https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Jan Žibrat - perspektivni igralec namiznega tenisa iz Mote

1.5.2013  

21-letni Jan Žibrat, ki prihaja iz Mote iz okolice Ljutomera, je svoje življenje posvetil namiznemu tenisu. Septembra se seli v 1. nizozemsko ligo. Z igranjem na najvišji ravni opravlja svoj sanjski poklic.


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Jan se je po osnovni šoli odločil za vpis na Gimnazijo Murska Sobota, in sicer športni oddelek. Trenutno študira razredni pouk na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Sicer skozi vso izobraževanje zaradi profesionalnega ukvarjanja z namiznim tenisom veliko manjka pri pouku, vendar, kot pravi, s pomočjo profesorjev, s katerimi se lahko marsikaj zmeni,  gre vse tekoče.


Najhitrejša igra z žogo na svetu

Mladega Pomurca je namizni tenis pritegnil pri sedmih letih. Pravi, da je to zelo dinamična in najhitrejša igra z žogo na svetu. Je tudi zelo inteligenten šport, zato je potrebna velika skoncentriranost v glavi, tudi fizična pripravljenost je pomembna. Dodaja, da je za igranje namiznega tenisa na svetovni ravni, potrebno res zelo veliko, od fizične do psihološke pripravljenosti na najvišji ravni.
    
Privabila ga je tujina

Jan je z igranjem pričel pri Športnem društvu Cven, naslednji klub, ki ga je najbolj zaznamoval v njegovi karieri, je bil Namiznoteniški klub Sobota. Nato se je odpravil v tujino, prvo leto igral za 3. ligo v Düsseldorfu, sedaj pa je bil dve leti v 2. Bundesligi v Hannovru. Septembra se seli v 1. nizozemsko ligo. Žibrat se je od Nemčije poslovil na najboljši možen način, saj je na zadnjih dveh ligaških tekmah zabeležil tri posamične zmage in med drugim premagal tudi dva kitajska namiznotenisača. Po končani sezoni na Nizozemskem se hoče vrniti nazaj v Nemčijo, ampak v 1. ligo, ki velja za najmočnejšo.

 

Tri medalje z evropskih mladinskih prvenstev

Kot pravi Jan, z igranjem namiznega tenisa na najvišji ravni opravlja svoj sanski poklic. Od nekdaj mu je bil velik cilj postati profesionalec, kar dokazuje tudi z uspešno udeležbo na raznih prvenstvih in turnirjih. Že od kadetskih let je bil član mlajših reprezentanc in vsa tekmovanja so večinoma v tujini.
Zasedel je 2. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v dvojicah pri kadetih, 3. mesto posamezno in v dvojicah na mladinskem evropskem prvenstvu, ima pa tudi okoli 20 medalj iz mednarodnih mladinskih turnirjev, posamezno, dvojice in ekipno.
Na to, da ima tri medalje z evropskih mladinskih prvenstev, je zelo ponosen, kot enega največjih uspehov pa si šteje, da je na mladinski svetovni lestvici nekaj časa zasedal 15. mesto.

Tudi do 18 treningov na teden

Jan komentira, da je vse življenje podredil športu. Treninge ima dvakrat dnevno, pred kakšnimi pomembnimi tekmovanji pa naredijo tudi do 18 treningov na teden. Vsi trajajo večinoma 2 uri. Seveda tudi pri tem eksplozivnem športu lahko pride do raznih poškodb, velika tveganja so namreč za poškodbe rame, hrbta in kolen. Jan upa, da bo lahko igral minimalno do 35. leta, če ne bo poškodb.

"Želim izpolniti zadane cilje"

Ko je naš talentiran sogovornik bil mlajši, je imel vzornike, trenutno pa poskuša biti vzornik sam sebi. "Največ mi pomeni, če je ob meni moj osebni trener Marjan Oražem, vse drugo so faktorji, ki jih skušam odmisliti," pravi Jan.
Kaj pa prosti čas? Takrat poskuša biti čim več s svojo družino in prijatelji, ki jih ne vidi več tako pogosto. Z zagnanostjo in vztrajnostjo bo nadaljeval svojo začrtano pot, želi pa si, da bi ostal zdrav, brez poškodb in bi izpolnil cilje, ki so si jih zadali z ekipo.

 

Janovih TOP 5:

Svetovni voditelj: Josip Broz Tito

Knjiga: Trdobojec

Glasbena skupina: The Script

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: "Biti najboljši, kar sem lahko."

Foto: arhiv, wernerkaiser-pictureartwork.de

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2013 ob 16:27 NTK Ljutomer gost

      ČESTITKE Jan !!! Jan je CAR !!! Jan je lep primer, da Slovenija premore odlične športnike. Problem je, ker ponavadi doma težko uspejo priti na tak nivo, kot v tujini. Jan, še veliko uspeha ti želim.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.