogastva, do denarja. Čeprav denar sam po sebi ni zadosti za našo srečo, pa daje vsaj osnovno eksistenco, pogoje za določene stvari, posebno v današnjih časih…..In če bi vam namignili, da obstaja 10 ključev do bogastva? Napoleon Hill je omenjeno skrivnost raziskoval več kot dvajset let – in jo našel. Mi vam jo razkrivamo.


Ko je Napoleon Hill pri enem od predmetov na univerzi dobil za nalogo napisati serijo zgodb o uspešnih posameznikih, je med drugim uspel intervjuvati tudi železarskega magnata g. Andrew-a Carnegie-a. V dogovoru z njim je kasneje opravil razgovore z vsaj 500 super-premožnimi in vplivnimi posamezniki v ZDA z namenom, da sestavi povzetek, ki bi lahko služil kot recept za uspeh povprečnemu človeku.

Opravil je razgovore z res pomembnimi osebnostmi svojega časa kot so npr. Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Henry Ford, Elmer Gates, Charles M. Schwab, Theodore Roosevelt, William Wrigley Jr, John Wanamaker, WIlliam Jennings Bryan, George Eastman, Woodrow Wilson, William H. Taft, John D. Rockefeller, itd

Postal je tudi svetovalec Andrew-a Carnegie-a in z Carnegie-ovo pomočjo je tako sestavil filozofijo uspeha, ki je temeljila na mislih in iskušnjah omenjenih finančnih in gospodarskih mogulov svojega časa. Nastala je klasika Think and Grow Rich.

V vsakem poglavju te knjige je omenjena skrivnost služenja denarja, ki je prinesla bogastvo več sto izjemno bogatim ljudem, ki jih je pazljivo analiziral v večletnem obdobju.

Poglejmo te univerzalne zakone uspeha, principe, ki jih je odkril in bodo delovali za vsakega, ki jih hoče spremeniti v dejanja.

Želja po uspehu

Sama želja po uspehu in denarju sicer še ne zadošča, da se bosta uspeh in denar resnično zgodila, vendar je prvi pogoj. Če želja vključuje določen, točno izdelan plan k uspehu, katerega se držimo, ne glede na padce in ovire, potem je uspeh neizbežen. Vendar naj že tu omenimo, da želja mora biti nekako podzavestna, a  hkrati naše misli ne smejo biti okupirane samo z denarjem, saj je pomembna vsebina, ki nas pritegne, ideja, katero razvijamo, samo delo. In ne nazadnje, pomembno je da ne gremo preko tujih žrtev do uspeha, denarja in da v naš uspeh vključimo vse vrednote.

Vera v uspeh

Raziskave so pokazale, da je bila vera v uspeh in samozavest tisto skrivno orožje, ki je najuspešnejše ljudi na svetu neomajno vodila, da so vztrajali do konca, ne glede na karkoli. Vera v uspeh in njihove ideje.

Pomembno pri vsem je, da imamo poleg vere jasen cilj v življenju, ki ga želite doseči, jasen smisel življenja, saj velika razpršenost med tisočimi stvarmi ne pripelje do osebnega zadovoljstva, niti do uspeha, enako razpršenost med idejami ne vodi k uspehu.

Za spoznavanje idej, lastnih vrednot, krepitev samozavesti in vere v ideje ter uspeh so na voljo različne tehnike (avtosugestija, meditacija…)

Znanje in  viri informacij

Pomembno je zavedati se znanj, ki so potrebna pri določeni dejavnosti, pri tem pa presenetljivo ni naj pomembnejše, če določeno znanje posedujete sami, ampak, da znate poiskati vir informacij, ki jih v trenutku potrebujete.

Domišljija

Domišljija je naš izvir vseh idej. Če prav pomislimo, je vse, kar je človek ustvaril skozi stoletja vir idej, ki pridejo iz njegove domišljije. Ustvarjalna domišljija je brez omejitve, Hill pa je prišel do dognanja, da lahko človek ustvari prav vse, kar si zamisli.

Organizacija

Organizirati si čas in vse obveznosti je zelo pomembno. Pri tej točki pa poglejmo še vodenje, kateri so glavni atributi uspešnega vodenja, slabosti in napake.

