https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski otroci zbrali 235 ton elektronskih odpadkov

17.04.2013 ob 8:00  

V Pomurju se je minuli konec tedna uspešno zaključila akcija zbiranja odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih baterij pod imenom »E-odpadke ločuj in okolje varuj!«. V ozaveščevalni akciji, ki je potekala med 15. marcem in 12. aprilom, je sodelovalo 24 pomurskih  osnovnih šol. Otroci  so uspeli zbrati 235 ton elektronskih odpadkov, kar znaša točno 2,3 kilograma na prebivalca. Vsekakor gre za najboljši uspeh tovrstnih akcij v Sloveniji doslej.


V akcijo se je vključilo 24 pomurskih osnovnih šol, pri zbiranju elektronskih odpadkov pa so se pridružili tudi številni predstavniki lokalnih skupnosti. Najboljše so se odrezali učenci osnovne šole Beltinci, kjer so skupno zbrali kar 11 velikih gospodinjskih aparatov, 475 televizorjev, več kot 4000 manjših gospodinjskih aparatov, 1500 sijalk in 15.000 baterij. Zmagovalna šola si je tako prislužila koncert znanega slovenskega glasbenika, katerega si bodo učenci lahko sami izbrali, z žrebanjem pa bodo podelili tudi druge nagrade, med njimi tudi Gorenje hladilnik.

Pobudnika akcije "E odpadke ločuj in okolje varuj", podjetje ZEOS v sodelovanju s Saubermacher Komunalo iz Murske Sobote, sta nad uspehom akcije pozitivno presenečena, saj gre za res velike količine odpadkov. Po besedah direktorja podjetja ZEOS, Emila Šehića, niso pričakovali tako dobrih odzivov in so z rezultati zelo zadovoljni. »Tovrstne akcije pripomorejo k ohranjanju čistejšega okolja in naše najmlajše na zabaven način vzgajajo v duhu trajnostnega razvoja in povečani skrbi za naravo.« še dodaja Šehić.

V sklopu akcije je bilo na ogled tudi multimedijsko solarno vozilo E – transformer, ki s potujočo razstavo še dodatno izobražuje o življenju odpadkov tudi po roku njihove uporabe. Namen akcije, ki jo podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, je tako ozaveščati mlade pa tudi njihove starše ter o pomembnosti zbiranja in recikliranja odpadkov. Akcija se nadaljuje po drugih slovenskih krajih in šolah, zaključila pa se bo oktobra letos.

Eva Celec, foto: Primož Zanoškar

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.