https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vrtci in osnovne šole v slogu »Odpadno je uporabno«

Murska Sobota, 22.04.2013 ob 18:05  

Pomurski ekološki center je v sodelovanju s podjetjem Saubermacher-Komunala Murska Sobota d.o.o. s priložnostnim kulturnim programom, ki so ga pripravile pomurske eko šole in vrtci, obeležil svetovni Dan Zemlje v nakupovalnem centru Maximus v Murski Soboti.

 

Ob tej priložnosti je podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota d.o.o. ob zaključku natečaja »Plastenke naše prijateljice 2012/2013« podelilo priznanja in nagrade zavodom (pomurskim ekovrtcem in pomurskim ekošolam), ki so bili najuspešnejši pri ustvarjanju izdelkov iz odpadnih embalažnih materialov. Slogan letošnje predstavitve delovanja pomurskih ekošol in ekovrtcev je: »Soočimo se z nevarnostmi klimatskih sprememb in ohranimo zemljo.«

Z ustvarjanjem v slogu natečaja »Odpadno je uporabno« je sodelovalo kar 16 zavodov

V šolskem letu 2012/2013 so natečaj razpisali že sedmič, namen natečaja pa je bil vspodbuditi mlade k ustvarjanju iz odpadnih embalažnih materialov. V preteklih letih je bil natečaj razpisan v obliki zbiranja plastenk po zavodih, med tem ko je novost letošnjega natečaja bila, da so sodelujoči lahko ustvarjali iz odpadnih embalažnih materialov (plastične, kovinske, sestavljene – tetrapak in papirne embalaže).

V natečaju v šolskem letu 2012/2013 so bili povabljeni vsi zavodi na območju EU Murska Sobota in šest občin na območju UE Lendava, kjer podjetje opravlja gospodarsko javno službo zbiranja in prevoza odpadkov. Sodelovalo je 16 zavodov, med njimi pa letos prvič tudi štiri osnovne šole iz občin UE Lendava, kjer podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota od 1. Marca 2012 vrši gospodarsko javno službo zbiranja in prevoza odpadkov.

 

35 edinstvenih izdelkov

Sodelujoči na natečaju so izdelali kar 35 zelo zanimivih, edinstvenih ter tudi uporabnih izdelkov, katere je ocenila tri članska strokovna komisija, v sestavi akademskaga slikarja Jožeta Denka, lesarske tehnice Danile Krpič, direktorja Pomurskega ekološkega centra Milana Bogataja in predstavnice zaposlenih podjetja Saubermacher - Komunala Jasmine Škaper. Ocenjevali so predvsem na podlagi naslednjih kriterijev: ekologija (kako odpadne materiale ponovno uporabiti), estetski izgled, likovna ustvarjalnost, izvirnost, ideja, zgodba oz. sporočilo, ki ga izdelek skriva.

Za najboljši izdelek iz plastenke 250 evrov

Najboljši izdelek v kategoriji vrtcev U. II. In III. Triade osnovne šole ter srednje šole je bil nagrajen z denarno nagrado v višini 250 evrov. V kategoriji vrtec je zmagal izdelek otrok Vrtca Beltinci, Enote Mlinček Ižakovci, ki prikazuje »Cirkuško areno«. Ocenjevalce je izdelek likovno zelo pritegnil. Narejen je estetsko, barvno zelo atraktivno, sovpada z življenjem otrok in je privlačen za njihove oči. V kategoriji OŠ - I. triada je ocenjevalno komisijo najbolj navdušil izdelek »Stol«, delo učencev DOŠ Prosenjakovci - preprost, a hkrati privlačen izdelek. Kategorija OŠ - III. Triada je prinesla nagrado izdelku »Mulekula«, delo učencev OŠ Beltnci, izdelek pa je povezan z njihovim učnim načrtom in služi kot učni pripomoček, ki mu je dodana celo legenda. V zadnji kategoriji-srednje šole je zmagal izdelek »Večnamenska vrečka« dijakov Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.