Atributi vodenja: neomajni pogum, samonadzor, izostren občutek za pravičnost, neomahljivost, načrtovanje, navada, da delaš več, kot si plačan, prijetna osebnost, sočutje in razumevanje, obvladanje podrobnosti, pripravljenost prevzeti polno odgovornost in sodelovanje.

Obstajata dve obliki vodstva. Prvo in daleč najbolj učinkovito, je vodenje z soglasjem, in z sočutje privržencev. Druga je vodstvo s silo, brez soglasja in sočutjem do privržencev.

Med desetimi glavnimi vzroki za neuspeh pri vodenju pa je Hill odkril naslednje :  nesposobnost za organiziranje podrobnosti, nepripravljenost opravljati kakršno koli delo, pričakovanje, da bodo plačani za tisto kar vedo, ne za tisto kar storijo, strah in ukvarjanje s konkurenco, pomanjkanje domišljije, nepotrpežljivost, pretirano poudarjanje svoje voditeljske vloge (strah, ki nadomesti vzpodbudo) ter nedostopnost.

Navajamo pa še 30 neugodnih vzrokov, ki vplivajo negativno na posameznika v njegovem poslovnem delovanju: neugodno dedno ozadje, pomanjkanje opredeljenih vrednot v življenju, pomanjkanje ambicioznosti, neizobraženost, pomanjkanje samodiscipline, slabo zdravstveno stanje, neugodni vplivi iz otroštva, odlašanje, pomanjkanje vztrajnosti, negativna osebnost, pomanjkanje nadzora nad seksualno energijo, želja da bi dobili nekaj za nič, nesprejemanje odločitev, strahovi, napačna izbira partnerja, napačna izbira sodelavcev, predsodki, napačna izbira poklica, pomanjkanje koncentracije, premalo navdušenja, nestrpnost, nepripravljenost na sodelovanje, posedovanje moči, ki ni pridobljena s trudom, nepoštenost, samoljubje, ugibanje namesto razmišljanja, pomanjkanje kapitala.

Odločnost

Natančna analiza več kot 25.000 moških in žensk, ki so doživeli neuspeh, je razkrila dejstvo, da je pomanjkanje odločitev na seznamu 30 glavnih vzrokov za neuspeh. Odlašanje je zelo pogosto med ljudmi, pogosto pa izvira iz naše nesamozavesti, ali nezaupanja vase. Mnogokrat naši bližnji ne verjamejo v nas, zato je zelo pomembno, da se obkrožimo s pozitivnimi ljudmi okrog sebe,  s tistimi ljudmi, ki zaupajo v naše dosežke.

Vztrajnost

Odstopanje od lastnih ciljev je zelo pogost, najpogostejši od vzrokov za ne uresničitev  zastavljenih ciljev.  Na to, zakaj ne vztrajamo, vplivajo številni dejavniki, lahko da ne verjamemo v uspeh, lahko si premalo želimo določenega cilja, lahko imamo premalo samodiscipline in delovnih navad, smo premalo borbeni, lahko pa imamo tudi premalo vzpodbud iz naše okolice.

Obstajajo različni načini za krepitev vztrajnosti, med njimi najpogostejši pa so: jasno definirati cilj, ki ga želimo doseči, jasna določitev postopnih planov, omejitev negativnih vplivov iz okolice, ki ne verjame v nas,  krepitev odnosov z ljudmi, ki so pozitivni in posedujejo podobno filozofijo do življenja, kot mi sami, ali nas vsaj spodbujajo pri naših načrtih.

Moč uma, naša podzavest in možgani

Če bi se posameznik zavedal resnične razsežnosti moči svojega uma, bi se ga posluževal v dosti večji meri, so ugotovile raziskave. Pri tem pa še opišimo vire znanja, pri čemer je pomembno poudariti, da se nikar ne smemo omejiti na enostranske vire. Znanje lahko črpamo iz lastnih nomejenih virov, izkušenj, znanje pridobljeno v šoli, knjižnicah, ki so dostopne vsakomur, povezav z osebami, ki določeno znanje posedujejo. Slednje je ključno,  že Ford je znal povedati, da »ni važno, koliko veš določeno stvar sam, ampak če v danem trenutku veš, kdo bi znal določeno znanje posedovati.«.

