https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Urbani vrtovi v Murski Soboti

Murska Sobota, 30.04.2013 ob 7:30  

V prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti je v petek potekalo predavanje na temo »Urbani vrtovi« - priložnost za nove vrtičke v mestu Murska Sobota, ki sta ga vodila Jernej Červek iz Društva arhitektov Pomurja in Matej Zonta, vodja projekta Skupnosti urbanih eko vrtovi v Mariboru, ki so nastali v okviru Evropske kulturne prestolnice.  

 

Urbani vrtovi oziroma vrtički so del mestnega urbanega okolja vsepovsod po svetu. Ponekod so urejeni bolj, drugje manj. Vrtički se večinoma pojavljajo na obrobjih mest, kjer so za to primerne površine, na katerih imajo občani možnost, predvsem tisti, ki živijo v blokovskih naseljih, za gojenje zelenjave na manjših vrtovih.

Vrtičkarstvo po besedah Jerneja Červeka ne moremo umestiti v dejavnost, saj gre zgolj za samoskrbo, kjer si občan na manjši površini pridela sezonsko hrano. Te hrane ne prodaja in od tega nima dobička. Prav tako s tem ne odžira nobenega dohodka tistim, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. Gre zgolj za zapolnitev prostega časa, ki ga občani iz blokovskih naseljih zapolnijo na vrtičkih, tako kot kdorkoli drug v stanovanjski hiši na svojem zasebnem vrtu.

Urbani vrtovi oz. vrtički so del mesta in njegove ureditve. So pomemben del zelenih površin. Arhitekti, predvsem pa urbanisti se z vrtički ukvarjajo tudi pri načrtovanju mest, kjer jih umeščajo v obmestni prostor, na za to primerne lokacije (bližina blokovskih naselij, kmetijska zemlja, oskrba z vodo, parkirne površine, ter umeščenost v zeleni sistem mesta). Arhitekti poskrbijo, da so vrtički lično urejeni in da sovpdajao s podobo prostora.

Obstoječe lokacije urbanih vrtičkov v Murski Soboti 

V mestu in na mestnih robovih se nahaja 5 različnih lokacij, na katerih so si meščani uredili urbane vrtove/vrtičke:

- Prva lokacija se nahaja zahodu mesta, na ozkem predelu med obstoječo stanovanjsko pozidavo in razbremenilnim kanalom. Površina je približno 4600 m2, na lokaciji se pa nahaja približno 40 vrtičkov. Vrtički so lično urejeni, pojavljati so se začeli posamezni enostavni objekti – lope, ter sajenje sadnega drevja.

- Druga lokacija se nahaja na severovzhodnem delu mesta, med reko Ledavo in Puconskim potokom. Površina je približno 5000 m2, na lokaciji se pa nahaja približno 40 vrtičkov.

- Tretja lokacija se nahaja nekoliko južneje od tretje lokacije, za Pomurskimi mlekarnami. Površina je približno 3500 m2, na lokaciji pa se nahaja približno od 15 do 20 vrtičkov.

- Četrta lokacija se nahaja na jugovzhodnem delu mesta, južno od Vegove ulice. Površina je približno 3000 m2, na lokaciji pa se nahaja približno 10 vrtičkov.

- Peta in največja lokacija se nahaja na jugovzhodnem delu mesta, za avtobusnimi garažami železniško progo M. Sobota – Pragersko. Površina je približno 19000 m2, na lokaciji pa se nahaja večje število vrtičkov, ki so organizirani v svoje društvo, Društvo vrtičkarjev Murska Sobota. Vzhodni del vrtičkov je predviden za traso nove obvoznice okoli mesta, zato se iščejo oz. se dogovarjajo o novih lokacijah.

Možne nove lokacije urbanih vrtičkov

- Prva lokacija se nahaja južno od obstoječih vrtov, ki so v zakupu Društva vrtičkarjev Murske Sobote. Nova lokacija je predvidena tudi v novem prostorskem načrtu MOMS. O sami lokaciji pa po podatkih občine še potekajo pogajanja.

- Druga lokacija se nahaja na južnem delu Murske Sobote. Lokacija se nahaja na kmetijskih zemljišč in bo po novem prostorskem načrtu MOMS predstavljala mestni rob – zeleni mestni rob.

- Tretja, četrta in peta lokacija se nahajajo na severnem delu mesta, nad območjem nekdanje tovarne Pomurka, ter nad reko Ledavo. Lokacija se nahaja na kmetijskih zemljiščih, zanimiva pa je zaradi bližine večstanovanjskih objektov (Lendavaski bloki).

- Šesta lokacija se nahaja v centru mesta, na prosti travnati površini med blokovskim naseljem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.