https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Melita Hajdinjak - matematičarka iz Tropovec, ki je tudi športnica

17.4.2013  

Melita Hajdinjak je sicer rojena v sosednji Avstriji, vendar se je družina vrnila v Slovenijo, natančneje v Tropovce. Trenutno je zaposlena na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kot asistentka za področje matematike. Za svoje delo je prejela že veliko nagrad.


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

V času, ko sta oče in mati začasno delala v Gradcu v Avstriji, bila sta »gastarbeiterja«, jima je 20. junija 1977, na svet privekala deklica Melita. Ko je bila stara komaj leto dni, so se vrnili v domovino, saj sta starša že pred tem v poznih popoldanskih in večernih urah (po službi v Avstriji) gradila hišo v Tropovcih. Melita ima v Tropovcih še vedno stalno bivališče, čeprav že od leta 1996 študira in dela v Ljubljani.

Ne mara učenja na pamet

Melita je osnovno šolo obiskovala na Tišini, potem se je vpisala na Gimnazijo Murska Sobota. Gimnazijo je zaključila z odliko, bila je tudi zlata maturantka. Kljub vsemu na gimnazijska leta nima tako lepih spominov, saj se ni preveč rada učila na pamet. Še najraje je imela matematiko, nemščino, tudi angleščino in telovadbo.
Čeprav so mnogi pričakovali drugače, se je po maturi odločila za študij matematike; vpisala se je na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani. "Spomnim se, da me je bilo zelo strah tega, kako bo na to odločitev reagirala moja profesorica matematike, ki jo še vedno zelo cenim," razlaga Melita. Vendar jo je naravoslovje pritegnilo predvsem, ker rada analizira in rešuje probleme različnih vrst. Pri naravoslovju jo privlačijo izzivi, kompleksnost in širina potrebnih znanj. Poleg tega so naravoslovne in tehniške vede tudi gonilo tehnološkega in družbenega napredka.
Po uspešno opravljeni diplomi se je kot mlada raziskovalka najprej vpisala na podiplomski študij elektrotehnike, kasneje pa še na podiplomski študij matematike. Na Fakulteti za elektrotehniko je doktorirala leta 2006, na Fakulteti za matematiko in fiziko pa leta 2012.


"Imam svoje zahteve in principe"

Uspešna Pomurka je zaposlena na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kot asistentka za področje matematike. Več časa kot pripravam in izvajanju pouka pa v službi posveča raziskovalnemu delu in delu na aplikativnih projektih. Tudi administracija in druge obveznosti na fakulteti niso zanemarljive. "Služba mi je všeč, čeprav sem včasih govorila, da ne bom poučevala in si tudi sedaj velikokrat zaželim, da bi mi za raziskovalno delo ostalo več časa," dodaja Melita.
Na vprašanje, kako jo sprejemajo študentje, zelo težko odgovori, lahko pa pove, da ima kljub nekoliko bolj sproščeni naravi svoje zahteve in principe.

Dober inženir ne more biti slab matematik

Za vse tiste, ki preveč ne marate matematike, nam je Melita razložila, da je matematika zagotovo najbolj eksaktna veda, ki uči analitičnega mišljenja in sklepanja. Posebej všeč je Meliti to, da v njej ni mesta za prazno besedičenje. Starogrška beseda mathematikos sicer pomeni ljubezen do učenja.
In kako matematiko približa študentom? "Nekateri študentje pravijo, da razlagam po osnovno- ali srednješolsko in jim ni treba posebej napenjati možganov, da bi snov razumeli. Vsekakor delam na tem, da bi študentje čim prej dojeli, da dober inženir ne more biti slab matematik, in da bi gradnike, ki so jim posredovani, začeli zlagati v novo celoto," nam pojasni naša sogovornica.  

 

Prejemnica različnih nagrad

Melita je prejela razne nagrade, zanjo najpomembnejše pa so: nagrada Franca Močnika, ki jo je na Fakulteti za matematiko in fiziko prejela za diplomsko delo s področja matematike, Pomurska raziskovalna nagrada, ki jo je prejela za doktorsko disertacijo s področja elektrotehnike oz. umetnih inteligentnih sistemov, ter Vidmarjeva nagrada za celovito in uspešno pedagoško delo na Fakulteti za elektrotehniko, ki jo je prejela leta 2011 na slovesnosti ob tednu Univerze v Ljubljani. "V letu 2013 sem predlagana za prejemnico "Svečane listine Univerze v Ljubljani" mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke," še doda.
Prav vsake izmed naštetih nagrad se je talentirana Pomurka zelo razveselila, saj je vsaka izmed njih zaznamovala določeno obdobje njenega življenja. Težko bi katero izpostavila, najbolj pa jo je presenetila Vidmarjeva nagrada.

V prostem času športnica

Pomurska asistentka priznava, da je raziskovalne probleme zelo težko pustiti v službi in ji dela nikoli ne zmanjka. Večino prostega časa, ki si ga vzame, pa nameni športu. V Športnem društvu Team Turbo Tropovci opravlja organizacijsko in trenersko delo, aktivna je tudi pri delu Triatlonske zveze Slovenije.  
Kot nam je za konec zaupala Melita, nima posebnih načrtov za prihodnost: "Življenje rada vzamem tako, kot se mi ponudi. Iz vsake situacije in odločitve poskušam narediti najboljše, kar lahko."

 

Melitinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Angela Merkel

Knjiga: Stephen Hawking: Kratka zgodovina časa

Glasbena skupina/izvajalec: Gossip, Xavier Naidoo

Kraj v Pomurju: Nima izbranega najljubšega kraja, vsepovsod je lepo.

Želja v življenju: Ostati pozitivna in poštena.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2013 ob 11:20 alennn gost

      me je učila na fakulteti, odlična asistentka, prijazna in pozitivna!

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.02.2022 ob 12:44 Angela Merkel gost

      Hahahahahahaha.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.