https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

DU Murska Sobota: »Pomagamo si, se družimo in gojimo svoje konjičke«

Murska Sobota, 23.4.2013  

Obiskali smo Društvo upokojencev Murska Sobota ter bili zelo presenečeni, kako aktivne in organizirane so posamezne skupine. Ustvarjajo na področju kulture, se družijo, pa tudi prostovoljno si pomagajo. »Želimo biti vzgled mlajšim generacijam,«pravijo. Pa si poglejmo, na katerih področjih so vse aktivni...


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Tri obdobja obstajajo v našem življenju, vsa s  svojim namenom, koristnostjo in s svojim čarom bivanja. Vsak posameznik se od nas znajde v rasti, prispeva k razvoju in pride do obdobja zrelosti.  In če je  »jesen življenja« čas, ko pobiramo svoje sadove,  vse kar smo v življenju ustvarili, potem lahko tedaj delimo znanje, nasvete, izkušnje, vso modrost  mlajšim  ter uživamo tudi sami vse te pridobitve.

Uživamo tudi trenutke življenja, se družimo ter še naprej ustvarjamo.  Tako je lahko to obdobje še kako plodno in še kako koristno. Društvo upokojencev Murska Sobota živi za ta načela. Že od leta 1975 v posameznih sekcijah delujejo na posameznih področjih, se med sabo povezujejo, aktivno delujejo na področju sociale, kulture, športa,  izletov ter družabništva.

Vedo, da se morajo med sabo povezovati  in si vzeti čas drug za drugega, posebno, če pogledamo stanje v državi, ki ni nič kaj prijazno tudi za upokojensko populacijo. Zato se med drugim tudi oni zavedajo svoje odgovornosti v domači lokalni skupnosti, v katero se želijo vključevati, prispevati k uspešnejšemu razvoju mesta, ustvarjati s svojim pridobljenim znanjem. Želijo biti vzgled mlajšim generacijam, po drugi strani pa se še zmeraj razvijati, saj se učenje nikoli ne konča. Pod vodstvom predsednice društva Angele Novak, jim vse to lepo uspeva.

Štiri komisije delujejo v okviru Društva upokojencev – na področju sociale, kulture in izobraževanja, športa in rekreacije ter stanovanjskih vprašanj. Pa poglejmo najprej Komisijo za socialno in zdravstveno varstvo, ki je v teh časih še kako pomembna.

Organizirana pomoč pomoči potrebnim posameznikom

Starost je obdobje, ko so nekateri tudi osamljeni, ali rabijo pomoč na socialnem, morebiti tudi zdravstvenem področju. V  kriznem času se na žalost potrebe  po pomoči posameznikom poglobijo, torej tudi starejšim, zato tudi v DU pod vodstvom Marije Horvat prav posebej  razvijajo program »Starejši za višjo kakovost življenja doma«. Že sedem let prostovoljke obiskujejo starostnike, stare nad 69 let, izvajajo ankete, v sodelovanju z RK, Mestnimi četrtmi, Karitasom in CSD nudijo humanitarno pomoč socialno ogroženim, pa tudi konkretno pomoč.

 Lansko leto so obiskali čet 130 starejših oseb, podarili veliko prehrambenih in drugih vrednostnih bonov ter paketov oblačil. Kar pa starostnikom največ pomeni, so  pogovori v hudih trenutkih, branje in prinašanje stvari iz trgovine, ki ima v sebi humano vrednost ter prinese tisti topel občutek pri srcu, ki ga ne more zamenjati prav ničesar drugega na svetu.

Prostovoljcev, ki so večinoma upokojenci, je trenutno 20, med tem ko deluje tudi medgeneracijska pomoč, ki je prav prijetna izkušnja za vse vključene in kjer sodelujejo predvsem študentke socialne službe.

