https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanec Smodiš o viziji razvoja Pomurja

07.05.2013 ob 7:00  

Evropska unija je kot odgovor na še trajajočo gospodarsko in finančno krizo pripravila strategijo Evropa 2020. Vsebina strategije in v njej predstavljeni cilji so povezani tudi s smernicami prihodnjega razvoja pomurske regije. V spletnem glasilu Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Murska Sobota je svojo vizijo razvoja Pomurja do leta 2020 predstavil pomurski poslanec v Državnem zboru RS Branko Smodiš.

 

Strategija Evropa 2020 je postavila smernice razvoja Evropske unije v naslednjem obdobju. Splošni cilji navedeni v strategiji so skladni s potrebami vseh regij v EU, torej morajo predstavljati izhodišče tudi za pomursko regijo.

V preteklosti smo bili priča številnim dokumentom, ki so opredeljevali prihodnji razvoj Pomurja. Pravzaprav jih je večina dobro opredelila razvojne priložnosti naše regije. Sam menim, da pri razvojnih načrtih ni potrebno odkrivati tople vode ampak je potrebno zgolj graditi na potencialih, ki jih premore določena regija. Veliko potencialov ima tudi pomurska regija. Strategija Evropa 2020 v svojih ciljih poudarja pomen znanja, inovacij, trajnostnega razvoja in povečevanja stopnje zaposlenosti. Vse te cilje je mogoče prenesti tudi v Pomurje.

Kot dolgoletni delavec v turizmu sem prepričan, da še zdaleč nismo izkoristili vseh potencialov te gospodarske panoge. Vsekakor pa moramo več vlagati v infrastrukturo, pa tu ne govorim zgolj o turistični infrastrukturi ampak o vsej ostali infrastrukturi, ki predstavlja predpogoj za nadaljnji razvoj turizma. Vse več je turistov, ki želijo svoj dopust preživeti čim bolj aktivno. Žal pa naša cestna infrastruktura ni prav nič prijazna do kolesarjev in pohodnikov. Premalo izkoriščamo potencial športnega turizma. V sosednji Avstriji so ta potencial že prepoznali in vsako leto na pripravah gostijo številne znane športne ekipe. Velja poudariti, da že imamo nekaj primerov dobre prakse, kjer je bil v namen turizma uspešno izkoriščen potencial obnovljivih virov energije. Predvsem imam v mislih geotermalno energijo, katere potencial je unovčljiv na številnih področjih. Poleg tega gre za področje z visoko dodano vrednostjo, ki lahko zagotovi kvalitetna delovna mesta, kar med drugim poudarja strategija Evropa 2020.

Pomurje je žitnica Slovenije. Najbrž smo do danes že spoznali, da ne skupnem evropskem trgu težko konkuriramo s količino, brez težav pa lahko konkuriramo s kvaliteto. Naše kmetijske površine so v primerjavi s konkurenco relativno majhne, zato moramo vložiti energijo in znanje v pridelavo kvalitetnih eko-pridelkov za katere velja na trgu veliko povpraševanje. Ne sme se nam dogajati, da predvsem mladi izgubljajo zaupanje v prihodnost kmetijstva, saj s tem izgubljamo obdelovalne kmetijske površine in nasploh funkcionalne kmetije, kar se že kaže v vedno manjši slovenski samooskrbi s hrano. Kmetijstvo lahko ob ustrezni strategiji zelo dobro povežemo s turizmom in potencialom obnovljivih virov energije.

Evropa se že sooča s staranjem prebivalstva in Slovenija ni pri tem nobena izjema. Starejši ljudje bodo v vse večji meri potrebovali ustrezno oskrbo. Predstavljam si, da bi lahko v Pomurju v prihodnosti nastalo kar nekaj novih domov za starejše. V mislih imam tudi nadstandardne domove. Naši kraji so zelo primerni za ljudi, ki želijo kvalitetno preživeti jesen svojega življenja. Nadstandardni domovi za starejše in s tem povezano prijazno okolje bi gotovo v naše kraje privabili številne starejše osebe iz drugih držav.

Seveda se potencial za razvoj naše regije skriva tudi v malih in srednjih podjetjih. To morajo biti podjetja z visoko dodano vrednostjo, ki so se sposobna zelo hitro prilagajati različnim okoliščinam na enotnem trgu EU.

