https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mednarodna konferenca: Politična participacija in aktivizem Romov

Murska Sobota, 27.04.2013 ob 10:00  

Projektna skupina Romano Kher – Romska hiša in Forum romskih svetnikov Slovenije je v Hotelu Diana pripravila mednarodno konferenco o politični participaciji Romov in o romskem aktivizmu v Evropi. Na razpravo so povabili razpravljavce tako iz Slovenije kot iz drugih evropskih držav.

V Evropi živi okrog 12 milijonov Romov, ki so na transnacionalni ravni še vedno premalo povezani, prav tako pa prihaja do velikih razlik v politični participaciji Romov in pri uresničevanju njihovih pravic. Gostje iz različnih evropskih držav so tako razpravljali o konkretnih projektih, ki jih izvajajo, podali različna razmišljanja in ureditve v državah ter na kakšne načine so v izvajanje projektov in drugih aktivnosti vključeni Romi.

Dr. Pikalo: pripravlja in zvaja naj se čim več projektov

Po uvodnem pozdravu direktorja RRA Mura, Danila Krapca, ki je na kratko predstavil projekt Romano Kher in pa Tamare Vonta, državne sekretarke v kabinetu predsednice Vlade RS, je prvo razpravo podal minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Pikalo, ki je pojasnil tudi sam pojem politične participacije. »To je proces, ki je sestavljen iz točk, katere vodijo do cilja. Je ideja o tem, da vsaka skupnost zagotavlja neko dobrino, ki je posameznik ne more zagotoviti in je bistveni proces, da družba lahko funkcionira.«

Ob tem pa se je dr. Pikalo vprašal tudi, ali bi bolj participirali, če bi bilo več političnega učinka, ob zaključku njegove razprave pa je vse pozval še, da naj se pripravlja in izvaja čim več projektov, saj bo država v letih od 2014 do 2020 namenila precej sredstev za inkluzijo socialno izključenih skupin.

Rudaš izrazil željo po romskem poslancu v državnem zboru

Sledila je razprava romskega poslanca v hrvaškem parlamentu, Velka Kajtazija, ki je opisal položaj romske manjšine in načine politične organizacije pri Romih na Hrvaškem. Svoje stališče pa je ob 10. obletnici instituta romskega svetnika podal tudi predsednik Foruma romskih svetnikov, Darko Rudaš, ki je med drugim izrazil zahtevo po romskem poslancu v državnem zboru.

Priznanja podelili zaslužnim za implementacijo in razvoj instituta romskega svetnika

Po razpravi v prvem delu, v kateri je svoje stališče med drugim podal še Romeo Varga, vodja projekta Romano Kher, ki je Rome predstavil kot družbo, ki se bori, je sledila slavnostna akademija ob 10. obletnici instituta romskega svetnika ter podelitev plaket, priznanj in zahval zaslužnim za implementacijo in razvoj instituta romskega svetnika. Temu pa so sledile še razprave o romskem aktivizmu in medijih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2013 ob 18:23 nik gost

      Pa ka tau dragi prekmurec objavljaš:( Rajši slikaje raužice in objavite slike kak pa takšno somarijo..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2013 ob 23:25 nana gost

      ''Politična participacija in aktivizem Romov '' you gotta be joking :)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.04.2013 ob 10:21 brzi gost

      nik pa nana, mislin ka sta viva dva plačana ka pišeta takše somarije,bila bi tan pa bi vidla na kakšon nivoji je tou bilo napravljeno, ka po dugon cajti je bilo telko sposobnih in prominentnih lidij na enon küpi, zato drügoč 1000x premislita ka neta pa takše somarije sterjlala, pa brez zamere lejpi den "brzi"

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.04.2013 ob 10:41 nivou gost

      Tou je zaj najbole važno, rejsan !!!??? sposobni in prominentni ,joooj.Tej do dosta pejnez pripelali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.04.2013 ob 14:56 soboičanec gost

      svaka čast, bil sem na tem dogodku! kapa dol - se strinjam na nivoju !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.04.2013 ob 17:55 gost gost

      Pa te poslanec bi bil najrajši ti.Parlament treba zmajnjšati

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.