Marija Horvat –vodja Komisije za socialno in zdravstveno varstvo, je l. 2012 dobila priznanje za naj prostovoljko leta, ko je s svojim 20. Letnim delovanjem kot prostovoljka in koordinatorka  komisije s svojim strokovnim delovanjem vnesla nove in uspešne metode v skrbi za starejše, da le ti živijo manj osamljeno. Ob sami podelitvi, ki je potekala v Ljubljani, ji je izročil priznanje s čestitkami sam bivši predsednik Danilo Türk.

Na področju socialne komisije in zdravstvenega varstva poteka tudi pravno svetovanje in svetovanju na področju sociale svetovanja vsem, ki to področje potrebujejo.  

Naj še omenimo tu komisijo za stanovanjska vprašanja, ki je že prenekaterim socialno ogroženim starostnikom omogočila prijeten dom za bivanje. Prošenj je v teh časih sicer več, kot so povedali, a vsem seveda ne morejo ugoditi, a najpomembneje pa je, da se trudijo.

Ustvarjalnost v jeseni posebej zaživi

Kaj je lahko lepšega, ko ni  več službenih obveznosti in lahko znova obudimo brezmejno svoje konjičke? Morda so to naše skrite sanje iz mladosti, ki si jih takrat nismo upali razvijati, ali smo jih s  prihodom otrok in službe opustili. Razcvetejo se lahko v polni meri v tretjem obdobju našega življenja in takrat se rodijo zanimivi hobiji.

V DU MS Delujejo skupine na področju likovne in literarne dejavnosti, založništvo, izobraževalne dejavnosti, pevski zbor in ročna dela, s poudarkom na kulturni dediščini, komisijo za kulturo in izobraževanje pa vodi Elizabeta Rožman Ruža.

In kaj je lahko prijetneje – so povedali člani Mešanega pevskega zbora »Vladimir Močan«, ki ga vodi Matija Horvat- kot deliti pesem med ljudi? »Saj kdor poje zlo ne misli,« so preprosto argumentirali svoje veselje. Tedensko se dobivajo na vajah, ki so napolnjene z dobro voljo, druženjem, pa tudi delom in pridnostjo. Sodelujejo na prireditvah, koncertih, otvoritvah, literarnih večerih, likovnih razstavah, ipd. Posebno se vsako leto veselijo samostojnega letnega koncerta, revije pevskega zbora DU Pomurja, odzovejo pa se tudi na pogrebnih slovesnostih na željo svojcev. Izdali so seveda že samostojni CD, pod imenom »So najlepše pesmi…,« v svojem življenju pa so gotovo že slišali ogromno takih, zato so z lahkoto zbrali in zapeli 14 prečudovitih skladb. Predsednica zbora je Irena Morčič.

Pravijo da risanje pomirja, v barvah pa se izrazi razpoloženje. Čudoviti raznovrstni izdelki vsako leto nastajajo pod čopiči članov Likovne sekcije »Mozaik«. Pod vodstvom Ernesta Bransbergerja se srečujejo enkrat mesečno in takrat ustvarjajo, svoja dela pa razstavljajo na likovnih razstavah v domačem okolju in izven, doslej že v Murski Soboti, Ljutomeru, Ingolstadtu, Monoštru in v Porabju. Poseben čar imajo likovne kolonije, kjer pride posebej do izraza likovna ustvarjalnost, svoja likovna dela pa podarjajo tudi v dobrodelne namene.

Nič manj ustvarjalna ni Literarna sekcija, ki vsako leto izda zbornik »Shojene poti«, sodeluje na literarnih in glasbenih večerih, literarnih natečajih doma in v tujini ter na literarnih razpisih. Knjižne izdaje predstavljajo tudi v oddaji »Srebrne niti«, na radiu Murski val, ki jih lahko poslušajo ljubitelji poezije in proze. Sekcijo vodi Olga Gutman, njihov mentor pa je Karolina Kolmanič, ob vspodbudi in pomoči obeh tako nastajajo prelepi stihi, zgodbice ter druga literarna dela iz bogatega zaledja  ustvarjalnih duš.

