https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jasmina Opec vložila pobudo glede vračila državnih pokojnin

30.04.2013 ob 14:30  

Poslanka SLS Jasmina Opec je vložila pisno poslansko pobudo ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anji Kopač Mrak glede vračila državnih pokojnin med določbe ZPIZ in na vračilo odvzetih sredstev vsem še živečim prejemnikom v zvezi z neutemeljenim odvzemom državnih pokojnin prek 15.000 upravičencem po 59. členu ZPIZ-1.

  

Pravica do državne pokojnine namreč pripada osebi s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki nima pravice do pokojnine po posebnem zakonu, iz tujega javnega pokojninskega sistema oziroma po drugih predpisih, in katere lastni dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka po posebnem zakonu, pridobi pravico do državne pokojnine, če:

- je dopolnila 65 let starosti, 
- je med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let imela prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.
 

Foto: Državni zbor

Jasmin Opec je na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak naslovila sledečo pobudo v okviru petih točk, ki vam jih predstavljamo spodaj:

  1. Predlagam, da se sprejme ureditev, da bi uživalci pokojnine po 59. členu ZPIZ-1, ki jih je bilo po podatkih Zavoda o PIZ septembra 2010 še 15.320, ponovno in še naprej prejemali državno pokojnino.
  2. Predlagam, da ob oceni izvajanja in učinkov nove socialne zakonodaje, kot ste obljubili ob nastopu mandata, ugotovite, koliko nekdanjih prejemnikov državne pokojnine še živi in koliko od teh še prejema katero od oblik socialne pomoči.
  3. Predlagam tudi, da v analizi  ugotovite, da se je nekdanjim prejemnikom državne pokojnine zgodila krivica, ki jo je treba popraviti in se jim opravičite, kot ste to storili po odločbi Ustavnega sodišča RS, ki je razveljavilo 3. odst. 143. člena ZUJF-a, ko ste se javno opravičili tistim, ki jim je bila zgolj zmanjšana pokojnina, ki se jim jo izplačuje po posebnih pogojih in predpisih, medtem ko so pravico do državne pokojnine imeli prejemniki po 59. členu ZPIZ-1.
  4. Nadalje predlagam, da v dopolnitvi / noveli zakona ZPIZ-2 dodate določbo:Državna pokojnina znaša  33 % najnižje pokojninske osnove  in se usklajuje enako kot pokojnine v Republiki Sloveniji, uporablja pa se s prvim  dnem naslednjega meseca po uskladitvi."
  5. Predlagam tudi, da določite povračilo sredstev vsem še živečim upravičencem po 59. členu ZPIZ-1, ki jim je pravica prenehala 1. 1. 2012.

TUKAJ si lahko preberete celotno pobudo, ki jo je poslanka naslovila na ministrico.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2013 ob 14:35 glasovi gost

      ka se ta mlada s penzijami bavi, naj rajše pogkedne subvencije za muro kak je zaj s ten

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.04.2013 ob 14:54 Opečka gost

      Vej pa so njeni oz. ko je njena stranka bila v vladi tau ukinili. Zdaj pa naj ta vlada da tej pejneze. Brezobrazno. Naj se rajši delat spravi, ka v parlamenti tak nega nikšoga haska od njej. S tem je pokazal pravi obraz prejšnje vlade.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2013 ob 16:09 PRAVILNO gost

      BRAVO Jasmina ! Odlična poteza. V Sloveniji imamo tisoče priviligiranih pokojnin, ki so nekajkrat višje, kot pokojnine ljudi, ki so ustvarjali. Imamo borčevske, UDBA-ške in še kakšne. Za vse te država daje milijone. Imamo tudi starejše ljudi, gre prdvsem za kmečke ženice, ki so v svojem življenju veliko prispevale družbi. Obdelovale so zemljo, imele ponavadi kar nekaj otrok in skromno živele. Zato ne vidim nobenega zadržka, zakaj bi država tem starkam oporekala teh ubogih slabih 200 EUR. Te pokojnine je ukinil minister Svetlik. Pošteno bi bilo, da vlada popravi krivico, ki se je zgodila tem ubogim ljudem Ponavadi se je najlažje spraviti na take neorganizirane siromake, na najnižji sloj ljudi. Zato še enkrat. POHVALA IN vso PRIZNANJE Jasmini, ki je dala pobudo. Bomo videli, koliko je ta vlada sedaj SOCIALNA; za katero se sama ima.

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.04.2013 ob 19:56 Vili gost

      Jasmina, tij pa tvoja strankarska opcija je zdigula roko za nižanje pokojnin. Kak maš zaj obraz, ka se sploh glasiš???

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.04.2013 ob 21:38 salto mortale gost

      zastonj stand up komedija od SLS

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.05.2013 ob 9:29 niko gost

      Katastrofa od politike SLS naj dajo nazaj ka so spokradnoli,Kangler ,Maučec,Abraham ,Šlihtuber,Žerjav-Opecova naveza itd,itd.....pa bao za penzije pa kmečke subvencije saj tu ne vej kdo pije in se zna ka mij plačamo tao de rejsan trbelo rastirati

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.05.2013 ob 12:06 gost gost

      če so lahko dali nazaj borcem, naj še ostalim dajo..delavcov tak nega..sami penzioneri..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.05.2013 ob 12:12 Prekmurec gost

      Pa kak jo nej sran!!! V prejšnjoj vladi je glasovala za ukinitev toga vsega, ka zdaj predlaga novi vladi. Pa ka rejsan mijsli , ka smo Slovenci tak nauri, ka ne poumlimo nič. POZABI NA POPULIZEM, volijtve so še daleč. Itak je prvič pa zadnjič poslanka. Takšo podlo taktiko so meli Podobniki pa Žerjav. Nemren razmiti takše nizkotne poteze. Sran me je ka san Prekmurec, pouleg takše zarukane poslanke iz Prekmurja (Rakičana).

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.05.2013 ob 14:26 PRAVILNO gost

      Ne bluzi Prekmurec. Državne pokojnine je odvzel minister Svetlik za časa Pahorjeve vlade. Takrat Jasmina še ni bila v parlamentu. Hudo je, ko ljudje pozabijo za kaj gre in govorijo na pamet in nekoga obdolžijo nečesa, kar je dejansko naredil nek drug politik. Zato pa imemo tako stanje, kot je in ljudje potem napačne izvolijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.