https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

London - največje evropsko mesto, ki privablja na milijone turistov

18.4.2013  

Obstaja Velika Britanija, obstaja Anglija in obstaja London. Vse skupaj spada skupaj, vendar strogo vzeto London nima veliko skupnega s preostalim Britanskim svetom. V Londonu je vse drugačno: ljudje, moda, trendi, kultura in vsakdanje mestno življenje. Milijoni turistov prihajajo v to mesto in večina jih je navdušenih nad njihovo podzemno železnico, njihovimi dvonadstropnimi avtobusi in taksiji.


Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Anglija je postala kraljevina , ko se je Viljem Osvajalec po zavzetju mesta dal okronati z akralja Britanije, kar so potem naredili vsi britanski monarhi. Ta angleški vladar je dal postaviti tri gradove, da bi Anglosasom pokvaril veselje do upora: Baynardov in Montfichetov grad ter Tower of London.  

V 16. stoletju se je London razcvetel. Takrat se je popolnoma zrasel z bližnjo prestolnico Westminister City in postal središče britanskega imperija. Od takrat je eno najpomembnejših evropskih trgovskih mest ob Severnem morju, čeprav sploh ne leži neposredno na morju, temveč na bregovih Temze okoli 30 km od njega. Takrat se je razcvela tudi kultura, kar je povzročilo nastanek številnih gledališč, med katerimi je najslavnejše gledališče Globe Williama Shakespeara.

V 17. stoletju je velik požar uničil skoraj dve tretjini mesta. Sir Wren je bil odgovoren za obnovo številnih zgradb in cerkva, med drugim tudi za katedralo sv. Pavla. Zaradi uničenja stanovanjskih hiš v mestu so se bili številni prebivalci prisiljeni naseliti zunaj mestnega obzidja, kar je pripeljalo do nastanka številnih predmestij.

Do preloma iz 19. v 20. Stoletje je London zrasel v največje mesto na svetu in je bil v tistem času politično in gospodarsko najmočnejše mesto na svetu. V tem obdobju so postavili veliko pomembnih zgradb in zasnovalištevilne trge, med katerimi so tudi Trafalgar Square, zvonik z Big Benom, Westminstrska palača, Royal Albert Hall, Muzej Viktorije in Alberta, Tower Bridge in Londonska univerza.

Buckinghamska palača je uradno domovanje britanske kraljeve družine v Londonu od leta 1837. To je tudi uradna kraljičina rezidenca, palačo pa uporabljajo tudi za različne sprejeme in zabave. Nekateri deli palače so celo leto namenjeni tudi zunanjim obiskovalcem, med poletnim časom pa je na voljo za ogled stalna zbirka dragocenosti kraljice matere, kot so Rembrandtove in Rubensove slike, ter kiparska dela Canove in Chantreya, pa tudi najfinejši porcelan in deli francoskega in angleškega pohištva. Buckinghamsko palačo je leta 1761 kupil George III za njegovo ženo in od takrat je ta palača znana kot »kraljičina palača«. Ta palača ima zato zelo bogato zgodovino in je bila že večkrat obnovljena, saj je med rugim preživela tudi obe svetovni vojni.

Nikjer drugje v Veliki Britaniji ne najdemo toliko znamenitosti kot V Londonu. Tu so kar štirje kraji, ki jih je Unesco uvrstil med svetovno kulturno dediščino. To so park Greenwich, Westminstrska palača in opatija, Kraljevi botanični vrtovi in Tower of London. Med posebne privlačnosti pa spadaju tudi veliko kolo imenovana Londonsko oko pa tudi veliki muzeji in galerije. Za tiste, ki se raje zadržujejo zunaj, pa so londonski parki kot nalašč za dalješe sprehode.

Tudi za občudovalce kulture je v britanski prestolnici na voljo marsikaj. Od zunaj so večinoma moderni kulturni gradovi videti kot betonski bunkerji, ponujeni program pa je na visoki ravni. Tak je naprimer center umetnosti Barbican. Priložnosti, da bi tu videli ali slišali kakšno predstavo, nikakor ne bi smeli zamuditi.

London pa ima ob svojem mestnem vrvežu tudi oaze miru. Na zahodnem koncu mestnega središča je znameniti Hyde Park. Obsežni park je bil nekoč kraljevi revir, prizorišče krvavih dvobojev in usmrtitev, pa tudi napetih konjskih dirk, med drugo svetovno vojno pa velikanska njiva s krompirjem. Danes pa je to oaza svežega zraka za oboževalce sonca, ki vabi na vožnjo s čolnom po jezercu Serpetinu. Poleg tega je v njem govorniški kotiček, kjer lahko vsakdo pove svoje mnenje naključni publiki.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2013 ob 19:26 MUFC gost

      bil že parkrat, pa šče parkrat ziher iden...;)

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      04.10.2016 ob 15:39 kralj tomaž gost

      to je super! mogoče je malo preveč znanstveno povedano in otroci nič ne razumemo ampak je uredu!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.