Gotovo ste kdaj že videli ročna dela na Trejzinem in Mikloševom senju, morda je kdo prejel tudi čestitke ob Božiču in Novem Letu  - zanimive izdelke članov Delavnice ročnih del. Mali copatki, vuzenske remenice, novoletne čestitke ter druge mojstrovine, ki imajo pridih domačinosti, nastajajo izpod njihovih spretnih in potrpežljivih rok. Izdelki imajo večkrat tudi uporaben namen, z njimi pa želi društvo  ohraniti tudi kulturno dediščino. Sekcijo vodi Dragica Vlaovič.

Zdrav duh v zdravem telesu

Šport je posebej pomemben med upokojenci za ohranjanje psihofizične kondicije. Tega se komisija za šport in rekreacijo posebej zaveda, zato vodje posameznih sekcij posebej vzpodbujajo svoje člane pri posameznih aktivnostih ter se veselijo vsakršnih uspehov. V društvu se upokojenci lahko udeležujejo šaha, streljanja, balinanja, športnega ribolova, kolesarjenja, plavanja, rekreacijske gimnastike, vrtnega kegljanja in pikada, vodja komisije za šport pa je Štefan Sapač.

Vadba in treningi potekajo po določenem urniku, sodelujejo na regijskih in drugih tekmovanjih, posebej pa se veselijo seveda zmag in pokalov, ki krasijo omare v pisarni društva.

Druženje in zdrav duh sta pri vseh športnih sekcijah najpomembnejša, so povedali člani društva, a kljub temu nekaj tiste zdrave športne tekmovalnosti ostane, zato je najprej treba izpostaviti tri ekipe, ki dosegajo največ uspehov. Šahisti, ribiči in strelci dosegajo največ zmag na regijskem in tudi državnem tekmovanju, s tem da tudi ostale sekcije prinašajo prekrasne pokale. Zares veliko jih je opaziti na omarah v njihovi pisarni, na Kocljevi 4, kjer je tudi sedež društva.

Prav minuli vikend so nove zmage doprinesli šahisti (1. Mesto na mednarodnem srečanju),  štirje člani v pikadu (1. Mesto na mednarodnem srečanju) ter strelci (2. Mesto v streljanju z zračno puško) ter  prinesli tri nove pokale, ki odsevajo čisto nov odsev zmege.

Ko ni več službe, je več časa za družbo in izlete

Da, ko ni več službe, imamo več časa za družabna srečanja, izlete in letovanja. »Takrat ko seveda ne pazimo vnuke,« so v šali povedali člani društva. Z veseljem se udeležujejo vsakoletnega letovanja v Izoli in Baški na otoku Krku, posebno v toplejših letnih časih organizirajo izlete predvsem po Sloveniji, kjer si ogledajo kulturno-turistične znamenitosti posameznih krajev. In prav lepo je takrat, pravijo, ko ne samo, da obiščeš nove kraje, ampak se predvsem družiš, pokramljaš in šališ.

Tudi družabna srečanja so organizirana v ta namen: V spomladanskem in jesenskem času imajo piknik, z vlakom se  odpeljejo na »Festival za tretje življenjsko obdobje«, udeležujejo se regijskega srečanja, ne pozabijo pa niti na prireditve ob pustu, 8. Marcu, martinovanju in zaključku leta.

Takrat med sabo delijo svoje zgodbe. Povedati si imajo ogromno – o preteklosti, obujajo spomine, o svojcih, tudi kakih tegobah, o skupni konjičkih in veselju v sedanjosti.  Pa tudi o prihodnosti, pa najsi je to načrtovanje znotraj njihovih aktivnostih v društvu, ali drugje.

»Predvsem žanjemo, kar smo sejali-a se še vedno trudimo sejati,« so ob koncu svoje predstavitve povedali. Poskušajo sejati dobra, žlahtna semena, s pridihom modrosti in izkušenj. V sožitju z nami mlajšimi-v svet, kot ga pač vsi skupaj ustvarjamo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.