https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Vika Potočnik slavnostna govornica na proslavi ob prazniku v Ljutomeru

Ljutomer, 26.04.2013 ob 9:00  

Sinoči je v Kulturnem domu Ljutomer potekala proslava ob 27. aprilu, dnevu upora proti okupatorju, ki sta jo organizirala Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer.


Zbrane je uvodoma nagovorila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, slavnostna govornica je bila Vika Potočnik, ki je ob prihajajočem prazniku povedala:

»Je praznik opomina in spomina. Nikoli ne moremo popraviti zgodovine, ne moremo popraviti krivic, ki so se dogajale … nekaj pa vemo - da se je Slovenija, Slovenke in Slovenci, opredelila pravilno. Stopili smo na pot zavezniških sil, ki so zmagovale. In nihče nima danes pravice, ne zgodovinarji in ne različni ideološki interpreti, da to zgodovino spreminjajo. Slovenija je zmagovita, in je bila zmagovita. To je eden izmed pomembnih mejnikov v velikem cilju, ki ga je doživela naša generacija, to je, da živimo v svoji samostojni državi Sloveniji

Nekaj besed je namenila tudi pomenu in vlogi žensk v NOB. Ženske so po njenem mnenju doprinesle levji delež. Niso bile samo podpornice tistim, ki so odhajali s puško na rami in se bojevali. Bile so nosilke, ki so dajale moč možem, prijateljem, sosedom. Vodile so pot in se borile na svojstven način. In zato je po njenem mnenju ob tem dnevu potrebna še posebna zahvala ženskam, ki so se borile in ki so preveč pozabljene v tej pomembni vlogi.

Misel na človeka je umaknjena na rob javnega premisleka

Dodala je, da je hvaležna, da lahko živi v svobodni samostojni državi Sloveniji. Vendar pa hkrati dodala: »Slovenija je danes ujetnica upravljalske elite, ki noče razumeti, kaj ji sporoča ljudstvo. Ne le tisto ljudstvo na ulici, pač pa tam, kamor ne seže nič, razen zgrešenih protikriznih ukrepov. To so ljudje, ki so zaradi nepotešljive lakote po oblasti in pomanjkanja vsakega občutka za prav, kar je danes skorajda že sinonim za politično elito, ostali brez najpomembnejšega, to je vere v prihodnost.

Slovenija je danes razuma izsušena krajina, polje javnega je obteženo z nestrpnostjo, z razlikovanjem, z argumentom moči, z brezsramno logiko kapitalizma. Misel na človeka je umaknjena na rob javnega premisleka.

Nekoč smo bili vzor družbenega razvoja, zlasti na področju varstva človekovih pravic, uresničevanja zakonodajnih rešitev, ki so branile meje dostojanstva, demokracije in dignititete. In kje smo zdaj? Slovenija je danes tudi utrujena pohodnica po poti brez cilja na poti sprave. Samo sprava nas lahko umiri. Na vseh področjih. Naj gre za polpreteklo zgodovino, ali za ideološka razhajanja znotraj strank, ali gre za različne koncepte razvoja Slovenije. Nimamo več veliko časa.

Slovenija se je zmogla, ne samo v vojnem času, temveč tudi v devetdesetih letih, ko je čez noč izgubila preko osemdeset procentov trga, postaviti v Evropi kot uspešna gospodarska sila.

Prepričana sem, da bo ponovno glas ljudstva in znanje, izkušnje, ki jih imamo iz polpretekle zgodovine, ponovno zmogla in ponesla Slovenijo na novo razvojno pot.

Pohlep posameznikov je iztrgal iz rok znanje, inovativnost in kreativnost podjetij.«

Vendar pa je prepričana, da se Sloveniji pišejo lepši časi. »Samo ne vstopajmo samo na ulice, stopajmo tudi tam, kjer je potrebno podpreti znanje, mlade ljudi in kjer je potrebno podpreti več solidarnosti. Vse to cveti in raste v Prlekiji, zato naj Prlekija raste vekomaj, Slovenija pa jo potrebuje kot že dolgo časa ne. Tukaj je rojeno znanje, tukaj so geniji rojeni, tukaj so rojeni ljudje strpnih misli, smelih misli, in polni znanj. Znanje pa smo nabirali tudi v tujini in ga prinašali ponovno domov, da je zacvetelo novo in dobro«, je zaključila Potočnikova ter vsem zaželela lepe praznike.

Kulturni program so pripravili učenci OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in podružničnega vrtca iz Cvena. Po prireditvi se je druženje nadaljevalo v galeriji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2013 ob 10:14 Murgelpalček gost

      Hiter pogled na dvorano pove vse. Samo Murgelpalček jim je še manjkal. En dan prej so se bratili z Opankovićem na Magistratu v MO Ljubljana. Težko je razumeti norost, da nekdo leta 2013 v samostojni Sloveniji in EU, nosi simbole bivše Sovjetske zveze in oktoberske revolucije izpred 100 let. A je že kdo kaj preverjal magisterij Kranjske Sorbone?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2013 ob 14:30 korant gost

      Kaj le letos fašenk v Lotmerki tak pozno? Samo Koranti z Markovec so manjkali. Drugače pa veliko kur, ene se niti niso morale našemiti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.04.2013 ob 23:22 toti z brega gost

      Dobro si me nasmija korant. Kak si se le spota. Mene še zanima kaj je tan pot klaviron tak mokro? Ka so te delali tan?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.