Prav podzavest je tista, ki ključno vpliva na naše delovanje, aktivna pa je noč in dan. Ne moremo je povsem nadzorovati, vendar lahko nanjo postopoma vplivamo z avtosugestijo. Podzavest deluje na naše želje, ko je povezana z  našo vero, da bodo stvari uspele.

Če je res, da naša podzavest deluje hitreje, kot zavest, se je potrebno seznaniti z čustvi. Pozitivna čustva so vir uspeha, negativna ga ovirajo. Obstaja sedem pozitivnih čustev, ki ustvarjajo ustvarjalen napor: želja, vera, ljubezen, spolna privlačnost, navdušenje, romanca in upanje. Nasprotno pa sedem izredno negativnih čustev zavira našo ustvarjalnost, uspeh ter nam jemlje energijo: strah, ljubosumje, jeza, sovraštvo, maščevanje, pohlep in vraževerje.

Torej je naš cilj, da poskrbimo za pozitivna čustva, ki bodo čez čas prišla v našo podzavest.

Ko spodbujate ali krepite visoko stopnjo vibracij, um postane dovzeten za vibracije misli, ki jih sprejema iz zunanjega sveta. Katere misli boste sprejemali, je odvisno od vaše negativne, ali pozitivne naravnanosti. Naša podzavest je neke vrste »pošiljateljska postaja«, preko katere se prenašajo misli. Pomembno vlogo ima ustvarjalna domišljija, upoštevati pa moramo načelo delovanja podzavesti, domišljije in avto-sugestije.

Skrivnost spolne moči  in šesti čut

Transformacijo spolne moči lahko enostavno razložimo kot ene vrste prehod spolne energije, oziroma njene usmeritve v neko drugo obliko. Dokazano je, da so moški, ki so dosegli visoko stopnjo uspešnosti, znali svojo spolno energijo usmeriti v kreativnost, po navadi pa imajo tudi veliko željo po spolnosti, v svojih raziskavi odkriva med drugim Hill.

Izpostavil je 10 dražljajev, ki so gonilna sila uspeha, prvi med njimi so konstruktivni, zadnja dva pa rušilna in ne prineseta nič dobrega:

Želja po spolnosti

Ljubezen

Želja po slavi

Glasba

Tesen odnos med dvema osebama

Zavezništvo dveh ali več ljudi, ki posedujejo podobno razmišljanje, poglede na svet…

Trpljeneje preganjanih

Sugestiranje

Alkohol

Mamila

Zelo zanimiva dognanja iz njegove raziskave pa so tudi ta, da so največje uspehe dosegli moški nad 40. Letom njihove starosti, ko je njihova želja po spolnosti nerazpršena, jo znajo usmeriti v ustvarjalnost ter je združena z romantiko, ljubeznijo in spolno privlačnostjo do določene osebe.

In če se nenazadnje dotaknemo še šestega čuta, katerega pomen Hill poudarja v svojih člankih in knjigi, je šesti čut nekaj, kar deluje pri nekaterih močno in je vir ustvarjalne domišljije. Uporablja ga relativno malo število ljudi, vendar tisti, ki jo uporabljajo , so pogosto geniji. Pravzaprav so se genialne ideje zmeraj dokazljivo rodile iz šestega čuta.

Vse zgoraj našteto je po raziskavi Napoleon Hilla ključno za naš uspeh, tudi če prenesemo uspeh na druga področja, izven poslovnih okvirjev. Uspeh, skrivnost vsega biva torej globoko v nas in vsak posameznik bi moral priti do ključa svoje uspešnosti znotraj samega sebe. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2013 ob 1:22 gost gost

      ZANIMIV PRISPEVEK.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2013 ob 13:21 melita gost

      centerzasocijodelomsobotajeodvezelotrokudootroškegadotatkatonipravičnoz

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2020 ob 21:34 aleš gost

      lepo in resnično!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2021 ob 13:30 knjigarna Cangura gost

      Celoten set knjig Napoleon Hilla je na voljo pri nas na https://www.cangura.com/napoleon-hill S kodo EKONOMIST 10% popusta na nakup!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.