Še veliko je priložnosti, ki jih pomurska regija lahko izkoristi. Menim, da sem izpostavil nekaj potencialov na katerih velja graditi v prihodnosti. V prvi vrsti pa nikakor ne smemo zanemariti pomena vlaganja v znanje. Le z znanjem bomo lahko razvijali potenciale regije in le z znanjem lahko uspešno konkuriramo na enotnem trgu EU. Na ta način bomo povečali raven zaposlenosti in trajno izboljšali trenutno zelo slabo socialno sliko regije. Na državni ravni pa moramo prav vsi prepoznati pomen vlaganja v raziskave in inovacije. Strategija Evropa 2020 kot cilj postavlja namenjanje 3 % BDP v raziskave in inovacije, medtem ko sem sam prepričan, da moramo v Sloveniji v to področje vlagati vsaj 4 %, torej enkrat več kot danes.

Vse inovativne ideje lahko sofinanciramo s pomočjo evropskih sredstev. Pomurje mora v naslednji finančni perspektivi v čim večji meri izkoristiti evropska sredstva. Še prej pa moramo jasno določiti prioritetna razvojna področja regije, saj se prepogosto zgodi, da se nismo sposobni poenotiti okrog nekaterih ključnih razvojnih vprašanj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2013 ob 8:30 32322 gost

      In ka je povedo novoga? Nika. Sto krat slišano. Kakšna nova dobra ideja, pobuda? Nika. Ka pa te še, ka bi kakši rezultati bili s toga ... mešanje megle za poslansko plačo.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2013 ob 10:47 smrkci gost

      Ma vsi politiki samo boečavleju niti eden pa to ka puve šče nej napravu,Gučati je fajn ali vrag je napraviti.EU nas pa na velku izkuriščavle in iztreblja.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2013 ob 20:23 Sandi gost

      Zelo dobro razmišljanje Smodiša, spomnim se večkratnega mandata enega prleka ki se v vseh letih v vlogi poslanca ni toliko izpostavil kot ta Smodiš v enem mescu. Končno en pameten Prleški poslanec,prihodnje leto bomo izvolili še NORMALNEGA župana in v Prlekiji bo dosti bolje.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. dobrastreha
      07.05.2013 ob 20:31 dobrastreha

      Stari vic in nov? poslanec. Kakšen človek, takšen poslanec. Stare vice ne želijo poslušati niti umirajoči.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.05.2013 ob 22:29 Prlek gost

      Točno tak Sandi. Branka poznam osebno in vem, da je dober in pošten fant. Ne glede na to, če je njegova stranka v poziciji ali opoziciji, on bo vedno delal za dobro okolja iz katerega izhaja. Tisti, ki se ne strinjate s tem, kar je povedal, imate možnost, da predstavite svoj pogled na razvoj regije. Branko je povedal resnico. Povedal je, kako on vidi zadeve. Stvari so točno takšne, kot jih je predstavil. Problem je v glavah ljudi in v določenih slojih politike, da se dobre ideje ne morejo uresničiti. Mogoče res pride počasi čas, ko si bomo znali izvoliti sposobne ljudi, kot je Branko, ki bodo jasno začrtali pot. In tudi takrat bo vse odvisno od ljudi, če bodo hoteli iti po pravi poti.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.05.2013 ob 8:42 pr san gost

      Ka bi tej sploj rad povedo. Takše napotke smo čuli že pred njin, pa nika stoga ? Ha ha , dobro razmišljanje , delati bo treba!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.05.2013 ob 12:29 koreninc gost

      Privoščim Brankecu, da je uletel kot nadomestni poslanec v parlament, ko vlada pade bo tudi on odpeketal, ker bo Židan nazaj prišel v parlament. Dejstvo je to, da njegov pogled na razvoj regije recimo v domeni "čestitke in pozdravi". On bi obnavljal infrastrukturo, samo ne vem od kod bo dobil denar, vsi se drzijo Evropskih sredstev kot pijani plota,ampak ni to tako enostavno kot si to Brankec zamislja. Naj spomnim Brankeca ki je dolgo let v turizmu: Mar ni Mord dobil evropska sredstva in naredil Hotel aMord v osrčjue Prlekije, in kako je ta projekt turisticni koncal? Mar niso Bioterme zgrajene z evropskih sredstev, in kako jim laufa turizem, tako da imajo vecinoma blokirane racune in zaposleni dobivaju placo na 3 obroke! Toliko o turizmu za katerega se Brankec lovi kot pijan plota.... Branko, Nemci že 30 let prakticirajo gradnjo nadstandardnih domov za ostarele, ampak ne bodo zgradili v Sloveniji, ker je Slovenska medicinska sestra predraga za njih, zato so postavili te domove na Madžarskem.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.